Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'

Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'
Tijdens het Food Law Event vertelt Frank Lindner alles over het verschil tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'

Misleiding is al jaren een veelbesproken onderwerp in de voedingsindustrie. Je product kan volledig aan de wet voldoen, en de consument nog steeds met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt dan de grens tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'? En hoe ga je om met dit niemandsland? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, meer over dit onderwerp. Daarbij gaat hij graag in gesprek met producenten.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Open voor dialoog

Foodwatch is al jaren de luis in de pels van de Nederlandse voedingsindustrie. Een vaak gehoorde opmerking vanuit de voedingsindustrie is dat Foodwatch niet openstaat voor gesprekken met de industrie. Dit wil Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, graag ontkrachten. “We staan absoluut open voor dialoog met bedrijven. We hebben ook gewoon e-mail adressen en een telefoon. Maar wij krijgen niet vaak berichten van voedselproducenten die vragen hebben of in gesprek willen gaan. Wellicht is dat iets dat nog vanuit het verleden aan ons kleeft.” Als we Lindner vragen naar het doel van Foodwatch geeft hij een toch wel opvallend antwoord: “Ik hoop dat wij uiteindelijk overbodig zijn als waakhond. Dat misleiding en voedselfraude de wereld uit zijn. Maar dat zou betekenen dat we in een perfecte wereld leven.” 

Misleiding

Bij misleiding richt Foodwatch zich uiteindelijk op de volgens de zelfbenoemde waakhond ontbrekende wet- en regelgeving. In gevallen van ‘krimpflatie’ en het gebruik van termen als ‘ambachtelijk’ wordt de wet door producenten namelijk niet overtreden. “Nee dat klopt. En daarom zetten wij ons hier dagelijks voor in. Het is momenteel geen wettelijke misleiding, maar gevoelsmatig is het absoluut wel misleidend. Gelukkig zegt de NVWA ook steeds vaker: we hebben wetgeving, maar we zouden vaker moeten kijken naar wat in de perceptie van de consument misleidend is.”  

Wettelijke versus gevoelsmatige misleiding

Frank Lindner vertelt tijdens het Food Law Event op 6 juni meer over het onderwerp misleiding. Na een dag vol levensmiddelenwetgeving tijd voor een korte reflectie. Want je product kan helemaal voldoen aan de wet, maar de consument toch met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt de grens tussen ‘verleiden’ en ‘misleiden’? En hoe ga je om met het niemandsland hiertussen? De zaal wordt even geprikkeld door Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. Aan de hand van door consumenten gestuurde voorbeelden, duidt Lindner de verschillen tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’. Lindner heeft tips en gaat graag met producenten in gesprek, dus vragen staat vrij. 

Spreker

Frank Lindner is campagneleider bij Foodwatch. Hij is verantwoordelijk voor onder andere het dossier misleiding. Bekijk het LinkedIn profiel van Frank Lindner.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Monkfruit (foto: Shutterstock)

Zoetstoffen van monkfruit geen novel food meer in Verenigd Koninkrijk

Een opvallende ontwikkeling: de Britse Voedsel- en Warenautoriteit (FSA) heeft recentelijk bepaald dat concentraten uit monkfruit niet langer als...

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met...

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit...

Beeld: Shutterstock

Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook...

Etikettering vormt een belangrijk onderdeel voor het op de markt brengen van levensmiddelen. Er gelden verschillende wetten en regels voor...

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar...

Beeld: Foodwatch

RCC: 'Reclame frietjes McDonald's is misleidend'

McDonald's mag niet langer zeggen dat zijn Franse frietjes enkel aardappel en zout bevatten. De Reclame Code Commissie oordeelt dat een paginagrote...

Beeld: Shutterstock

Dit is er tot nu toe bekend over nieuwe kabinet: 3 nieuwe ministeries...

De nieuwe coalitie bestaat uit de PVV, VVD, NSC en de BBB. Deze partijen werken momenteel hard aan het verdelen van de ministeries en de posten van...

Bernd van der Meulen omschreef Kenneth als een eigenzinnige advocaat.

NVLR: 'Bijdrage Kenneth Defares aan Nederlands levensmiddelenrecht...

Tijdens de studiemiddag van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) is door diverse sprekers stilgestaan bij de bijdrage die...

Beeld: Shutterstock

WHO: 'Alcohol en ultrabewerkt voedsel medeverantwoordelijk voor...

Alcohol, tabak, ultrabewerkt voedsel en vervuiling door fossiele brandstoffen zijn elk jaar deels of volledig de oorzaak van 2,7 miljoen doden in...