Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore

Ontwikkelingen in kweekvlees: Mosa Meat schaalt op en Meatable laat worstjes proeven in Singapore

Mosa Meat opende onlangs een productielocatie in Maastricht waarmee het bedrijf tienduizenden hamburgers kan maken. Deze zijn voor consumenten in Singapore, want in Europa is kweekvlees nog niet toegelaten. En in dat land liet het Delftse Meatable onlangs kweekvlees proeven.

De net geopende productiefaciliteit heeft een oppervlakte van 2.760 kubieke meter. De productie start in de komende weken. Het is gebouwd op groei tot honderdduizenden burgers per jaar. Mosa Meat verwacht namelijk dat de vraag zal toenemen doordat kweekvlees op steeds meer plekken is toegelaten.

10 jaar later

Mark Post, oprichter en CSO van Mosa Meat: “Toen ik de wereld liet kennis maken met kweekvlees, voorspelde ik dat het tien jaar zou duren om een consumentenproduct te ontwikkelen. Nu bijna precies tien jaar later hebben we een consumentenproduct dat we in grotere hoeveelheden kunnen produceren. We kunnen het serveren aan consumenten in Singapore afhankelijk van de wetgeving.”

Topchef aangesloten

Hans van Wolden, chef met 2 Michelinsterren, is nu onderdeel van het productontwikkelingsteam van Mosa Meat. Van Wolden was chef van Beluga in Maastricht. Nu heeft hij een oude boerderij omgetoverd tot zijn restaurant Brut172.

“Toen ik een Mosa burger voor het eerst at, was ik blij verrast door de rundvleessmaak en het mondgevoel van het vet. Ik kreeg kippenvel. Ik denk dat deze nieuwe manier van rundvlees maken vleesliefhebbers zal aanspreken.”

Kweekvleesworstjes van Meatable

De Delftse start-up Meatable heeft in Singapore zijn kweekvlees laten proeven. Dit meldt het ANP.

Dat gebeurde tijdens een evenement met commerciële partners en vertegenwoordigers van een overheidsorgaan dat de economische ontwikkeling van de Aziatische stadstaat moet bezorgen. Zij konden worstjes proeven van in het lab gekweekt varkensvlees.

Het evenement was volgens Meatable een "grote stap richting het verkrijgen van een vergunning voor het produceren en verkopen" van zijn kweekvlees.

De eerste producten van Meatable moeten volgend jaar in Singapore in de supermarkt en de horeca te verkrijgen te zijn. In eerste instantie gebeurt dat in de vorm van worstjes en dumplings met vleesvulling.

Het Delftse bedrijf zegt de komende maanden meer evenementen te willen organiseren waar mensen kweekvlees kunnen proeven. Dat moet zowel in Singapore als op andere plekken gebeuren. Die proeverijen moeten Meatable ook inzicht geven hoe mensen reageren op kweekvlees en hoe dat het beste in de markt kan worden gezet.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...