Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving

Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving
Tijdens het Food Law Event vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Joyce de Stoppelaar (NVWA) meer over het NVWA Handboek Additieven

Binnenkort komt de NVWA met een update van het Handboek Additieven. Achter de schermen is de voedselautoriteit hier al druk mee bezig. Maar wat zijn de meest recente ontwikkelingen op het gebied van additieven? En wat zijn de recente wijzigingen in het handboek? Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Joyce de Stoppelaar (NVWA) meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Te verwachten wetgeving aangaande additieven

Tijdens deze sessie op het Food Law Event licht Barbara Mutsaers van AKD allereerst de meest recente nieuwe jurisprudentie toe op gebied van allergenen en legt uit wat dit betekent voor de industrie. Wat zijn de laatste uitspraken op het gebied van additieven en welke lessen zijn daaruit te trekken? Was er bij de hoger beroep rechtszaak over het gebruik van koolmonoxide in tonijn bijvoorbeeld sprake van verboden additiefgebruik? En wat kunnen we de komende tijd verwachten op gebied van additieven?

Recente ontwikkelingen in additieven wetgeving

Ook de laatste ontwikkelingen op het gebied van additieven worden tijdens deze sessie besproken. Hoe zit het bijvoorbeeld met nitriet en nitraat? Wat blijkt uit het recente onderzoek van het Franse ANSES? De commissie presenteerde daarnaast recent een nieuwe versie van het discussiedocument over de geharmoniseerde monitoring van additieven en aroma’s. Wat houdt dit in voor de monitoring van voedseladditieven? En hoe zit het met de guidance op het gebied van kleurende levensmiddelen. Deze en meer onderwerpen komen tijdens deze sessie uitgebreid aan bod.

Recente wijzigingen handboek additieven

Tot slot komt binnenkort een update van het NVWA Handboek additieven. Tijdens deze sessie legt Joyce de Stoppelaar van de NVWA uit wat de recente wijzigingen zijn in het handboek en hoe voedselproducenten hier het beste mee om kunnen gaan. Aan het einde van de sessie is er ruimte om vragen te stellen over het onderwerp aan de NVWA en Barbara Mutsaers. Dus ga tijdens deze sessie in gesprek met Mutsaers en De Stoppelaar over additieven en stel de vragen waar je tegenaan loopt.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Barbara Mutsaers, advocaat bij AKD. Bekijk het LinkedIn profiel van Barbara Mutsers.

De tweede spreker is Joyce de Stoppelaar, bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk het LinkedIn profiel van Joyce de Stoppelaar.

Bekijk het volledige programma

Food Law Event
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?
  2. Nieuwe wetgeving voor maximumgehalten aan verontreiniging in levensmiddelen: dit zijn de belangrijkste punten
  3. Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
  4. Stappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten
  5. Ontwikkelingen NAPV: betere afstemming op Nutri-Score en criteria voor maaltijden in de maak
  6. Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  7. Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder
  8. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: ‘Het wordt een licence to operate’
  9. Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
  10. Botanical claims gebruiken? Dit is de stand van zaken op gebied van wetgeving
  1. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: ‘Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen’
  2. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
  3. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
  4. Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder
  5. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: ‘Het is vaak misleidend’
  6. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil ‘THT, vaak goed na’
  7. Deze artikelen helpen je bij toepassing van de NAPV criteria
  8. QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
  9. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’
  10. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?