Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score

Bron van vezels, een gewenste claim voor voedingsmiddelenbedrijven. Bovendien zorgen extra vezels voor extra punten in de Nutri-Score-berekening. De laatste jaren winnen vooral startups steeds meer vezels uit reststromen. Dit zorgt voor de combinatie van duurzaam en gezond. In dit artikel zetten we vezels in de spotlight: nieuwe functies, nieuwe bronnen en vernieuwde belangstelling.

Vezels als suikeralternatief

Inuline is een bekende en nog steeds populaire suikervervanger. Maar er zijn meer ontwikkelingen in vezels als suikeralternatief.

Vezels en het microbioom:

Steeds meer consumenten weten wat het microbioom is en hoe belangrijk een goede samenstelling is. De invloed van vezels op het microbioom staat daarom steeds meer in de belangstelling.

Vezels uit reststromen:

Startups zoeken naar de combinatie van duurzaam en gezond. Deze combinatie vinden ze in het verwerken van reststromen van de landbouw en van voedingsmiddelenbedrijven. Vaak vormt het geproduceerde ingrediënt een bron van vezels. Dit zijn een aantal van deze startups:

Vezels en effect op Nutri-Score:

Vezels dragen positief bij aan de Nutri-Score, maar hoe kijkt de Gezondheidsraad naar dit effect?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Productontwikkelaar en marketeer begrijpen elkaar vaak niet. ‘Waarom kan de concurrent het wel en wij niet?’
  2. Krokant frietje ontwikkelen kost tijd: ‘De juiste combinatie van ingrediënten was flinke zoektocht’
  3. Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist
  4. On Topic: Innovatie in voeding? Zo willen deze startups impact maken
  5. Young R&D: Wat betekent automatisering voor productontwikkeling?
  6. EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed
  7. Startups in kweekvlees moeten na wetgevingssucces nog andere drempels overwinnen
  8. 'Nederlands kweekvlees voorlopig niet verkrijgbaar voor consument'
  9. Is ‘geur’ de nieuwe suikervervanger? Zo zet deze startup geur om in smaak
  10. Nederlandse bakkerijstudenten creatief met reststroom van Amerikaanse amandelschillen
  1. Productinnovaties april: high protein koffie en thee, Cocktails Kuyper en Lowlander leftover bieren
  2. Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: ‘Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak’
  3. Startup wil ‘populairste eiwit’ vervangen: ‘Smaak en geur maken of breken het product’
  4. On Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  5. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  6. ‘Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?’ Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  7. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  8. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  9. Effectief opschalen -van grondstof tot eindproduct- is noodzakelijk voor groei plantaardig
  10. Startup strijd met visvervanger tegen ‘gesjoemel’ in de keten: ‘Alternatieven voor vis moeten beter worden’