Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf

Op de shortlist van topprioriteiten voor elk voedings- en drankenbedrijf staan het leveren van producten van hoge kwaliteit, het waarborgen van de klanttevredenheid, het maken van stappen in de richting van duurzaamheid en het handhaven van een gezonde bottom line. Maar een andere belangrijke prioriteit die hier zeker bij hoort, is het continu kunnen garanderen van voedselveiligheid.

Elke nieuwe ontwikkeling zorgt namelijk weer voor nieuwe voedselveiligheidsrisico’s. En dat vraagt om volledige transparantie en traceerbaarheid in je bedrijfsprocessen om verantwoordelijkheden in dit opzicht na te kunnen komen. Naar schatting worden jaarlijks 600 miljoen mensen wereldwijd ziek na het eten van besmet voedsel. Daarom is voedselveiligheid de enige organisatorische doelstelling waarbij de gezondheid van de consument op het spel staat. De meeste foodbedrijven zien voedselveiligheid dan ook als een basisvereiste om in de sector actief te zijn. Klanten hechten er tevens veel waarde aan dat zij hun voorkeursmerken in dit opzicht kunnen vertrouwen.

Voedselveiligheidsproces optimaliseren en risico’s minimaliseren

Het optimaliseren van je aanpak voor voedselveiligheid is overigens geen eenvoudig proces. Er moeten veel factoren in overweging worden genomen en stappen worden gezet om gezondheidsrisico's in de supply chain te minimaliseren. Gelukkig zijn er verschillende branchespecifieke oplossingen, zoals Aptean Food & Beverage ERP. Zij helpen foodbedrijven te voldoen aan de wensen en eisen van de consument, retailer en regelgevende instanties. Een aantal belangrijke voordelen om hiermee aan de slag te gaan en voedselveiligheidsrisico’s te beperken, zijn:

  • End-to-end transparantie en traceerbaarheid
  • Nauwkeurige naleving van voedselveiligheidsvoorschriften
  • Snellere identificatie van besmette goederen
  • Effectievere scheiding van allergenen
  • Volledige voorbereiding op recalls

Volledig inzicht in herkomst van grondstoffen

Met volledig inzicht in waar je grondstoffen vandaan komen, hoe lang ze onderweg zijn en hoe vers ze zijn in de verschillende stadia van het transport, kun je problemen met succes voorblijven die de kwaliteit van de door jouw geproduceerde artikelen in gevaar kunnen brengen. Met dit inzicht kun je ervoor zorgen dat je alleen de beste componenten voor je producten gebruikt, zodat je productkwaliteit levert en het vertrouwen van de consument opbouwt.

Nauwkeuriger bedrijfsprocessen

Maar ook betrouwbaar allergenenbeheer en de mogelijkheden om verontreinigingen eenvoudig op te sporen en te isoleren, zijn een belangrijk voordeel van deze optimale transparantie en dragen bij aan je voedselveiligheid. End-to-end gegevens en inzicht maken je bedrijfsprocessen gestroomlijnder en nauwkeuriger, waardoor je ook beter voorbereid bent op recalls. Dit stelt je in staat om snel te bepalen welke goederen zijn aangetast, een snelle terugname in gang te zetten en belangrijk meldingen te doen aan de betrokken partijen om de negatieve impact tot een minimum te beperken.

Aptean Food & Beverage ERP is één uniform sectorspecifiek systeem waarin al je gegevens worden opgeslagen en bijgewerkt om zowel intern als extern volledige transparantie te behouden.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten...

De hepatitis A-virusstam die in de Verenigde Staten bij een uitbraak in 2023 zorgde voor tien zieke mensen, is genetisch identiek aan de stam die in...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...