Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Vanaf juni dit jaar verkoopt Bakkerij Schuld in al haar filialen een nieuw koolhydraatarm brood. Ze gebruiken geupcycled brouwgraan, een functioneel ingrediënt van MaGie Creations.

Eigenaar Jan-Aart Schuld van bakkerij Schuld maalt zelf de tarwe die ze verwerken in het brood. “Daarnaast werken we al jaren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze bakkerij. Daar past brouwgraan perfect bij.”

Minder koolhydraten, meer vezels

Door het geupcyclede brouwgraan van MaGie Creations te gebruiken, verlaagt de bakker het gehalte koolhydraten en verhogen ze de hoeveelheid vezels. Het brood bevat ongeveer 55% minder verteerbare koolhydraten dan een witbrood en circa 8,5 keer zoveel vezel dan een witbrood.

Ook de smaak verbetert

Volgens Schult valt de smaak als eerste op: “Het rijke aroma is een direct effect van het brouwgraan.” Michael Driessen, bakker bij Bakkerij Schuld: “Brouwgraan levert een rechtstreekse bijdrage aan het verlagen van het aantal koolhydraten in brood. Terwijl het tegelijkertijd extra vezels en eiwit toevoegt. Fijn is dat ook het smaakprofiel van het brood verbetert.”

Gezond en duurzaam

Madeleine Gielens, oprichter en directeur van MaGie Creations is blij met dit product: “Dit koolhydraatarme brood laat zien dat brouwgraan geschikt is voor de ontwikkeling van producten die scoren op gezondheid én duurzaamheid. Door brouwgraan te verwerken tot ingrediënten verminderen we voedselverspilling. Bovendien verlaagt het ook de CO2-uitstoot van voedselproductie.”

Gielens meldt dat in Nederland jaarlijks 560 miljoen kilo brouwgraan wordt geproduceerd. “Dat wordt nu veevoer, biomassa of zelfs wordt weggegooid.”

VMT interviewde Gielens al eerder over de activiteiten van MaGie Creations en wat erbij komt kijken om brouwgraan te verwerken tot functionele ingrediënten. Behalve in brood vinden ze hun weg in banket en hybride vlees. Gielens neemt deel aan de workshop Upcycling: waardevolle ingredienten toepassen in productontwikkeling op het Food Future Event op 3 oktober in Utrecht.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

reststromen

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere...

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere producenten in hun productontwikkeling.

Voor abonnees
Voor abonnees
Varkensvlees

Voor abonnees Circulaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een...

Vleesproductie levert een flinke bijdrage aan de CO2-uitstoot. Toch lijkt het erop dat Van Loon Group, een van de grootste vleesverwerkers van Nederland, de normen van het Klimaatakkoord van Parijs gaat halen. Het bedrijf doet dat onder andere door varkens als ideale recyclingmachine te gebruiken.

Duurzaamheid

Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet...

Hergebruik is de norm. We gebruiken minder of geen nieuwe grondstoffen. Dit zijn twee zaken die het kabinet wil bereiken met het onlangs gepubliceerde Nationale Programma Circulaire Economie. Ze zetten ook in op normering en beprijzing om vrijblijvendheid te verminderen.

Oprichter en directeur Carlos Cabrera.
Voedselverspilling

Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van...

Greencovery heeft een gloednieuwe technologie ontwikkeld om op een effectieve manier waardevolle ingrediënten uit reststromen te halen. Om de ingrediënten sneller en in grotere volumes op de markt te brengen, heeft de startup uit Wageningen van Brightlands Venture Partners een investering van een half miljoen euro ontvangen. "Ons doel is om upcycling de norm te maken. Zo willen we bedrijven helpen om stappen te zetten richting een circulaire voedselproductie", vertelt oprichter en directeur Carlos Cabrera.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

Bier

Royal Swinkels wil ambachtelijke brouwerij sluiten vanwege dalende...

Bierbrouwer Royal Swinkels wil de ambachtelijke brouwerij De Molen in Bodegraven sluiten. Volgens een woordvoerder staan de resultaten al "geruime tijd onder druk". Het moederbedrijf van Bavaria koppelt dit aan een dalende vraag op de biermarkt.

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Voor abonnees
Voor abonnees
Gezondheid

Voor abonnees Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.
reststromen

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snijafval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Beeld: Shutterstock
Reclame Code Commissie

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

Gezondheid

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Heineken

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVerdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is de laatste stand van zaken voor digitale etiketten
  2. Onderzoekers vragen Nederlanders wat ze vinden van ultrabewerkte voeding
  3. Voor abonneesPaling maakt 130 mensen ziek in Japan
  4. Hitteprotocol moet pluimvee beschermen tegen hittestress
  5. Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA
  6. Voor abonneesFoodproducenten die wetenschappelijk onderzoek subsidiëren? 'Let op of een bedrijf kennis bestelt of goed nieuws'
  7. Zomerserie voedselveiligheid: Directeur zuivelbedrijf riskeert gevangenis na dodelijke uitbraak van Listeria
  8. Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in Hamburg
  9. Voor abonneesHoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie
  10. GesponsordEnergie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent
  1. Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?
  2. Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren
  3. Herformulering is niet genoeg: 6 drempels bij de ontwikkeling van een gezond voedingsassortiment
  4. Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse erkenning
  5. Voor abonneesDeze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie
  6. Belgische groente- en fruittelers moeten opletten op oosterse fruitvlieg, FAVV verscherpt toezicht
  7. Deze 3 startups krijgen Europees geld om fermentatieprocessen verder te ontwikkelen
  8. Zendingswerk in voedselveiligheid werpt wereldwijd vruchten af
  9. Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?
  10. Voor abonneesDit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg