Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’

Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’
Tijdens het Food Law Event vertelt Frank Lindner alles over het verschil tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'

Misleiding is al jaren een veelbesproken onderwerp in de voedingsindustrie. Je product kan volledig aan de wet voldoen, en de consument nog steeds met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt dan de grens tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’? En hoe ga je om met dit niemandsland? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, meer over dit onderwerp. Daarbij gaat hij graag in gesprek met producenten.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Open voor dialoog

Foodwatch is al jaren de luis in de pels van de Nederlandse voedingsindustrie. Een vaak gehoorde opmerking vanuit de voedingsindustrie is dat Foodwatch niet openstaat voor gesprekken met de industrie. Dit wil Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch, graag ontkrachten. “We staan absoluut open voor dialoog met bedrijven. We hebben ook gewoon e-mail adressen en een telefoon. Maar wij krijgen niet vaak berichten van voedselproducenten die vragen hebben of in gesprek willen gaan. Wellicht is dat iets dat nog vanuit het verleden aan ons kleeft.” Als we Lindner vragen naar het doel van Foodwatch geeft hij een toch wel opvallend antwoord: “Ik hoop dat wij uiteindelijk overbodig zijn als waakhond. Dat misleiding en voedselfraude de wereld uit zijn. Maar dat zou betekenen dat we in een perfecte wereld leven.”

Misleiding

Bij misleiding richt Foodwatch zich uiteindelijk op de volgens de zelfbenoemde waakhond ontbrekende wet- en regelgeving. In gevallen van ‘krimpflatie’ en het gebruik van termen als ‘ambachtelijk’ wordt de wet door producenten namelijk niet overtreden. “Nee dat klopt. En daarom zetten wij ons hier dagelijks voor in. Het is momenteel geen wettelijke misleiding, maar gevoelsmatig is het absoluut wel misleidend. Gelukkig zegt de NVWA ook steeds vaker: we hebben wetgeving, maar we zouden vaker moeten kijken naar wat in de perceptie van de consument misleidend is.”

Wettelijke versus gevoelsmatige misleiding

Frank Lindner vertelt tijdens het Food Law Event op 6 juni meer over het onderwerp misleiding. Na een dag vol levensmiddelenwetgeving tijd voor een korte reflectie. Want je product kan helemaal voldoen aan de wet, maar de consument toch met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt de grens tussen ‘verleiden’ en ‘misleiden’? En hoe ga je om met het niemandsland hiertussen? De zaal wordt even geprikkeld door Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. Aan de hand van door consumenten gestuurde voorbeelden, duidt Lindner de verschillen tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’. Lindner heeft tips en gaat graag met producenten in gesprek, dus vragen staat vrij.

Spreker

Frank Lindner is campagneleider bij Foodwatch. Hij is verantwoordelijk voor onder andere het dossier misleiding. Bekijk het LinkedIn profiel van Frank Lindner.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Food Law Event
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
  2. Belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: ‘Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken’
  3. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  4. Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU
  5. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  6. VMT 3 (2023): Etikettering, logo's en claims
  7. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
  8. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  9. De VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  10. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  1. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  2. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  3. Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: ‘Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces‘
  4. Wat is de definitie van ‘plantaardig’? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven
  5. Zembla: wetenschappers voerden ‘misleidende’ lobby voor gentech-voedsel
  6. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  7. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  8. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken
  9. Producenten reageren op krimpflatie: ‘De conclusie ‘dat doen ze stiekem’ is volstrekt onterecht’
  10. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts