Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder

Wat is de laatste stand van zaken op het gebied van de Nutri-Score? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen door het wetenschappelijk comité en de Gezondheidsraad? En hoe denkt de industrie over het voedselkeuzelogo? De nieuwe collectie van VMT over de Nutri-Score bevat een aantal 'must-reads' voor iedereen die met de Nutri-Score bezig is

Er is al jarenlange een discussie gaande over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. Voor- en tegenstanders dragen al tijden verschillende argumenten aan. Recent besloot staatssecretaris Maarten van Ooijen, na jarenlang beraad, dat de Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het vrijwillige voedselkeuzelogo wordt in Nederland. Maar wat is het nu precies? Wat zijn de voorgestelde wijzigingen? En wat zijn de ervaringen en pijnpunten? In de nieuwe collectie Nutri-Score van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

Over de Nutri-Score

In dit onderdeel van de collectie meer informatie over de laatste stand van zaken van het voedselkeuzelogo. Wat is de status in Nederland? En in andere landen? En hoe bereken je de Nutri-Score nu precies?

Wetenschappelijk comité & Gezondheidsraad

Het wetenschappelijk comité heeft de afgelopen twee jaar verschillende rapporten gepubliceerd over eventuele aanpassingen en verbeterpunten voor het voedselkeuzelogo. Ook de Gezondheidsraad publiceerde een rapport met haar bevindingen over eventuele verbeterpunten en de invoering van het logo in Nederland. Hier vind je de belangrijkste punten uit de verschillende rapporten.

Welke producenten gebruiken Nutri-Score?

De afgelopen jaren zijn verschillende producenten al – in pilot vorm – gestart met het vermelden van de Nutri-Score op verpakkingen. Welke producenten werken hier al mee? Hier een terugblik op de producenten en retailers die afgelopen jaren al stappen maakten met het logo.

Ervaringen en pijnpunten

De Nutri-Score leidt al jaren tot discussie tussen verschillende partijen in Nederland. VMT interviewde de afgelopen jaren verschillende producenten, R&D’ers en brancheverenigingen over hun visie op het voedselkeuzelogo. Hier vind je de meningen en visies overzichtelijk bij elkaar.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Zo gaat drankenproducent Riedel inflatie te lijf: 'We konden niet anders dan de prijzen verhogen'
  2. Peulvruchten aantrekkelijk maken voor gen Z? Boon schudt 'stoffig conservenschap' op voor duurzame jongere
  3. Zoetwarenexpert: 'De grondstofprijzen waren altijd in beweging, maar nooit zo extreem'
  4. Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
  5. Massale recall na slechts één besmet risicovol product
  6. Hoe borg je voedselveiligheid in E-commerce? Richtlijn voor last-mile distributie moet duidelijkheid geven
  7. Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore
  8. Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor huidige trend'
  9. Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd regelmatig besmet zijn
  10. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen'
  1. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
  2. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
  3. Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose door meerdere serotypes in één worst
  4. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: 'Het is vaak misleidend'
  5. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
  6. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  7. Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'
  8. Taragom (E417) veroorzaakte waarschijnlijk een uitbraak, waarom blijft een raadsel (update)
  9. Productinnovaties mei: Verse salades met gegrilde groenten
  10. Voor abonnees5 tips van doorgewinterde professionals voor nieuwe kwaliteitsmanagers