Hoe blijf ik in control met alle wetswijzigingen?

Hoe blijf ik in control met alle wetswijzigingen?

Het is ons allemaal bekend, de voedingsmiddelenindustrie is gebonden aan wet- en regelgeving. En vanuit normen en standaarden moet ieder bedrijf over een systeem beschikken waarmee het op de hoogte blijft van geldende wetgeving. Wekelijks worden er wetswijzigingen doorgevoerd, maar hoe weet je zeker dat je daarvan op de hoogte bent en geen wijzigingen mist?

De antwoorden vind je in de Food Law Guide van Précon. Een systeem dat de voor ieder bedrijf relevante wijzigingen bijhoudt. Zo is een bedrijf altijd volledig geïnformeerd en weet het welke aanpassingen nodig zijn om te blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Voor veel voedingsmiddelenbedrijven is het een uitdaging om alle wijzigingen in relevante wet- en regelgeving bij te houden. Door de waan van de dag word iedereen geleefd en zo gaat er weer een week voorbij dat er geen tijd is geweest om Eur-lex, praktijkbladen, nieuwsbrieven en Kamervragen door te nemen. Vervolgens wijst een klant het bedrijf op een wetswijziging en is een bepaald additief ineens niet meer toegestaan in jouw product of moeten de etiketten worden aangepast. Lastige situaties die iedereen wil voorkomen. De Food Law Guide redactie neemt deze taken over, zodat een bedrijf elke week binnen een paar minuten van alle wijzigingen in wetgeving op de hoogte is en er tijd over is voor andere werkzaamheden.

De Food Law Guide geeft op één centrale plek een helder en duidelijk overzicht van alle wetgeving en de wijzigingen”

Tijdsbesparing

De Food Law Guide geeft op één centrale plek een helder en duidelijk overzicht van alle wetgeving en de wijzigingen. De wijzigingen zijn door een redactie gescreent en klaargezet. Omdat de redactie dagelijks alle relevante bronnen van wetgeving langsloopt op zoek naar wijzigingen, is dit voor jou een belangrijke tijdsbesparing. Het betreft jaarlijks ruim 500 wijzigingen! Iedere week ontvangt de abonnee een e-mail met daarin de belangrijkste wijzigingen. Altijd in control en op de hoogte en geen achterstallig onderhoud meer.

Nog een tijdsbesparing

In de Food Law Guide kan een bedrijfsspecifiek profiel worden ingesteld. Hierdoor hoeft de abonnee alleen de voor hem of haar relevante wijzigingen door te nemen. Per wijziging staat een heldere en beknopte toelichting van de redactie. Hier zit een tweede tijdsbesparing, want de toelichting geeft snel duidelijkheid over de inhoud van de wetswijziging. Daarnaast geeft het instellen van een bedrijfsspecifiek profiel een overzicht van de relevante wetten voor het specifieke bedrijf. Uiteraard kan bij elke wijziging of wet gemakkelijk worden doorgelinkt naar de bron, waarin de officiële geconsolideerde wetteksten staan vermeld.

Snel anticiperen

Door de zorgvuldig geselecteerde lijst van bronnen die de redactie bijhoudt, word de abonnee niet alleen van wetswijzigingen op de hoogte gehouden, maar ook van onderwerpen die ter discussie staan bij de Europese Commissie. Zo wisten abonnees al ruim van te voren dat het additief E171 (titaandioxide) verboden zou worden nog voordat de wijziging werd doorgevoerd in Verordening 1333/2008. Ook weten abonnees al enige tijd dat ‘gebufferde azijn’ het E-nummer E267 krijgt toegewezen en dat er een versnelde procedure is aangevraagd voor een wijziging in houdbaarheidsvermelding op het etiket. Hierdoor kan een bedrijf op voorhand anticiperen op wetswijzigingen.

Verschillende abonnementen

De Food Law Guide is geschikt voor elk producerend levensmiddelenbedrijf. Of het nu alleen geïnformeerd wil zijn of volledig ontzorgd. Er zijn verschillende abonnementsvormen, passend bij diverse wensen en situaties van het bedrijf.

Informed!Explained!Guided!
Overzichtelijke databank wetgeving en publicaties
Modulair opgebouwd in EU, NL en/of BE
Onbeperkt gebruikerstoegang
Wekelijkse attenderingsservice
Bedrijfsspecifiek profiel
Redactionele toelichting
Intake voor de inrichting van het systeem
Onbeperkt gebruik van de regulatory affairs helpdesk
Kwartaalrapportages op maat

Naast alle levensmiddelenwetgeving houdt de redactie ook diervoeder- en voedselcontactmaterialen wetgeving bij. De redactie volgt uiteraard de officiële bronnen voor de Europese, Nederlandse en Belgische wetgeving, maar ook jurisprudentie, Kamerstukken, omzendbrieven en adviezen.

Helpdesk

Bij het Guided! abonnement worden Regulatory Affairs professionals ingezet die de bedrijven verder helpen bij de interpretatie van de wetgeving. Het is daarom zo fijn dat informatie in de Food Law Guide wordt gevuld door dezelfde kennisexperts die kunnen helpen bij de verdere toepassing van wijzigingen. De professionals denken mee met elke bedrijfsspecifieke situatie.

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group B.V.

 1. Primeur: eerste uitspraak over huidige Novel Food Verordening
 2. Botanical claims gebruiken? Dit is de stand van zaken op gebied van wetgeving
 3. Strengere regels voor slachthuizen in de maak: definitieve sluiting na drie ernstige overtredingen
 4. Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen
 5. Tony's Chocolonely legt missie vast in juridische structuur: 'Altijd trouw blijven aan missie is geen gegeven'
 6. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving
 7. Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?
 8. Nieuwe wetgeving voor maximumgehalten aan verontreiniging in levensmiddelen: dit zijn de belangrijkste punten
 9. Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
 10. Stappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten
 1. Ontwikkelingen NAPV: betere afstemming op Nutri-Score en criteria voor maaltijden in de maak
 2. Duurzame verpakkingen die voldoen aan de wetgeving? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
 3. Wat gebeurde er de afgelopen tijd op gebied van Nutri-Score? Deze artikelen helpen je verder
 4. Nieuw voedingsmiddel op de markt brengen? Producent geeft tips over dit proces
 5. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: 'Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen'
 6. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit
 7. Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt
 8. Testaankoop roept op tot verbod op CO2-neutraal label: 'Het is vaak misleidend'
 9. THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'
 10. QA'ers over etikettering private label producten: 'Je doet eigenlijk al het werk dubbel'