Salmonella-uitbraak surprise eieren: recall in België, NVWA start onderzoek in Nederland

In België worden surprise-eieren van producent Ferrero terug geroepen vanwege Salmonella. Het NVWA is een onderzoek gestart om te kijken of de verdachte chocolade eieren ook in Nederland zijn verkocht.
Delen:

Het onderzoek van de NVWA moet uitwijzen of ook in Nederland Kinder Surprise-eieren of andere producten van een Belgische Ferrero-fabriek zijn verkocht die in verband wordt gebracht met een salmonella-uitbraak. “We zijn daar druk mee bezig, veiligheid staat voorop. Maar we hebben vooralsnog geen aanwijzingen dat producten uit de Belgische fabriek hier zijn verspreid”, zegt een woordvoerster van de NVWA zo meldt het ANP.

Voor een terugroepactie zoals in België ziet de NVWA nu geen aanleiding. “Je wilt niet zomaar uitspraken doen zonder eerst de feiten te hebben. Daar zijn we nu druk mee bezig.”

Terugroepactie in België

Het FAVV heeft consumenten opgeroepen enkele specifieke producten van Ferrero met specifieke houdbaarheidsdata uit voorzorg niet meer te gebruiken. “De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen”, aldus het FAVV.

Naast Kinder Surprise gaat de terugroepactie om Schoko-Bons, Mini Eggs en de Maxi-variant van de chocolade-eieren met een plastic speelgoedje in het midden. Op de website van het FAVV staan alle betreffende Lotnummers en THT’s uitvoerig vermeld. Het gaat om onderstaande producten op de foto.

Twee kinderen ziek

Of in Nederland salmonella-infecties zijn ontstaan door de bewuste producten, is nog niet duidelijk. Het RIVM heeft twee meldingen gekregen over jonge kinderen die in februari al ziek waren geworden door de salmonella-bacterie. “Labonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om dezelfde stam als die bij uitbraken elders in Europa te zien is, maar wij weten niet wat deze kinderen hebben gegeten”, zegt een woordvoerder.

In België zijn overigens nog geen salmonella-vergiftigingen gelinkt aan de fabriek in Aarlen waar de chocola van Ferrero werd geproduceerd.

Dit vind je misschien ook interessant