Dit is de laatste stand van zaken op gebied van allergenenwetgeving

Dit is de laatste stand van zaken op gebied van allergenenwetgeving
Tijdens het Food Law Event op 7 juni wordt een update gegeven rondom allergenenwetgeving

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen in allergenenwetgeving? Hoe zit het met flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crises zoals COVID en de oorlog in Oekraïne? Wat komt er op ons af? Marjan van Ravenhorst en Benjamin Remington beantwoorden deze en meer vragen tijdens het Food Law Event op 7 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Allergenen

Tijdens de grote allergenenupdate op het Food Law Event praten Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy en Benjamin Remington je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving. Internationale ontwikkelingen worden toegelicht zoals bij Codex Alimentarius, waardoor aanpassingen in de lijst met allergenen en toepassing van risicobeoordeling bij kruisbesmetting te verwachten zijn. Maar ook Europese en nationale interpretaties worden besproken. Actuele onderwerpen zijn kruisbesmetting met allergenen en flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crisissen zoals COVID en de situatie in Oekraïne.

Marjan van Ravenhorst

Marjan van Ravenhorst is directeur van Allergenen Consultancy - dé specialist op het gebied van allergenen management. Zij heeft zelf een ernstige pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring in de industrie als QA Manager en auditor. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en ver daarbuiten te ondersteunen op gebied van allergenenmanagement.

Met allergenenrisicobeoordelingen zoals VITAL, doorlichten en verbeteren van allergenenbeheer binnen bedrijven of de supply chain, geven van trainingen, advies bij het etiketteren, analyse van allergenen door laboratoriumanalyse of leveren van sneltesten en recallondersteuning. Zij is aangesloten bij de Expert Group Allergen Quantitative Risk Assessment (QRA) van ILSI Europe en bij SimplyOK.

Benjamin Remington

Benjamin Remington is een onafhankelijke voedselallergie- en allergenenconsulent gevestigd in Utrecht. Zijn werk is gericht op de ontwikkeling en toepassing van kennis over risicobeoordeling van voedselallergenen, allergenendrempels en risicomanagement strategieën. Hij heeft uitgebreide internationale ervaring met samenwerkingsprojecten op het gebied van datageneratie, data-analyse en communicatie van resultaten naar belanghebbenden zoals levensmiddelenbedrijven, overheidsinstanties, zorgverleners en personen met voedselovergevoeligheden.

Naast zijn adviesactiviteiten heeft Remington een aanstelling als adjunct assistent professor aan het Food Allergy Research and Resource Program (FARRP) aan de Universiteit van Nebraska. Hij zit in meerdere internationale deskundigengroepen voor voedselallergenen, waaronder de Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens. Tenslotte is hij momenteel voorzitter van de ILSI Europe Expert Group on Allergen Quantitative Risk Assessment.

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

 1. Dit vinden R&D'ers van de Eco-Score: 'Doel moet eerst goed duidelijk zijn'
 2. Nieuwe contractregels leggen jokkende handelaren aan de ketting
 3. Milieuclaims: dit gaat er (binnenkort) veranderen
 4. Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'
 5. NVWA handhaaft tijdelijk niet op foutieve etiketten door tekorten zonnebloemolie (update)
 6. Column: Duurzaamheidswetgeving hinderlijk obstakel voor voedselzekerheid?
 7. Overgangsregeling voorbij: merken met claims moeten vanaf nu aan de Claimsverordening voldoen
 8. Dit wijzigt er in wetgeving voor wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen
 9. Voedingscentrum: 'Er zijn nog heel wat stappen te zetten in het juist gebruiken van THT en TGT' (podcast)
 10. Vleestaks afgeslacht? Veel discussie onder coalitie over 'belastingterreur'
 1. Zo houdt de NVWA toezicht op voedselfraude
 2. Kritiek op EU maatregelen voor voedselzekerheid: 'Klimaat- en biodiversiteitcrises wachten niet tot Rusland de wapens neerlegt'
 3. Tip van jouw advocaat: Remia 0% suiker, 100% recyclebare fles
 4. Food Law Event 2022: van fraude en voedselkeuzelogo's tot etikettering en houdbaarheid
 5. Additieven: overzicht van geldende wetgeving voor verschillende productgroepen
 6. Dit moet er gebeuren voor goedkeuring van een novel food
 7. Juiste taalversie van belang bij benaming van een samengesteld ingrediënt
 8. Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen begin 2023 in Warenwet
 9. Staatssecretaris Van Ooijen wil fastfoodketens terugdringen
 10. Europarlementariër Ruissen: 'We moeten Farm To Fork strategie heroverwegen door oorlog Oekraïne'