Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving

Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving
Tijdens het Food Law Event vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Joyce de Stoppelaar (NVWA) meer over het NVWA Handboek Additieven

Binnenkort komt de NVWA met een update van het Handboek Additieven. Achter de schermen is de voedselautoriteit hier al druk mee bezig. Maar wat zijn de meest recente ontwikkelingen op het gebied van additieven? En wat zijn de recente wijzigingen in het handboek? Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Joyce de Stoppelaar (NVWA) meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Te verwachten wetgeving aangaande additieven

Tijdens deze sessie op het Food Law Event licht Barbara Mutsaers van AKD allereerst de meest recente nieuwe jurisprudentie toe op gebied van allergenen en legt uit wat dit betekent voor de industrie. Wat zijn de laatste uitspraken op het gebied van additieven en welke lessen zijn daaruit te trekken? Was er bij de hoger beroep rechtszaak over het gebruik van koolmonoxide in tonijn bijvoorbeeld sprake van verboden additiefgebruik? En wat kunnen we de komende tijd verwachten op gebied van additieven?

Recente ontwikkelingen in additieven wetgeving

Ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van additieven worden tijdens deze sessie besproken. Hoe zit het bijvoorbeeld met nitriet en nitraat? Wat blijkt uit het recente onderzoek van het Franse ANSES? De commissie presenteerde daarnaast recent een nieuwe versie van het discussiedocument over de geharmoniseerde monitoring van additieven en aroma’s. Wat houdt dit in voor de monitoring van voedseladditieven? En hoe zit het met de guidance op het gebied van kleurende levensmiddelen. Deze en meer onderwerpen komen tijdens deze sessie uitgebreid aan bod.

Recente wijzigingen handboek additieven

Tot slot komt binnenkort een update van het NVWA Handboek additieven. Tijdens deze sessie legt Joyce de Stoppelaar van de NVWA uit wat de recente wijzigingen zijn in het handboek en hoe voedselproducenten hier het beste mee om kunnen gaan. Aan het einde van de sessie is er ruimte om vragen te stellen over het onderwerp aan de NVWA en Barbara Mutsaers. Dus ga tijdens deze sessie in gesprek met Mutsaers en De Stoppelaar over additieven en stel de vragen waar je tegenaan loopt.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Barbara Mutsaers, advocaat bij AKD. Bekijk het LinkedIn profiel van Barbara Mutsers.

De tweede spreker is Joyce de Stoppelaar,  bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk het LinkedIn profiel van Joyce de Stoppelaar.

Bekijk het volledige programma

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Update Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken per 1 april

Op 1 april 2024 is de gewijzigde Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RvA) in werking getreden. De vorige versie van deze code stamt uit 2014....

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere...

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom zelfregulering

Misleiding voorkomen? Reclame Code Commissie geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van...

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit: dit zijn de ins en outs

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit:...

Half maart is binnen de EU na lang onderhandelen een nieuwe Richtlijn op duurzaamheid aangenomen: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

VWS start landelijke publiekscampagne Nutri-Score

VWS start landelijke publiekscampagne Nutri-Score

Vanaf begin dit jaar is de Nutri-Score officieel ingevoerd in Nederland. Nu het voedselkeuzelogo op steeds meer producten te vinden is, start het...

VMT sprak afgelopen maanden verschillende mensen uit de industrie over audits

Handig overzicht: tips voor het doorkomen van de audit

Het goed uitvoeren van audits vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de kwaliteitsmanager. Maar hoe pak je zo'n audit nu aan? Welke tips...