Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van de Nutri-Score? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen door het wetenschappelijk comité en de Gezondheidsraad? En hoe denkt de industrie over het voedselkeuzelogo? De nieuwe collectie van VMT over de Nutri-Score bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die met de Nutri-Score bezig is

Er is al jarenlange een discussie gaande over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. Voor- en tegenstanders dragen al tijden verschillende argumenten aan. Recent besloot staatssecretaris Maarten van Ooijen, na jarenlang beraad, dat de Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het vrijwillige voedselkeuzelogo wordt in Nederland. Maar wat is het nu precies? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen? En wat zijn de ervaringen en pijnpunten? In de nieuwe collectie Nutri-Score van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

Over de Nutri-Score

In dit onderdeel van de collectie meer informatie over de laatste stand van zaken van het voedselkeuzelogo. Wat is de status in Nederland? En in andere landen? En hoe bereken je de Nutri-Score nu precies?

Wetenschappelijk comité & Gezondheidsraad

Het wetenschappelijk comité heeft de afgelopen twee jaar verschillende rapporten gepubliceerd over eventuele aanpassingen en verbeterpunten voor het voedselkeuzelogo. Ook de Gezondheidsraad publiceerde een rapport met haar bevindingen over eventuele verbeterpunten en de invoering van het logo in Nederland. Hier vind je de belangrijkste punten uit de verschillende rapporten.

Welke producenten gebruiken Nutri-Score?

De afgelopen jaren zijn verschillende producenten al – in pilot vorm – gestart met het vermelden van de Nutri-Score op verpakkingen. Welke producenten werken hier al mee? Hier een terugblik op de producenten en retailers die afgelopen jaren al stappen maakten met het logo.

Ervaringen en pijnpunten

De Nutri-Score leidt al jaren tot discussie tussen verschillende partijen in Nederland. VMT interviewde de afgelopen jaren verschillende producenten, R&D’ers en brancheverenigingen over hun visie op het voedselkeuzelogo. Hier vind je de meningen en visies overzichtelijk bij elkaar.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan producten te 'knutselen''

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet misbruiken'

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging Italiaanse grondwet

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde voeding garandeert aan haar burgers'. Daarmee wil het land nationale voedingsmiddelen beschermen en de invoering van de Nutri-Score bemoeilijken.

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

6 aandachtspunten bij het plaatsen van de Nutri-Score

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Het logo kan consumenten helpen om producten met een betere samenstelling te kiezen. Producenten mogen zelf kiezen of ze het logo willen plaatsen. Maar waar moet je als producent op letten als je de Nutri-Score op je verpakkingen wilt vermelden? In dit artikel 6 aandachtspunten.

Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts

Danone stopt met Nutri-Score op drinkyoghurts

Zuivelgigant Danone zegt het Nutri-Score-logo vanaf september 2024 geleidelijk af te schaffen van hun zuivel- en plantaardige drinkproducten.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...

Beeld: stockbeeld, niet de betreffende slachterij

NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne

Een slachthuis mag voorlopig geen dieren meer slachten, omdat de hygiëne er niet op orde is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft...

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse...

Hoe spelen Amerikaanse snackproducenten in op veranderende eetpatronen van de consument? De populariteit van afslankmedicijnen zoals Ozempic en...

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

2263803439

Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: metaaldeeltjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van augustus: metaaldeeltjes Italiaanse kruiden, onvermeld allergeen...

Quality Time met IJsbrand: Klooien met margarine en boter (video)

Quality Time met IJsbrand: Klooien met margarine en boter (video)

VIDEOCOLUMN - In deze aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de fascinerende wereld van margarines...

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit...