Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit

Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
Tijdens het Food Law Event vertellen Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) meer over contaminanten in de voedingsindustrie

Contaminanten zijn een complex onderwerp binnen de voedingsindustrie. PFAS, MOAH en pesticiden bezorgen voedingsproducenten soms hoofdpijn. Maar waar kun je de regelgeving vinden voor contaminanten? En hoe ziet het toezicht van de NVWA eruit op dit gebied? Tijdens het Food Law Event gaan Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) uitgebreid in op dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Juridische basics contaminanten

In deze sessie gaat het over contaminanten, denk hierbij aan zware metalen, PFAS, MOAH, pesticiden, mycotoxine en nog veel meer. Allereerst zet Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) de juridische basics voor je op een rij. Wat zijn de belangrijkste begrippen? Waar is de regelgeving te vinden? Wat moet je doen als je het aantreft? Gawronski gaat in op de verhouding tussen de algemene normen uit de Levensmiddelenverordening en de Warenwet. Zij gaat ook in op de zeer specifieke regelgeving en het beleid op het gebied van contaminanten, residuen, mycotoxinen et cetera.

Contaminanten beleid NVWA

Vervolgens vertelt Els Biesta-Peters van de NVWA over het toezicht van de NVWA. Voor de monitoring van contaminanten baseert de NVWA zich op Europese wetgeving. Biesta-Peters legt uit hoe de NVWA tot haar monsteraantallen komt en hoe ze bepalen welke onderzoeken ze doen. Hoe gaat de NVWA vervolgens om met monsters die niet-conform zijn en hoe gaan ze om met nieuwe stoffen die nog niet in de wetgeving zijn opgenomen? Hoe rapporteert de NVWA de resultaten en wat betekenen de resultaten voor toekomstige monitoringsprogramma’s?

Contaminanten in de praktijk

Tot slot neemt Marchel Snieder van Sime Darby Oils je mee in de jungle van contaminanten in de praktijk. Hij is dagelijks bezig met vraagstukken rondom contaminanten en neemt ons aan de hand van praktische voorbeelden mee in de complexte vraagstukken waar hij mee te maken krijgt. Eerst geeft Snieder een algemene indruk over analyses die bij Sime Darby Oils worden uitgevoerd in relatie tot voedselveiligheid. Vervolgens bespreekt hij een praktisch voorbeeld over pesticide analyses voor voedingsmiddelen. Een analytische fout kan tot lastige situaties leiden. Het tweede praktische voorbeeld gaat over het voorkomen van contaminatie met MOAH in voedingsmiddelen. Hierbij bespreekt Snieder de analysefout, maar ook de grondstoffen die het uitdagend maken om producten te produceren met een laag MOAH-gehalte.

Sprekers

Deze sessie bevat drie sprekers. Allereerst Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Silvia Gawronski.

De tweede spreker is Els Biesta-Peters, coördinerend specialistisch inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bekijk het LinkedIn profiel van Els Biesta-Peters.

Tot slot de derde spreker is Marchel Snieder, QA/QC manager bij Sime Darby Oils. Bekijk het LinkedIn profiel van Marchel Snieder.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: ‘Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen’
  2. Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder
  3. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: ‘Het is vaak misleidend’
  4. Deze artikelen helpen je bij toepassing van de NAPV criteria
  5. QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
  6. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’
  7. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  8. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  9. Belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: ‘Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken’
  10. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  1. Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU
  2. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  3. VMT 3 (2023): Etikettering, logo's en claims
  4. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
  5. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  6. De VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  7. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  8. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  9. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  10. Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: ‘Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces‘