Nieuwe contractregels leggen jokkende handelaren aan de ketting

Nieuwe contractregels leggen jokkende handelaren aan de ketting

Vanaf 15 april 2022 moeten alle contracten, bestaande en nieuwe, voldoen aan de wet oneerlijke handelspraktijken. Deze wet beschermt voedselleveranciers tegen verschillende oneerlijke handelspraktijken.

Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben voedselleveranciers vaak te maken met grote afnemers zoals handelaren en supermarkten. Deze afnemers kunnen de voedselleveranciers inkoopvoorwaarden opleggen en kunnen deze eenzijdig wijzigen. Kleinere voedselproducenten durven volgens ACM hun afnemers hier vaak niet op aan te spreken door de scheve machtsverhoudingen.

Nu ook oude contracten

Sinds 1 november vorig jaar moeten nieuwe contracten al voldoen aan de wet. Vanaf 15 april moeten alle bestaande oudere contracten ook voldoen aan de wet oneerlijke handelspraktijken, stelt ACM. Deze wet verbiedt nu onder andere de volgende handelspraktijken:

  • Late betalingen (na 30 dagen voor bederfelijke producten en na 60 dagen voor niet-bederfelijke producten)
  • Last-minute annuleringen
  • Eenzijdig wijzigen van afspraken
  • Vergeldingsacties (bijvoorbeeld geen medewerking aan actie-aanbiedingen of communicatie)

(Anoniem) melding maken

Mochten voedselleveranciers misstanden ervaren, kunnen zij dit – eventueel anoniem – melden bij ACM. “Ook brancheorganisaties, verenigingen of groepen leveranciers kunnen namens hun leden een melding doen. Dat heeft als voordeel dat kleine leveranciers gezamenlijk sterker staan en eventueel ook op die manier anoniem kunnen melden”, aldus de autoriteit. Overtreding van de wet oneerlijke handelspraktijken kan volgens ACM leiden tot een boete of last onder dwangsom.

Food Law Event

Tijdens het Food Law Event op 7 juni vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Ingrid Cayet (Madaga) over de valkuilen uit de praktijk bij het maken van contractuele afspraken en tips ter voorkoming daarvan. Bij geschillen over verwachtingen omtrent de samenwerking vallen partijen vaak terug op de gemaakte afspraken in het contract. Maar de afspraken in het contract m.b.t. de samenwerking blijken vaak niet goed geregeld, zijn vaak onduidelijk of leiden anderszins tot ellende. Terwijl dat te voorkomen kan zijn door duidelijke contractuele afspraken met betrekking tot de productie, distributie of het onderzoek rondom een product.

Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een contract? Wie is er verantwoordelijk voor etikettering van producten, de producent (externe fabriek) of degene die het product verkoopt in de supermarkt? Hoe maak je duidelijke afspraken over verantwoordelijkheid, samenwerking, prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden? En wat spreek je af over mogelijkheden tot beëindiging van de samenwerking? 

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren dat export wordt geblokkeerd'

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te registreren als merk voor een product. Wel worden hieraan strenge eisen gesteld. In dit artikel enkele juridische procedures waarin de kleurmerken van Veuve Clicquot, Chocomel en Milka centraal stonden.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse erkenning

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het gebied van productsamenstelling kan de wetgeving tussen Europese landen verschillen. Is het principe van wederzijdse erkenning de oplossing?

Beeld: PepsiCo

Ervaring QA'er: 'Er moet vaak eerst iets fout gaan voor er wetgeving volgt'

VISIE OP WETGEVING - Voor QA'ers is het belangrijk om up-to-date te blijven op gebied van wet- en regelgeving. Het aantal wetten neemt alleen maar toe. Marcus Bot, FSQA manager bij PepsiCo, vraagt zich bij sommige wetten af welk doel ze nu hebben. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het derde artikel in een serie.

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

Fruitleverancier levert exclusief fruit voor nieuwe fabriek food scale-up Yespers

FruitMasters Ingredients levert exclusief fruit voor de innovatieve fabriek van Yespers. Beide partijen streven naar een houdbaar en betaalbaar circulair voedselsysteem. Daarnaast biedt de fabriek werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Foto: Shutterstock

Vegetarische saucijzenbroodjes aan de kant gezet door vliegmaatschappij

De transitie naar een plantaardiger voedselpatroon gaat met horten en stoten. Hoewel nieuwe vega-introducties aan de lopende band het daglicht zien, sneuvelt er in de praktijk veel. Zo is Transavia is gestopt met de verkoop van vegetarische saucijzenbroodjes aan boord. Er is te weinig vraag naar.

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Food Future Event 2024: hoe gaan productontwikkelaars met wetgeving om?

Wetgeving is duidelijk, maar een productontwikkelaar/marketeer kan het op verschillende manieren uitleggen. En al voldoe je met een nieuw product aan de wetgeving, kan de consument er anders over denken. Voor je het weet zegt Foodwatch er wat van of hangt de Keuringsdienst van Waarde aan de telefoon.

Dit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg

Dit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg

Een eigenaar van een verwerker van rauwe melk in de VS, is er gloeiend bij. Eigenaar Johannes Vulto liet vanaf de oprichting van Vulto Creamery in 2012 flinke steken vallen op hygiëne en voedselveiligheid. Zieken en twee doden waren het gevolg. De man is veroordeeld. In dit artikel lees je wat er allemaal misging in de productie.

Beeld: Shutterstock

Europese Commissie: 'Land van oorsprong moet duidelijker op verpakking groenten en fruit'

Vanaf 1 januari 2025 moet het land van oorsprong duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit. Ook op verpakkingen van gesneden groenten en fruit moet de oorsprong van de producten duidelijk zijn. Dit stelt de Europese Commissie.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de laatste stand van zaken

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Rechter beslist: verkoopnaam Roombeter van Upfield is verboden zuivelterm en moet uit de schappen

Rechter beslist: verkoopnaam Roombeter van Upfield is verboden zuivelterm en moet uit de schappen

Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.