FDA vindt vijf stammen Cronobacter sakazakii in babyvoeding fabriek Abbott

FDA vindt vijf stammen Cronobacter sakazakii in babyvoeding fabriek Abbott

De inspectie van de babyvoeding fabriek van Abbott in het Amerikaanse Sturgis laat vijf positieve monsters zien voor Cronobacter sakazakii. Deze zijn afkomstig van vijf verschillende stammen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) deed dit onderzoek na meldingen van ziekte en overlijden in verband met de zuigelingenvoeding van het bedrijf die in februari werd terug geroepen.

Het onderzoek van de FDA bracht naast de vijf positieve monsters op Cronobacter sakazakii ook nog een aantal andere opmerkelijke zaken aan het licht. Er bleek geen procescontrolesysteem te zijn in de fabriek van Abott in het Amerikaanse Sturgis, Michigan. Een dergelijk systeem kan ervoor zorgen dat er niet kan worden gerommeld met zuigelingenvoeding. Dat meldt de website Nutrition Insight.

Twijfelachtige hygiëne

Ook heeft Abbott er niet voor gezorgd dat alle oppervlakken die in contact komen met zuigelingenvoeding goed werden onderhouden om het product te beschermen tegen besmetting door welke bron dan ook.

Volgens de bevindingen van de FDA droeg het personeel dat rechtstreeks met zuigelingenvoeding, de grondstoffen, de verpakking of apparatuur of de contactoppervlakken van gebruiksvoorwerpen werkte, geen beschermende kleding.

Geen ontsmetting werkschoenen

De medewerkers die zijn geobserveerd tijdens het onderzoek ontsmetten hun werkschoenen niet bij het betreden van de fabriek. Dit terwijl ze hun schoenen ook droegen al lopend door de gangen, de kantine of naar het toilet. Werknemers en bezoekers aan de Abbott fabriek zijn volgens de FDA-onderzoekers niet verplicht om hun schoenen te ontsmetten alvorens het productiegebied betreden, in ieder geval tussen 31 januari en 12 februari.

Form 483

De FDA voltooide haar inspectie op 18 maart en publiceerde haar bevindingen in een zogenoemde Form 483. Deze wordt uitgegeven wanneer onderzoekers omstandigheden waarnemen waarvan zij denken dat relevante handelingen worden geschonden.

Vijf stammen Cronobacter sakazakii gevonden

De positieve Cronobacter sakazakii-omgevingsmonsters in de Sturgis-faciliteit zijn geanalyseerd met behulp van Whole Genome Sequencing. Hierbij zijn vijf verschillende stammen van Cronobacter sakazakii gevonden. Vier werden gedetecteerd door de FDA en één werd gedetecteerd door middel van door de firma geïnitieerde tests.

Bacterie op vloer en apparatuur

De monsters zijn genomen in de onder meer een high-care-ruimte, de zogenoemde 'scoop hooper', die wordt gebruikt om het product in de verpakking van zuigelingenvoeding te krijgen. Cronobacter sakazakii-stammen werden ook gevonden in een steunstuk van een droger en de vloer daar rondom. Deze ruimte was volgens het bedrijf een medium care ruimte. Ook op een ander stuk vloer en een deur in een medium care ruimte werden stammen van de bacterie ontdekt.

Deze babymelkpoeder werd onder meer terug geroepen in februari 2022. Deze was ook verkrijgbaar in Nederland.
Deze babymelkpoeder werd onder meer terug geroepen in februari 2022. Deze was ook verkrijgbaar in Nederland.

Reactie van Abbott

Het was Abbott zelf die in februari melding maakte van de mogelijk getroffen producten met de bacterie. Het bedrijf riep onder meer de producten Similac-, Alimentum- en EleCare-poederformules terug. Allen afkomstig uit de fabriek in Sturgis en ook op de markt in Nederland.

De FDA is een onderzoek gestart de infecties met Cronobacter sakazakii en Salmonella Newport naar aanleiding van een aantal klachten van consumenten.

We nemen dit zeer serieus en werken nauw samen met de FDA om corrigerende maatregelen te implementeren.”

"Alle vier de gevallen met betrekking tot deze klachten werden in het ziekenhuis opgenomen en Cronobacter kan in één geval hebben bijgedragen aan een overlijden", aldus de FDA. Na de publicatie van Form 483 door de FDA heeft Abbott een verklaring uitgegeven waarin wordt uiteengezet: "We nemen dit zeer serieus en werken nauw samen met de FDA om corrigerende maatregelen te implementeren."

Bacterie niet in product gevonden

Abbott geeft ook aan ‘hoewel er acties zijn die we moeten ondernemen om de FDA-waarnemingen aan te pakken, is het belangrijk op te merken dat er geen Cronobacter sakazakii of Salmonella is gevonden in een van onze testen van producten die aan consumenten worden gedistribueerd.’

De unieke genetische samenstelling van de Cronobacter sakazakii-microben die werden aangetroffen in niet-productcontactgebieden in de fabriek in Sturgis kwamen niet overeen met de Cronobacter sakazakii-microben uit de gerapporteerde gevallen.

Impact terugroepactie beoordelen

Abbott heeft de productie van Similac-formules in andere fabrieken verhoogd. De FDA blijft Abbott volgen. “De FDA werkt samen met Abbott Nutrition om de impact van de terugroepactie beter te beoordelen en de productiecapaciteit van andere Abbott-faciliteiten die enkele van de getroffen merken produceren, beter te begrijpen. We werken ook samen met Abbott Nutrition aan een veilige hervatting van de productie in de fabriek van Sturgis, Michigan.”

3D augmented reality-systeem in productieproces moet helpen

Abbott voegt eraan toe dat het al is begonnen met het implementeren van 'corrigerende acties en verbeteringen' in de faciliteit, inclusief overleg met experts uit de industrie om de nieuwste technologische ontwikkelingen in voedselproductieprocessen te implementeren, waaronder een 3D augmented reality-systeem.

Dit zorgt voor een duidelijkere visualisatie van het product terwijl het door de faciliteit beweegt, waardoor Abbott beter in staat is om weloverwogen beslissingen te nemen - ook op afstand - tijdens het productieproces.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium botulinum

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium...

Vanwege een mogelijke besmetting met Clostridium botulinum zijn koffieproducten van 128 verschillende koffiebranderijen teruggeroepen in de Verenigde...

foto: shutterstock

Update: E.coli-uitbraak via sla op sandwiches zorgt voor 250 zieken

UPDATE: Meer dan 250 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli (STEC) O145 in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing...

Foto: NVWA

NVWA trekt ten strijde tegen 'seks-honing'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen verkopers van honing die online wordt verkocht als middel voor een beter seksleven....

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische...

Trichinella-uitbraak maakt 20 mensen ziek in Argentinië

Trichinella-uitbraak maakt 20 mensen ziek in Argentinië

Minstens 20 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak van trichinella in Argentinië. Gezondheidsfunctionarissen in de provincie Santa Fe meldden...

EFSA: "Langdurige listeria-uitbraak in meerdere landen is gekoppeld aan de consumptie van visproducten"

EFSA: "Langdurige listeria-uitbraak in meerdere landen is gekoppeld...

Tussen 2012 en 2024 veroorzaakte Listeria monocytogenes 73 infecties en veertien doden in zeven landen, vooral door visproducten. Ondanks uitgebreide...