Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Van voedingsproducenten wordt verwacht dat ze steeds meer verduurzamen. Ook op het gebied van verpakkingen wordt steeds meer duurzaamheid verwacht. Maar hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? Wat valt onder plastic voor eenmalig gebruik? En hoe ga je om met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Grietje van Weert (Normec) en Dirk Wens (Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association) aan de hand van meerdere praktijkcases meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Verpakkingen: spanningsveld voedselveiligheid en duurzaamheid

We moeten steeds meer verduurzamen als voedingsproducenten. Ook op het gebied van verpakkingen wordt verwacht dat deze steeds duurzamer zijn. Het gebruik van zo min mogelijk materialen, recyclebare materialen en wellicht zelfs herbruikbare materialen zijn hier mogelijke strategieën. Hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? En met de wetgeving aangaande verpakkingsafval? Hoe om te gaan met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? In hoeverre helpt de wetgeving bij de transitie naar duurzame verpakkingen en in hoeverre staat wetgeving verduurzaming in de weg? Wat zijn de valkuilen?

Waar op letten bij verpakkingen?

Grietje van Weert, Manager Knowlegde & Projects/ Manager Kenniscentrum Normec Foodcare brengt de laatste wettelijke kaders in beeld. Vervolgens vertelt Dirk Wens, Managing Director reco2Bio CommV en Founding President Belgian BioPackaging, hoe je als bedrijf het beste om kan gaan met de wetgeving rondom duurzame verpakkingen en welke strategische keuzes je moet maken. Diverse praktijkcases komen hierbij aan bod.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Grietje van Weert, knowlegde & projects manager bij Normec Foodcare. Bekijk het LinkedIn profiel van Grietje van Weert.

De tweede spreker is Dirk Wens, General Manager & Fouding Director of Reco2Bio Comm.V. en President of Belgian BioPackaging Association. Bekijk het LinkedIn profiel van Dirk Wens.

Bekijk het volledige programma

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat

Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat

Mosa Meat organiseerde voor het eerst een formele proeverij in Nederland. Ze lieten onder andere Nederlandse veehouders de Mosa Burger proeven.

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Overrijpe druiven belanden vaak in de vergister. "Dat is perfect voor ons", aldus Wouter Bijl, eigenaar van de Rotterdam Urban Winery. De startup...

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest...

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in...

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw...

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Rechter beslist: Roombeter van Upfield is misleidend en moet uit de...

Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de...

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door...

Alle CBL-supermarkten gaan samen huismerk cashew-snacknoten duurzaam certificeren. Dat is nodig want de cashewketen is complex en er zijn genoeg...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...