Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Sinds januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid van kracht in Nederland. Dit beleid is vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Producenten hebben tot uiterlijk 01-01-2026 om de etiketten van voedingsmiddelen aan te passen. Lees in de artikelen hieronder exact hoe het nieuwe beleid er precies uitziet, hoe producenten reageren op het nieuwe beleid en wat de tips zijn vanuit de branchevereniging.

MOAH

Per 1 januari 2024 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) strenger handhaven op minerale oliën. Een tijdelijk handhavingsbeleid van de NVWA moet het gehalte MOAH in levensmiddelen terugdringen. Lees in de artikelen hieronder meer over het strengere handhavingsbeleid en de reacties vanuit de industrie.

NVWA meldwijzer

De NVWA heeft eind januari de Meldwijzer onveilige levensmiddelen vereenvoudigd. Ondernemers moeten (mogelijk) onveilige levensmiddelen altijd melden bij de NVWA. Volgens de NVWA is deze nieuwe meldwijzer eenvoudiger en duidelijker. Maar hoe reageert de industrie op de wijziging? Lees het in de artikelen hieronder.

Nutri-Score

Vanaf 1 januari dit jaar mogen Nederlandse producenten officieel de Nutri-Score vermelden op Nederlandse voedingsmiddelen. De invoering van het voedselkeuze logo had een lange adem. In de collectie van VMT kun je alles lezen over de laatste stand van zaken rondom het logo. In onderstaande artikelen meer over actuele visies op en ervaringen met het logo na de invoering hiervan.

Verbod rookaroma’s

In april kondigde de Europese Unie het verbod van een aantal rookaroma’s aan. Het gaat om wetswijzigingen voor de volgende acht aroma’s: Scansmoke PB 1110 (SF-001), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), Scansmoke SEF 7525 (SF-004), SmokEz C-10 (SF005), SmokEz Enviro-23 (SF-006), proFagus-Smoke R709 (SF-008), Fumokomp Conc.(SF009). Lees in onderstaande artikelen meer over wat het verbod precies inhoudt en hoe producenten vanuit de voedingsindustrie reageren op het verbod.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Beeld: Shutterstock

Recall-verzekering of niet? 'Polissen zijn duur, maar grote recall...

Een recall-verzekering: misschien wel een van de belangrijkste verzekeringen voor voedselproducenten. Natuurlijk ga je er vanuit dat je deze niet nodig hebt, maar een recall zit in een klein hoekje. Maar is zo'n recall-verzekering noodzakelijk? Wat dekt het wel en wat niet? En waar moet je als bedrijf op letten? VMT vroeg het aan Silvia Gawronski en Ronna Rutten van Van Traa Advocaten en Bing Go van Go-Tan.

Jonge kwaliteitsmanagers vertellen over hun ervaringen met de eerste audit

5 jonge QA'ers over eerste audit: 'De ene audit(or) is de andere niet'

Het doen van audits is een standaard onderdeel van het werk van een kwaliteitsmanager. Toch kunnen audits ook spannend zijn. Zeker voor jonge kwaliteitsmanagers die pas net komen kijken. Hoe hebben jonge kwaliteitsmanagers hun eerste audit ervaren? Welke indruk kregen zij van de auditor? En wat zouden ze een volgende keer anders doen? VMT vroeg het vijf jonge kwaliteitsmanagers.

Beeld: Foodwatch

Producenten reageren op 'krimpflatie'-nominaties Gouden Windei 2024:...

Foodwatch maakt 7 genomineerden bekend voor het Gouden Windei van 2024. Eén van de zeven producten zal gekroond worden tot 'meest misleidende product van 2024'. De genomineerden zijn Albert Heijn, Liga, Knorr, Danerolles, Hertog IJs, Nescafé en Milka. Allen zijn genomineerd vanwege 'krimpflatie' en 'beknibbelflatie'. VMT vroeg de genomineerden om een reactie.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon, onvermelde allergenen honing-mosterd dressing en dubbel etiket op verpakking gekarameliseerde heilbot.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van Superunie

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arjan Both wordt per 1 december voorzitter van Superunie, Coco & Sebas benoemt Joost-Jan Kinds tot nieuwe CEO en Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.