NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'

NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
De NVWA stelt vast dat het geven van allergeneninformatie vaak ontbreekt in de horeca, bij bakkers en in de retail

Ambachtsbedrijven zoals bakkers en slagers, horecagelegenheden en supermarkten informeren hun klanten vaak niet goed over welke allergenen er in gerechten of producten zitten. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt uit inspecties in 2022 bij bijna 13.000 bedrijven dat pakweg 60 procent niet voldoet aan de voorwaarden voor allergeneninformatie.

Bedrijven zijn verplicht hun klanten te informeren over allergenen in onverpakte levensmiddelen. In de sector ambacht (bakkers, slagers en ijssalons) blijkt iets meer dan de helft van de 2256 in 2022 bezochte bedrijven de consument niet altijd op de juiste manier te informeren. Dat komt overeen met de inspectieresultaten in 2021, zo meldt ANP.

'Beperkte kennis over allergenen'

Bij 9407 horecabedrijven (restaurants, hotels en cafetaria's) ging het iets beter dan een jaar eerder, daar voldeed 41 procent tegen 35 procent in 2021. Ondanks die verbetering zegt de toezichthouder dat bij het doorvragen van wat er in het eten zit 'de kennis van allergenen doorgaans beperkt blijkt'. Dat is verontrustend, want 'het kan voor mensen met een allergie of intolerantie gevaarlijk zijn als zij niet goed worden geïnformeerd over wat er in eten is verwerkt', aldus de NVWA.

Retail gaat achteruit

Is in de horeca verbetering zichtbaar, bij de retailsector (supermarkten en toko's) ziet de NVWA juist een forse achteruitgang op gebied van allergeneninformatie. In 2021 voldeed 59 procent nog aan de regels, een jaar later is dat percentage gedaald tot 38 procent. Bij zorginstellingen (ziekenhuizen en verpleeghuizen) voldoet ongeveer twee derde van de geïnspecteerde instellingen.

'Nauwelijks verbetering in allergeneninformatie'

De NVWA concludeert dat er nauwelijks verbetering zichtbaar is over hoe bedrijven hun klanten informeren over allergenen en zegt 'in gesprek' te gaan 'met de branches hoe zij dit beter onder de aandacht kunnen brengen'. Alle bedrijven waar gebreken zijn geconstateerd hebben een schriftelijke waarschuwing of een boete gekregen. De resultaten van de horeca-inspecties worden gepubliceerd op de website van de NVWA.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Hoe zit het precies met de wet- en regelgeving op het gebied van allergenen? Hoe gaan andere producenten om met allergenenmanagement? Welke tips hebben brancheverenigingen en QA'ers? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die zich bezighoudt met allergenenmanagement.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: verkeerde vervaldata kalkoengehakt

Belgische recalls en waarschuwingen januari: verkeerde vervaldata...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: verkeerde vervaldata kalkoengehakt, te hoog gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen mungbonen en onvermeld allergeen melk bij tzatziki.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.