Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Bron van vezels, een gewenste claim voor voedingsmiddelenbedrijven. Bovendien zorgen extra vezels voor extra punten in de Nutri-Score-berekening. De laatste jaren winnen vooral startups steeds meer vezels uit reststromen. Dit zorgt voor de combinatie van duurzaam en gezond. In dit artikel zetten we vezels in de spotlight: nieuwe functies, nieuwe bronnen en vernieuwde belangstelling.

Vezels als suikeralternatief

Inuline is een bekende en nog steeds populaire suikervervanger. Maar er zijn meer ontwikkelingen in vezels als suikeralternatief.

Vezels en het microbioom:

Steeds meer consumenten weten wat het microbioom is en hoe belangrijk een goede samenstelling is. De invloed van vezels op het microbioom staat daarom steeds meer in de belangstelling.

Vezels uit reststromen:

Startups zoeken naar de combinatie van duurzaam en gezond. Deze combinatie vinden ze in het verwerken van reststromen van de landbouw en van voedingsmiddelenbedrijven. Vaak vormt het geproduceerde ingrediënt een bron van vezels. Dit zijn een aantal van deze startups:

Vezels en effect op Nutri-Score:

Vezels dragen positief bij aan de Nutri-Score, maar hoe kijkt de Gezondheidsraad naar dit effect?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  2. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)
  3. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers
  4. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  5. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  6. Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie
  7. Food Future Event: Dit is belangrijk bij de ontwikkeling van foodconcepten
  8. NIZO wil Nederlandse hub voor scale-ups: 'Startups gaan voor volgende stap over de grens'
  9. 'Het namaken van vlees is niet voldoende: strategieverandering nodig in plantaardig'
  10. NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food
  1. Kerry introduceert plantaardig ei-alternatief EgR
  2. Minder insecteneiwit, meer nieuwe smaakjes: 'Tijd van disruptieve innovaties in food is voorbij'
  3. Handig overzicht: zo zetten deze startups stappen in plantaardige eiwitten
  4. Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat
  5. Zoveelste brainstorm bij productontwikkeling? Met deze methode gaat het beter
  6. 'Ga op zoek naar leveranciers die minder of geen allergene grondstoffen verhandelen'
  7. Productinnovaties juni en juli: Fritz suikervrije Kola
  8. Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties
  9. On Topic: Innovatie in voeding? Zo willen deze startups impact maken
  10. Stappenplan: 4 tips voor een aantrekkelijk herontwerp van een foodverpakking