VMT
VMT
NVWA: ‘Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde’

NVWA: ‘Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde’

De NVWA constateert dat bedrijven in retail, ambacht en horeca klanten niet voldoende informeren over aanwezige allergenen in voedsel. De toezichthouder inspecteerde vorig jaar ruim 5000 bedrijven op gebied van allergenennaleving.

NVWA: ‘Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde’

65 procent van de geïnspecteerde horecabedrijven (hotels, restaurants en cafetaria’s) voldeden volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet aan de eisen. In totaal inspecteerde de NWVA vorig jaar 3.196 horecabedrijven. Daarnaast inspecteerde de toezichthouder 1.910 ambachtelijke bedrijven (bakker, ijssalon, slager) waarvan 51 procent niet voldeed aan de eisen. Tenslotte voldeed 41 procent van de in totaal 471 geïnspecteerde retailbedrijven (supermarkt en toko) niet aan de eisen. De NVWA deelde als gevolg van het niet naleven van de eisen 591 boetes van €525 uit en 3.399 schriftelijke waarschuwingen.

Bedrijven moeten verplicht 14 allergenen vermelden of communiceren
Bedrijven moeten verplicht 14 allergenen vermelden of communiceren

Mondeling of schriftelijk

Retail, ambacht en horeca mogen volgens de NVWA allergenen schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) of mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) communiceren met klanten. In totaal voldeden 3.256 van de 5.577 bedrijven niet aan de allergenenvoorschriften.

Bron: NVWA
Bron: NVWA

Actief toezien

Ondernemers in de horeca, ambacht en retail zijn verplicht om 14 allergenen te vermelden. Het toezicht op allergenen is een standaard onderdeel van de inspecties van de NVWA. “Omdat veel ondernemers niet voldoen aan de wetgeving voor het verstrekken van allergeneninformatie zal de NWVA ook dit jaar actief toezien op allergeneninformatie bij bedrijven”, stelt de NVWA. De toezichthouder geeft bij overtredingen eerst een waarschuwing. Indien de ondernemer niet verbeterd op gebied van allergenenbeleid, volgt een boete én moeten de allergenen alsnog worden vermeld.

Allergenen op Food Law Event

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen? Waar moet je als producent rekening mee houden en wat komt er op ons af?
Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy en Benjamin Remington van Reminton Consulting Group B.V. praten je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving tijdens de Grote Allergenenupdate op het Food Law Event.

Bekijk het programma en meld je aan.

Eerder verschenen

  1. Food Law Event: hoor insights van VWS, NVWA, Unilever, Colruyt, Alpro en Iglo
  2. Gevolgen van Frans en Spaans verbod op plastic verpakkingen voor groente- en fruitexporteurs
  3. Webinar: 'Meld gevolgen verwerking en etikettering van alternatieve grondstoffen bij ons'
  4. Btw verlaging leidt tot veel gesteggel: wat is nu precies groente en fruit?
  5. Herformulering voeding: zo ziet de nieuwe Nationale Aanpak Productverbetering eruit
  6. Wetgeving afvalbeheer voor producenten en importeurs van verpakte levensmiddelen wijzigt vanaf 2023
  7. Nutri-Score: dit heeft het wetenschappelijk comité tot nu toe besproken
  8. Food Law Event: van Infoblad 85 en NAPV tot allergenen en vega(n) producten
  9. Zo etiketteer je niet- en licht-alcoholische 'gedistilleerde dranken'
  10. Goedkeuring voor novel foods vraagt geen maanden, maar jaren
  1. Wijzigingen voor kwaliteitsregelingen zoals geografische aanduidingen: dit gaat veranderen
  2. Traceerbaarheid separatorvlees onmogelijk? Foodwatch wil Nederlandse staat zien bij rechter
  3. Hier moet je op letten bij contractuele afspraken: valkuilen en tips
  4. R&D’ers en QA’ers over grondstoftekorten: ‘Zonder versoepeling NVWA is etikettering mission impossible’
  5. Zo ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit
  6. Geen sprake van misleiding bij plantaardige margarine met dierlijke vetten
  7. Misleiding in de voedingsindustrie: waar gaat verleiden over in misleiden?
  8. QA’ers over 3 bottlenecks bij etikettering: ‘Interpretatieverschillen veruit grootste probleem’
  9. VWS geeft toelichting op preventieaanpak en Nationale Aanpak Productverbetering 
  10. Babyvoeding: wegwijs worden in de geldende wetgeving