Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?

Handig overzicht: wat willen consumenten als het gaat om gezonde voeding?

In alle trendlijstjes van 2024 (en de jaren daarvoor) ontbreekt 'gezond eten/gezonde voeding/gezond ouder worden' nooit. Gezonde voedingsmiddelen ontwikkelen is daarom een belangrijk doel voor vele productontwikkelaars. Maar wat is gezond en is gezondheid voor iedereen anders?

Gezond en duurzaam eten: volgens vele trendlijsten staat dat hoog op de agenda van de consument: zie lijst 1, lijst 2 en lijst 3. Maar wat betekent het voor de productontwikkelaar? Letten op vezels, op minder bewerkte ingrediënten of misschien meer gepersonaliseerde voeding? En helpt de opkomst van AI hierbij?

De potentie van personalized nutrition

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert vertellen over de rol van AI, educatie van de consument en de kansen van 3D-printen:

Gezonde productontwikkeling

Gezonde productontwikkeling gaat vaak over minder zout en minder suiker, maar steeds vaker gaat het om meer vezels. Lastig daarbij is om smaak en textuur goed te houden. Bekijk deze artikelen om te zien hoe bedrijven met dit dilemma omgaan:

Meer over gezondheid op Food Future Event

Gezonde voedingsmiddelen ontwikkelen is een belangrijk doel voor vele productontwikkelaars. Maar wat is gezond en is gezondheid voor iedereen anders? TNO-onderzoeker Suzan Wopereis werkt aan het kwantificeren van gezondheid en effecten van leefstijl op gezondheid. Op het Food Future Event op 3 oktober verzorgt ze een keynote waar ze ingaat op de volgende onderwerpen:

-Wat zijn de nieuwste inzichten in het effect van voeding op de gezondheid?
-Is de belofte van personalized nutrition eindelijk uitgekomen?
-Hoe kun je leefstijl inzetten in de behandeling en wat betekent bijvoorbeeld de populariteit van nieuwe afslankmedicijnen voor de gezondheid en daarmee voor voedingsmiddelen?

Bekijk het hele programma of meld je direct aan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het Voedingscentrum...

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook...

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en...

NVWA: 'Kwart onderzochte volkorenproducten mag geen volkoren claimen'

NVWA: 'Kwart onderzochte volkorenproducten mag geen volkoren claimen'

De NVWA onderzocht 190 volkorenproducten van 7 grote supermarktketens. De organisatie controleerde of de volkoren claim wel gemaakt mocht worden. Bij...

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te...

De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige...

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een...

Productinnovaties juni en juli: Suikerarme haverrepen, karamelsaus en Korenwolf Wit

Productinnovaties juni en juli: Suikerarme haverrepen, karamelsaus en...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: suikerarme haverrepen, karamelsaus, Korenwolf Wit,...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...