Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Al in 2022 schreeft VMT over de populariteit van het microbioom.

Innova Market Insights merkte in 2021 al op dat consumenten steeds meer geïnteresseerd zijn in de rol van voeding bij het opbouwen van een beter immuunsysteem. Het was een van de top tien trends voor 2021 en bleef belangrijk in 2022. Ook in 2023 blijft gezondheid een belangrijke trend ondanks de economische crisis, zegt het onderzoeksbureau.

Het ingrediënt dat de consument vooral associeert met een goede darmgezondheid is nog steeds vezel. Het is het meest geaccepteerd en herkend. Vezel gecombineerd met vitamines is vooral veel gebruikt in nieuwe introducties in West-Europa.

Probiotica

Ook probiotica kan op flink wat aandacht rekenen. Plantaardige producten met probiotica zijn populair door de aandacht van de laatste jaren. Het probioticum Lactobacillus plantarum – van nature aanwezig in gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi en zuurdesem – profiteert van de vraag naar traditionele producten. Op dezelfde wijze lijkt inuline te profiteren van de aandacht voor probiotica gecombineerd met de wens van een clean label.

Onderzoek naar het microbioom

Niet alleen DSM-Firmenich doet onderzoek naar het microbioom. VMT interviewde in 2022 Unilever en Holobiome. Dit zei Philip Strandwitz, ceo en medeoprichter van Holobiome toen:

"De darm-hersen-as maakt communicatie mogelijk tussen het maagdarmkanaal, de microben erin en de hersenen. Wij hebben belangrijke bacteriën geïdentificeerd die met de hersenen lijken te communiceren via neurotransmittersignalering in de darm. Samen met Unilever willen we het microbioom en zijn invloeden verder in kaart brengen. Met als doel om specifieke voedselingrediënten te identificeren die een wisselwerking hebben met deze belangrijke bacteriën. Als we dit op individueel ingrediëntniveau in kaart kunnen brengen, is er een kans om beter geïnformeerde voedingskeuzes te maken en de geestelijke gezondheid verder te verbeteren."

En ook aan de universiteit van Groningen vindt onderzoek naar het microbioom plaats. Dankzij grootschalig onderzoek hebben onderzoekers van het UMCG dit jaar (april 2022) de samenstelling van een gezond microbioom kunnen bepalen. De resultaten zijn in Nature gepubliceerd.

Microbioom en de rol van vezels op het Food Future Event

Vincent van Buul en Judith van Peij van DSM-Firmenich vertellen op het Food Future Event op 3 oktober over hun R&D-project waarin ze de relatie tussen vezels en microbioom proberen te ontrafelen. Ook vertellen ze hoe productontwikkelaars vezels kunnen toepassen in hun producten rekening houdend met de functionaliteit in de applicatie, gezondheid en kosten.

Vera Hoynck van Papendrecht van Foodvalley NL leidt deze sessie en vertelt waarom een ecosysteem noodzakelijk is om innovaties te laten slagen.

BEKIJK HET HELE PROGRAMMA VAN HET FOOD FUTURE EVENT

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3...

Foto: Carmen Groeneveld

Ministerie VWS lanceert platform om productverbetering versnellen

Tijdens het VMT Food Future Event heeft Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), de lancering aangekondigd...

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

Productinnovaties oktober: maaltijden voor baby's

Productinnovaties oktober: maaltijden voor baby's

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van oktober: maaltijden voor baby's.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk...

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van september: pistache- en kardamom buns,...

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met...