Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist

Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist

Cosun en Oost NL investeren samen €8 miljoen in foodtech scale-up Revyve. Deze Wageningse scale-up gebruikt een gepatenteerde technologie om eiwit- en vezelingrediënten te produceren vanuit biergist, een zijstroom van bierbrouwerijen.

De geüpcyclede ingrediënten van Revyve kunnen dierlijke eiwitten en ingrediënten zoals methylcellulose vervangen. Applicaties zijn onder andere vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar.

Alternatief methylcellulose

De geüpcyclede ingrediënten van Revyve kunnen dierlijke eiwitten en ingrediënten zoals methylcellulose vervangen. Applicaties zijn onder andere vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar.

“Tot nu toe waren voedselproducenten afhankelijk van dierlijke ingrediënten en E-nummers om textuur te creëren in veel vleesvervangende producten. Binnen revyve kunnen we functionele ingrediënten produceren uit biergist. Deze ingrediënten hebben een sterke gelerende en emulgerende werking, waardoor we een duurzamer, aantrekkelijker en meer ‘clean-label’ alternatief kunnen bieden. We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Oost NL en Cosun Protein”, zegt Cedric Verstraeten, CEO van revyve.

Lage CO2-voetafdruk

De clean label - ingrediënten van revyve verlagen de CO2-voetafdruk van voedselproductie. Dit sluit aan bij de ambities van Cosun. Thijs Bosch, directeur Cosun Protein: “Deze investering past volledig in de strategie en duurzaamheidsagenda van Cosun en onze ambities op het gebied van alternatieve eiwitten. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met revyve verder te verdiepen en om onze kennis en expertise als producent van plantaardig eiwit en andere functionele ingrediënten in te zetten, zodat we samen duurzame ingrediënten voor de toekomst kunnen creëren.”

Ecosysteem

Naast Cosun investeert ook Oost NL in revyve vanuit het Perspectieffonds Gelderland. Oscar Elderink, investment manager bij het fonds benadrukt de positieve impact van revyve's innovatieve technologie en de belangrijke rol die Wageningen University & Research en het omliggende ecosysteem spelen bij voedselinnovaties.

"Het Wageningse ecosysteem is een hotspot voor voedselinnovatie op weg naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. We zijn trots dat revyve met de investering vanuit Perspectieffonds Gelderland stappen kan zetten in de ontwikkeling en productie van duurzame en lokale voedselingrediënten.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Productinnovaties april: GiG Hard Seltzer Orange Anthem

Productinnovaties april: GiG Hard Seltzer Orange Anthem

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: GiG Hard Seltzer Orange Anthem, CêlaVíta Rode Opbakkers,...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...