Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking op 21 juni komen experts, studenten en bedrijven uit het hele land samen met als doel: kennis delen, inspireren en netwerken. Met het thema ALL-IN ligt de focus dit jaar op de gehele verpakkingsketen: van de ontwikkeling van een verpakking tot aan de afvalverwerking.

Enkele hoogtepunten op de dag zijn: interactieve lezingen, pitches van studenten en een
interdisciplinair tafelgesprek met tafelgasten uit de verschillende schakels van de verpakkingsketen.
Stijn Kling zal de dag voorzitten en is tevens moderator tijdens het tafelgesprek. Om 13:00 uur wordt het event officieel geopend, door wethouder Frank den Brok.

HAS-project 'Goed Verpakt'

HAS lector Antien Zuidberg zal vertellen over het project 'Goed Verpakt'. Binnen dit project staat de volgende vraag centraal: Welke keuzes leiden tot optimalisatie van de integrale duurzaamheid van product-verpakkingscombinaties in de foodsector?

‘Goed Verpakt’ maakt dit keuzeproces inzichtelijk en helpt bedrijven om tot de duurzaamste product-verpakkingscombinaties te komen. Zuidberg vertelt over de resultaten die de afgelopen 2 jaar zijn verkregen tijdens het project. Daarnaast presenteert ze de duurzaamheidsdilemma's die tijdens de studentonderzoeken naar voren zijn gekomen.

Studentenprojecten duurzaam verpakken

Binnen het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss, wordt er gezamenlijk onderzoek
gedaan naar het verduurzamen en circulair maken van verpakkingen. Dit jaar werkten vier
projectgroepen van de HAS green academy aan verschillende verpakking gerelateerde
vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Zij presenteren de uitkomsten hiervan op de Dag van de
Duurzame Verpakking
. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: greenwashing, wetgeving
rondom coatings op karton en innovatieve verpakkingen.

Tafelgesprek

Bij het tafelgesprek schuiven gasten vanuit verschillende schakels van de
verpakkingsketen aan. Ze reageren op de prikkelende stellingen die moderator Stijn
Kling hen voorlegt. Dit zijn de voorlopige tafelgasten:

  • Michaël Nieuwesteeg (directeur NVC Nederlands Verpakkingscentrum)
  • Taco Kingma (Manager Duurzaam Verpakken bij FNLI Federatie Nederlandse
    Levensmiddelen Industrie)
  • Marian Wagemakers (Chairperson platform Global Goals Oss)
  • Julie de Vaan (Gedragsexpert, onderzoeker en mede-eigenaar van Changing Ways)
  • Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager bij Bunzl Retail & Industry
    Nederland)
  • Alex van Kuilenburg (Business Development Manager bij Milgro)

Keynote van Margot Meijerink

Tot slot zal Margot Meijerink het woord nemen. Als afgestudeerd industrieel ontwerpster aan de
Universiteit Twente, zet zij haar studieachtergrond in om een brug te slaan tussen de afvalverwerking
en de verpakkingsindustrie. Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking spreekt Meijerink over de
visuele tool die zij heeft ontworpen voor afvalverwerkingsbedrijf Attero. De tool belicht het perspectief van de afvalverwerking en daarmee kan bijdragen aan het creëren van schonere afvalstromen.

  1. Revyve schaalt met investering productie eiwit uit biergist op: 'Klanten willen af van niet duurzaam en duur kippenei-eiwit'
  2. interpack 2023: Digitalisering is een win-win voor machinebouwers en voedingsbedrijven
  3. Plus en duurzaamheid: 'overgang naar bio is nu nieuwe normaal' (video)
  4. Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers straks ingrediënten vanuit regeneratieve landbouw'
  5. 'Strafheffing' op gas maakt ook voedingsmiddelenbedrijven het leven zuur
  6. Tebodin: 'Businesscase voor waterbesparing ontbreekt'
  7. Politie beëindigt bezetting WUR door klimaatactivisten
  8. Pally Biscuits slaat alarm: klimaatplannen kabinet niet haalbaar
  9. Hier wordt bloed omgetoverd in drinkbaar water: nieuwe zuiveringsinstallatie bespaart 40% grondwater
  10. Van Eigen Deeg maakt circulair koekje: 'Het moet geen greenwashing zijn met drie kruimeltjes gered brood'
  1. Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken
  2. Toewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  3. Investeerders tegen grote foodbedrijven: gebruik minder plastic
  4. 'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  5. Welke 15 vragen moet je je als bedrijf stellen als je circulair wil ondernemen?
  6. AH laat duurzaamheidsdilemma bij klant: 'gewetenloos koffie drinken' of vrijwillig meer betalen voor milieuschade
  7. Takeaway komt met composteerbaar bezorgdoosje met zeewiercoating in plaats van PFAS
  8. Waarom één overkoepelend duurzaamheidskeurmerk broodnodig is in food (video)
  9. Europese Commissie wil herkomst gesneden groente en fruit op de verpakking zien
  10. Monitor voedselverspilling: met huidige snelheid is halveringsdoel buiten bereik. WUR geeft 5 adviezen om te versnellen