Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen

Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
Op 6 juni vindt het VMT Food Law Event weet plaats

Hoe zien de aangekondigde wijzigingen in de 1169/2011 eruit? Wat zegt de nieuwe wetgeving op gebied van duurzaamheidsclaims? Waar ligt de grens tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'? Wat is het verschil tussen een contaminant en een residu? En wat komt er kijken bij het maken en aanpassen van etiketten? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni.

Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij InnStyle in Maarssen.

Farm to Fork en plantaardig

Het event start met twee plenaire sprekers. Isabelle Rollier, policy officer in het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, DG Health and Food Safety, vertelt de laatste stand van zaken rondom de Farm to Fork strategie. Vervolgens geeft Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, een update over de status van de ISO norm rondom plantaardig. Hoe komt de definitie van ‘plantaardig’ eruit te zien?

Geen voedingsmiddel zonder etikettering

In de eerste ronde breakout sessies lichten Jasmin Buijs (Axon Advocaten), Berend Eberson (Grünten) en Vibeke van der Bilt (Picnic) toe wat er gaat veranderen in Verordening 1169/2011. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen en wat zijn de gevolgen hiervan voor de industrie? In de tweede ronde breakout sessies vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Joyce de Stoppelaar (NVWA) meer over de meest recente wijzigingen in het NVWA Handboek Additieven. Waar moeten voedselproducenten rekening mee houden op het gebied van additieven? In de laatste ronde breakouts een sessie over etikettering. Wat komt er allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Ellis van Diermen (Précon) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) leggen je aan de hand van praktische voorbeelden uit waar je op moet letten.

Duurzaamheid is geen keuze meer

In de eerste ronde breakout sessies een sessie van Grietje van Weert (Normec) en Dirk Wens (Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association). Zij vertellen meer over het gebruik van duurzame verpakkingen in de voedingsindustrie. In de tweede ronde een sessie over duurzaamheidsclaims. Wat mag wel, wat mag niet? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Henriette van Swinderen (Bond van de Adverteerders) nemen je mee aan de hand van praktische voorbeelden. Zij geven gouden tips om zelf met het onderwerp aan de slag te kunnen. In de laatste breakout sessie gaan we in op de aankomende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) vertellen wat de wetgeving precies inhoudt en geven tips hoe je dit aanpakt.

Voedselveiligheid versus wetgeving

De eerste breakout sessie op gebied van voedselveligheid gaat over ‘de weg door de jungle van contaminanten’. Wat zijn contaminanten? Waar staan de regels en hoe luiden deze? Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) zetten de laatste ontwikkelingen op een rij. De tweede breakout sessie gaat over novel foods. Wat komt er kijken bij een aanvraag? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) vertellen aan de hand van het praktijkvoorbeeld van Ynsect hoe zo’n traject in z’n werk gaat. Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost? Tot slot een sessie over allergenen. Hoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? En wat is de impact hiervan op de voedingsindustrie? Sarah Arayess (Say Legal), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Nadine Kregting (Jumbo) gaan hier verder op in.

‘Verleiden’ of ‘misleiden’?

Na een dag vol levensmiddelenwetgeving tijd voor een korte reflectie. Want je product kan helemaal voldoen aan de wet, maar de consument toch met gefronste wenkbrauwen achterlaten. Waar ligt de grens tussen ‘verleiden’ en ‘misleiden’? En hoe ga je om met het niemandsland hiertussen? De zaal wordt even geprikkeld door Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch. Aan de hand van door consumenten gestuurde voorbeelden, duidt Lindner de verschillen tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’. Lindner heeft tips en gaat graag met producenten in gesprek, dus vragen staat vrij.

Food Law Event

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

 1. Stappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten
 2. Ontwikkelingen NAPV: betere afstemming op Nutri-Score en criteria voor maaltijden in de maak
 3. Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
 4. Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder
 5. Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
 6. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen'
 7. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
 8. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
 9. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: 'Het is vaak misleidend'
 10. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
 1. QA'ers over etikettering private label producten: 'Je doet eigenlijk al het werk dubbel'
 2. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen 'wettelijke misleiding' en 'gevoelsmisleiding'
 3. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
 4. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
 5. Belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: 'Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken'
 6. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
 7. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
 8. VMT 3 (2023): Etikettering, logo's en claims
 9. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
 10. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding