VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over probiotica

  • Beeld: Shutterstock
    Kennis uit de markt26 feb. 25

    'Probiotica' als gezondheidsclaim? Zo luidt de uitspraak van de Europese Ombudsman

    De Europese Ombudsman deed op de valreep van 2024 uitspraak over het gebruik van de claim Probiotica (en aanverwante termen) voor levensmiddelen. Deze term wordt door de Europese Commissie aangemerkt als een niet-toegestane gezondheidsclaim. Mede omdat de EFSA geen enkele claim op dit gebied heeft goedgekeurd, vanwege het ontbreken van voldoende wetenschappelijk bewijs dat de positieve gezondheidseffecten aantoont. In dit artikel meer over het oordeel van de Europese Ombudsman.

  • Food Future Event1 okt. 24

    Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

    Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

  • probiotica8 mei 24

    Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

    De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over het algemeen wordt deze term als een ongeautoriseerde gezondheidsclaim gezien onder de EU Claims Verordening. Toch staat een toenemend aantal lidstaten het gebruik van deze claim onder voorwaarden toe. Wat is de status in de verschillende lidstaten? En wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?

  • Achtergrond21 nov. 22

    Nutrileads klaar om markt te bestormen met immuunbevorderende wortelvezel, maar een gezondheidsclaim verkrijgen is lastig

    Startup NutriLeads is klaar om de markt te bestormen met een wortelvezel die immuunbevorderende eigenschappen heeft. Een gezondheidsclaim is gewenst, maar erg lastig te verkrijgen.

  • Op de SIAL presenteren verschillende producenten hun producten in de drankencategorie
    SIAL9 nov. 22

    Zo gaan deze 8 dranken producenten om met trends: suiker en alcohol hot topics

    Op de SIAL in Parijs zijn veel drankenproducenten te vinden. Producenten zetten vooral in op minder of geen toegevoegd suiker, lage calorieën, functionele dranken, gemak en alcohol/alcoholvrij. In dit artikel enkele voorbeelden van producten en hoe zij op deze trends inspelen.

  • Ingredient8 nov. 22

    Hoe spelen foodbedrijven in op de populariteit van een gezond microbioom?

    Sinds de coronapandemie zijn consumenten geïnteresseerd in het versterken van hun immuunsysteem. Dat een gezond microbioom daarbij helpt, is ook tot hen doorgedrongen. Hoe spelen voedingsmiddelenbedrijven in op deze trend?

  • Ingrediënt & Product8 feb. 22

    Welke ingrediënten beinvloeden het microbioom? Unilever en Holobiome zoeken het uit

    Unilever doet samen met de darmmicrobioom-experts van Holobiome onderzoek naar ingrediënten die het mentale welzijn verbeteren. VMT sprak met beide bedrijven over de ontwikkeling van functionele voeding en het belang daarvan. "Consumenten zien voedsel steeds meer 'als medicijn'. Daarom zoeken ze naar manieren om hun geestelijk welzijn door middel van hun voeding te verbeteren."

  • Ingrediënt & Product14 dec. 20

    Combinatie gezondheidstrends en plantaardig in de lift

    De trends in plantaardig variëren per regio. Waar China aanhaakt met een plantaardig alternatief voor varkensvlees, combineren Amerikaanse bedrijven plantaardig en gezondheid in 1 product. Zo vertelde Myrthe de Beukelaar, marktanalist bij Innova Market Insights tijdens FiE Connect.

  • AMSTERDAM - Charlotte en Tom van YAYA Kombucha. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo AgencyVoor abonnees
    Voor abonnees
    Ingrediënt & Product27 aug. 20

    Voor abonnees Gefermenteerde thee wordt gezonde frisdrank

    Kombucha, de gefermenteerde theedrank is in de Verenigde Staten overal verkrijgbaar, van supermarkt tot bar. In Nederland is de frisdrank nog niet zo bekend. Daar wil YAYA Kombucha verandering in brengen met de eerste ambachtelijke brouwerij voor kombucha in Nederland.

  • Algemeen2 nov. 18

    Consument kiest vaker voor plantaardige optie in ontbijtgranen, frisdranken en snacks

    Innovaties met plantaardige ingrediënten doen het goed. Door de groeiende interesse van consumenten in gezondheid, duurzaamheid en ethiek stijgt de populariteit van plantaardige ingrediënten en producten. Innova Market Insights meldt dat plantaardige productclaims tussen 2013 en 2017 wereldwijd met 62% zijn toegenomen. De groei zit vooral in plantaardige eiwitten, zoetstoffen, kruiden en specerijen, en kleurende voedingsmiddelen. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 13 van 2 november 2018.</i>

Meer artikelen

  1. Probioticapoeders met hoge overleving
  2. Pre- en probiotica
  3. Meer begrip van darmrobuustheid
  4. Evolutie van nieuwe startercultures in het lab
  5. Het R&D-antwoord op EFSA's gezondheidsclaims
  6. Probioticadrankjes beinvloeden genactiviteit in de darmen
  7. Snelle screening fysiologische conditie micro-organismen
  8. Stelling: 'De voedingsmiddelenindustrie is gebaat bij afwijzen gezondheidsclaims'
  9. Kennis van functionele visproducten
  1. We verkiezen gemak boven functioneel
  2. Hoe bacteriën samenwerken
  3. Stelling: 'Drankjes met goede bacteriën hebben hun langste tijd gehad'
  4. Herdefinitie gezonde microbiota binnen bereik
  5. Probiotica: niet bij yoghurtjes alleen
  6. Vernieuwing in fermentatie
  7. Probiotica in spagaat
  8. Pre- en probiotica in octrooien
  9. Bewijs effectiviteit probiotica groeit
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen