Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Deze vraag zorgt bij menig bedrijf, mede door de krapte op de arbeidsmarkt, voor hoofdbrekers. De ideale kwaliteitsmanager heb je niet een-twee-drie gevonden. Hoe speel je daar met je personeelsbeleid op in?

Voordat je actief op zoek gaat, is het goed om je eerst een beeld te vormen van de rol die de kwaliteitsdienst binnen de organisatie heeft. Is de kwaliteitsmanager de controleur of de ambassadeur? Kijkt hij achteraf of alles correct is uitgevoerd of kijkt hij vooruit door het opzetten van beleid en het continu verbeteren van processen? Hoe meer het kwaliteitsdenken verankerd is in het management en in de cultuur van een organisatie, des te meer eisen er worden gesteld aan de kwaliteitsmanager.

De functie van kwaliteitsmanager is door ontwikkelingen veelomvattender geworden”

De functie van kwaliteitsmanager is door de ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie, veranderde wet- en regelgeving, de opkomst van keurmerken en audits sowieso veelomvattender geworden. Niet alleen gericht op QA en QC, maar ook op het proces en de keten. Bovendien vragen diverse certificeringen om meer dan registratie en controle. Leveranciersrelatie, klantrelatie, opleidingsbeleid, voedselveiligheidscultuur, milieu, duurzaamheid, fraude, integriteit: het zijn zo maar wat aspecten waar de kwaliteitsmanager anno 2023 visie en beleid op moet hebben.

Meer dan voedingsmiddelentechnologie

Kortom, kennis van voedingsmiddelentechnologie alleen is niet meer voldoende. Het werk van de kwaliteitsmanager vergt naast productkennis en -kunde, ook kennis van wet- en regelgeving om die juist te interpreteren en administratieve nauwkeurigheid om kwaliteitssystemen te implementeren, onderhouden en controleren. Bovendien – zeker in het geval van een ambassadeur - vereisen zijn/haar managementvaardigheden om beleid te maken, projecten te leiden en teams te sturen op kwaliteit en verbetering. Daarnaast zijn communicatieve en sociale vaardigheden nodig om dit alles intern en extern succesvol uit te dragen.

Kandidaten

Een capabele en ervaren kwaliteitsmanager is zeer belangrijk voor de organisatie, maar er naar zoeken is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Jonge kandidaten met een afgeronde opleiding voedingsmiddelentechnologie zijn schaars en als deze net van de opleiding komen is de kennis nog onvoldoende. Deze kandidaat heeft ervaring nodig, vanzelfsprekend, en moet nog veel kennis en vaardigheden opdoen om een goede kwaliteitsmanager te kunnen worden. Ook bij kandidaten die vanuit een andere rol in de organisatie doorgroeien naar kwaliteitsmanager (zogenoemde zij-instromer) ontbreekt het vaak aan inhoudelijke kennis en vaardigheden die nodig zijn om de functie goed te kunnen invullen.

Opleiden

Kandidaat gevonden? Dan wil je bij die persoon de competenties ontwikkelen zodat diegene een goede kwaliteitsmanager wordt. Een trainingstraject is een goede start. De kandidaat kan trainingen volgen om voldoende kennis te vergaren en ondertussen ervaring opdoen in de organisatie, maar word je dan een complete kwaliteitsmanager? Nee, de management- en communicatievaardigheden die nodig zijn om de kennis en kunde ‘verkocht’ te krijgen binnen de organisatie zijn er nog niet.

Dit is nu juist de ontbrekende schakel tussen een kundige kwaliteitsmedewerker en een goede manager. Om dit te leren is het nodig om te reflecteren op het werk en de vaardigheden om de communicatie en veranderkunde te verbeteren. Daarnaast is het fijn om hierbij een netwerk te hebben, waarop de kwaliteitsmanager terug kan vallen als die er zelf even niet uitkomt. Het totaalplaatje zorgt voor een goede kwaliteitsmanager.

Trainingstraject startende Kwaliteitsmanager

Précon biedt een trainingstraject voor startende kwaliteitsmanagers in de voedingsmiddelenindustrie. Het traject wordt gevolgd in een vaste groep met maximaal acht deelnemers. Om de groep te vormen is er een gezamenlijke start en afsluiting.

Tijdens het traject worden klassikale trainingen (zowel op het gebied van kennis als op het gebied van communicatie vaardigheden) gecombineerd met online intervisiesessies waarin de deelnemers de trainingsstof samen verder uitdiepen, relevante casussen bespreken, ervaringen uitwisselen en reflecteren op de praktijk. Zo leiden we de deelnemers binnen een jaar op tot allround kwaliteitsmanager. Eentje die niet alleen de kennis tot zijn beschikking heeft, maar het ook in de organisatie kan realiseren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Précon Consulting Group B.V. Auteur: Anne-Marij Kramer.

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for...

Bron: Pixabay

Medewerker melkveehouderij door koe besmet met H5N1-vogelgriep in...

Gezondheidsfunctionarissen in Texas in de Verenigde Staten meldden begin april dat een persoon die in contact was geweest met koeien, de...

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren...

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door...

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig...

Bron: Pixabay

Experts: "Risico op campylobacter in pluimveevlees beheersen met...

Het is een voortdurend gevecht om pluimveevlees veilig te houden voor consumptie. Helemaal weg krijg je campylobacter niet. Een groep wetenschappers...

Foto: Shutterstock

Nestlé scherpt kwaliteitscontroles bronwater aan na waarschuwing...

Nestlé heeft de kwaliteitscontroles voor mineraalwater aangescherpt na waarschuwingen van de Franse toezichthouder voor voedselveiligheid (ANSES). De...