Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten

Van voedingsproducenten wordt verwacht dat ze steeds meer verduurzamen. Ook op het gebied van verpakkingen wordt steeds meer duurzaamheid verwacht. Maar hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? Wat valt onder plastic voor eenmalig gebruik? En hoe ga je om met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? Tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni vertellen Grietje van Weert (Normec) en Dirk Wens (Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association) aan de hand van meerdere praktijkcases meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Verpakkingen: spanningsveld voedselveiligheid en duurzaamheid

We moeten steeds meer verduurzamen als voedingsproducenten. Ook op het gebied van verpakkingen wordt verwacht dat deze steeds duurzamer zijn. Het gebruik van zo min mogelijk materialen, recyclebare materialen en wellicht zelfs herbruikbare materialen zijn hier mogelijke strategieën. Hoe zit het precies met de SUP-richtlijn? En met de wetgeving aangaande verpakkingsafval? Hoe om te gaan met het spanningsveld tussen voedselveiligheid en duurzaamheid? In hoeverre helpt de wetgeving bij de transitie naar duurzame verpakkingen en in hoeverre staat wetgeving verduurzaming in de weg? Wat zijn de valkuilen?

Waar op letten bij verpakkingen?

Grietje van Weert, Manager Knowlegde & Projects/ Manager Kenniscentrum Normec Foodcare brengt de laatste wettelijke kaders in beeld. Vervolgens vertelt Dirk Wens, Managing Director reco2Bio CommV en Founding President Belgian BioPackaging, hoe je als bedrijf het beste om kan gaan met de wetgeving rondom duurzame verpakkingen en welke strategische keuzes je moet maken. Diverse praktijkcases komen hierbij aan bod.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Grietje van Weert, knowlegde & projects manager bij Normec Foodcare. Bekijk het LinkedIn profiel van Grietje van Weert.

De tweede spreker is Dirk Wens, General Manager & Fouding Director of Reco2Bio Comm.V. en President of Belgian BioPackaging Association. Bekijk het LinkedIn profiel van Dirk Wens.

Bekijk het volledige programma

Food Law Event
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. Ontwikkelingen NAPV: betere afstemming op Nutri-Score en criteria voor maaltijden in de maak
  2. Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder
  3. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: ‘Het wordt een licence to operate’
  4. Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
  5. Botanical claims gebruiken? Dit is de stand van zaken op gebied van wetgeving
  6. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: ‘Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen’
  7. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
  8. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
  9. Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder
  10. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: ‘Het is vaak misleidend’
  1. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil ‘THT, vaak goed na’
  2. Deze artikelen helpen je bij toepassing van de NAPV criteria
  3. QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
  4. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’
  5. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  6. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  7. Belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: ‘Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken’
  8. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  9. Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU
  10. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving