Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?

Deze vraag zorgt bij menig bedrijf, mede door de krapte op de arbeidsmarkt, voor hoofdbrekers. De ideale kwaliteitsmanager heb je niet een-twee-drie gevonden. Hoe speel je daar met je personeelsbeleid op in?

Voordat je actief op zoek gaat, is het goed om je eerst een beeld te vormen van de rol die de kwaliteitsdienst binnen de organisatie heeft. Is de kwaliteitsmanager de controleur of de ambassadeur? Kijkt hij achteraf of alles correct is uitgevoerd of kijkt hij vooruit door het opzetten van beleid en het continu verbeteren van processen? Hoe meer het kwaliteitsdenken verankerd is in het management en in de cultuur van een organisatie, des te meer eisen er worden gesteld aan de kwaliteitsmanager.

De functie van kwaliteitsmanager is door ontwikkelingen veelomvattender geworden”

De functie van kwaliteitsmanager is door de ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie, veranderde wet- en regelgeving, de opkomst van keurmerken en audits sowieso veelomvattender geworden. Niet alleen gericht op QA en QC,  maar ook op het proces en de keten. Bovendien vragen diverse certificeringen om meer dan registratie en controle. Leveranciersrelatie, klantrelatie, opleidingsbeleid, voedselveiligheidscultuur, milieu, duurzaamheid, fraude, integriteit: het zijn zo maar wat aspecten waar de kwaliteitsmanager anno 2023 visie en beleid op moet hebben.

Meer dan voedingsmiddelentechnologie

Kortom, kennis van voedingsmiddelentechnologie alleen is niet meer voldoende. Het werk van de kwaliteitsmanager vergt naast productkennis en -kunde, ook kennis van wet- en regelgeving om die juist te interpreteren en administratieve nauwkeurigheid om kwaliteitssystemen te implementeren, onderhouden en controleren. Bovendien – zeker in het geval van een ambassadeur -  vereisen zijn/haar managementvaardigheden om beleid te maken, projecten te leiden en teams te sturen op kwaliteit en verbetering. Daarnaast zijn communicatieve en sociale vaardigheden nodig om dit alles intern en extern succesvol uit te dragen.

Kandidaten

Een capabele en ervaren kwaliteitsmanager is zeer belangrijk voor de organisatie, maar er naar zoeken is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Jonge kandidaten met een afgeronde opleiding voedingsmiddelentechnologie zijn schaars en als deze net van de opleiding komen is de kennis nog onvoldoende. Deze kandidaat heeft ervaring nodig, vanzelfsprekend, en moet nog veel kennis en vaardigheden opdoen om een goede kwaliteitsmanager te kunnen worden. Ook bij kandidaten die vanuit een andere rol in de organisatie doorgroeien naar kwaliteitsmanager (zogenoemde zij-instromer) ontbreekt het vaak aan inhoudelijke kennis en vaardigheden die nodig zijn om de functie goed te kunnen invullen.

Opleiden

Kandidaat gevonden? Dan wil je bij die persoon de competenties ontwikkelen zodat diegene een goede kwaliteitsmanager wordt. Een trainingstraject is een goede start. De kandidaat kan trainingen volgen om voldoende kennis te vergaren en ondertussen ervaring opdoen in de organisatie, maar word je dan een complete kwaliteitsmanager? Nee, de management- en communicatievaardigheden die nodig zijn om de kennis en kunde ‘verkocht’ te krijgen binnen de organisatie zijn er nog niet.

Dit is nu juist de ontbrekende schakel tussen een kundige kwaliteitsmedewerker en een goede manager. Om dit te leren is het nodig om te reflecteren op het werk en de vaardigheden om de communicatie en veranderkunde te verbeteren. Daarnaast is het fijn om hierbij een netwerk te hebben, waarop de kwaliteitsmanager terug kan vallen als die er zelf even niet uitkomt. Het totaalplaatje zorgt voor een goede kwaliteitsmanager.

Trainingstraject startende Kwaliteitsmanager

Précon biedt een trainingstraject voor startende kwaliteitsmanagers in de voedingsmiddelenindustrie. Het traject wordt gevolgd in een vaste groep met maximaal acht deelnemers. Om de groep te vormen is er een gezamenlijke start en afsluiting.

Tijdens het traject worden klassikale trainingen (zowel op het gebied van kennis als op het gebied van communicatie vaardigheden) gecombineerd met online intervisiesessies waarin de deelnemers de trainingsstof samen verder uitdiepen, relevante casussen bespreken, ervaringen uitwisselen en reflecteren op de praktijk. Zo leiden we de deelnemers binnen een jaar op tot allround kwaliteitsmanager. Eentje die niet alleen de kennis tot zijn beschikking heeft, maar het ook in de organisatie kan realiseren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Précon Consulting Group B.V.Auteur: Anne-Marij Kramer.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.