Dit is de laatste stand van zaken op gebied van allergenenwetgeving

Dit is de laatste stand van zaken op gebied van allergenenwetgeving
Tijdens het Food Law Event op 7 juni wordt een update gegeven rondom allergenenwetgeving

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen in allergenenwetgeving? Hoe zit het met flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crises zoals COVID en de oorlog in Oekraïne? Wat komt er op ons af? Marjan van Ravenhorst en Benjamin Remington beantwoorden deze en meer vragen tijdens het Food Law Event op 7 juni.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Allergenen

Tijdens de grote allergenenupdate op het Food Law Event praten Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy en Benjamin Remington je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving. Internationale ontwikkelingen worden toegelicht zoals bij Codex Alimentarius, waardoor aanpassingen in de lijst met allergenen en toepassing van risicobeoordeling bij kruisbesmetting te verwachten zijn. Maar ook Europese en nationale interpretaties worden besproken. Actuele onderwerpen zijn kruisbesmetting met allergenen en flexibiliteit van etikettering van voedingsmiddelen bij crisissen zoals COVID en de situatie in Oekraïne.

Marjan van Ravenhorst

Marjan van Ravenhorst is directeur van Allergenen Consultancy - dé specialist op het gebied van allergenen management. Zij heeft zelf een ernstige pinda-allergie, is levensmiddelentechnoloog en heeft jarenlange ervaring in de industrie als QA Manager en auditor. Deze unieke combinatie van kennis en ervaring wordt ingezet om voedingsmiddelenbedrijven in Nederland en ver daarbuiten te ondersteunen op gebied van allergenenmanagement.

Met allergenenrisicobeoordelingen zoals VITAL, doorlichten en verbeteren van allergenenbeheer binnen bedrijven of de supply chain, geven van trainingen, advies bij het etiketteren, analyse van allergenen door laboratoriumanalyse of leveren van sneltesten en recallondersteuning. Zij is aangesloten bij de Expert Group Allergen Quantitative Risk Assessment (QRA) van ILSI Europe en bij SimplyOK.

Benjamin Remington

Benjamin Remington is een onafhankelijke voedselallergie- en allergenenconsulent gevestigd in Utrecht. Zijn werk is gericht op de ontwikkeling en toepassing van kennis over risicobeoordeling van voedselallergenen, allergenendrempels en risicomanagement strategieën. Hij heeft uitgebreide internationale ervaring met samenwerkingsprojecten op het gebied van datageneratie, data-analyse en communicatie van resultaten naar belanghebbenden zoals levensmiddelenbedrijven, overheidsinstanties, zorgverleners en personen met voedselovergevoeligheden.

Naast zijn adviesactiviteiten heeft Remington een aanstelling als adjunct assistent professor aan het Food Allergy Research and Resource Program (FARRP) aan de Universiteit van Nebraska. Hij zit in meerdere internationale deskundigengroepen voor voedselallergenen, waaronder de Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens. Tenslotte is hij momenteel voorzitter van de ILSI Europe Expert Group on Allergen Quantitative Risk Assessment.

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te registreren als merk voor een product. Wel worden hieraan strenge eisen gesteld. In dit artikel enkele juridische procedures waarin de kleurmerken van Veuve Clicquot, Chocomel en Milka centraal stonden.

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Hoe zit het precies met de wet- en regelgeving op het gebied van allergenen? Hoe gaan andere producenten om met allergenenmanagement? Welke tips hebben brancheverenigingen en QA'ers? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die zich bezighoudt met allergenenmanagement.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse erkenning

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het gebied van productsamenstelling kan de wetgeving tussen Europese landen verschillen. Is het principe van wederzijdse erkenning de oplossing?

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Handig overzicht: deze artikelen helpen je op weg bij recente wetswijzigingen

Niets zo veranderlijk als levensmiddelenwetgeving. Ook de afgelopen maanden zijn weer een aantal wijzigingen de revue gepasseerd. Hoe gaat de industrie om met deze wijzigingen? Wat zijn tips en ervaringen vanuit producenten en brancheverenigingen? VMT zet een aantal handige artikelen op een rij.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: onvermeld allergeen in cheesecake

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: onvermeld...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen in cheesecake, contaminatie in meel en...

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: bami goreng met kipsaté

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: bami...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: bami goreng met kipsaté, onvermelde allergenen kip...

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken...

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving...

Wetgeving is duidelijk, maar een productontwikkelaar/marketeer kan het op verschillende manieren uitleggen. En al voldoe je met een nieuw product aan...

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar...

Beeld: Shutterstock

Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op...

Vanaf 1 januari 2025 moet het land van oorsprong duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit. Ook op verpakkingen van gesneden...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: botulismetoxines in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: botulismetoxines in paddenstoelen in...

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw...