LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig’

LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig’

De voorraad in het magazijn bij olie- en sauzenfabrikant LEVO in Franeker, waar olie de core business vormt, is de afgelopen weken flink geslonken. Bij produceren is een uitdaging. Directeur Simon Rollingswier probeert het hamstergedrag van zijn klanten in de kiem te smoren. “Wij merken het gigantisch. Laten we met elkaar de rust bewaren, er zijn voldoende alternatieven."

De huidige situatie creëren we met elkaar als industrie, niet alleen door het tekort aan zonnebloemzaden, zo stelt Simon Rollingswier, directeur van LEVO, het familiebedrijf wat hij samen met zijn vader, broer en zus bestierd. Met zijn allen waren zijn ze de afgelopen weken continue bezig geweest met klanten bellen om hen gerust te stellen.

Geen aanvoer zonnebloemzaden

Zonnebloemolie is al een aantal weken slecht leverbaar omdat er geen aanvoer is van zonnebloemzaden vanuit Oekraïne. Dat land is een van de grootste leveranciers aan raffinaderijen. En van deze raffinaderijen betrekt LEVO de olie om te verpakken en te verwerken tot eindproduct.

Oorlog heeft impact op alle plantaardige oliën

Door de oorlog in Oekraïne wordt de voorraad zonnebloemolie steeds nijpender. En dat heeft ook impact op andere plantaardige oliën, zegt Rollingswier. “Er zijn voldoende alternatieven. We proberen dan ook al onze vaste klanten te leveren, maar dat gaat alleen als er normaal wordt besteld.”

Ga niet hamsteren. Het is de kettingreactie die de krapte veroorzaakt niet alleen het tekort aan zonnebloemzaden.”

Het familiebedrijf merkte kort na het uitbreken van de oorlog een run op zonnebloemolie. Samen met soja- en palmolie zijn dat de meest gebruikte plantaardige oliën. “We constateren sterk afwijkend bestelgedrag van onze klanten. Sommige klanten bestellen vijf keer zoveel producten. Je begrijpt wat er gebeurt als iedereen dat gaat doen. De boodschap aan onze klanten is dan ook: blijf kalm en ga niet hamsteren. Als iedereen normaal bestelt, kunnen wij onze vaste klanten blijven bedienen.”

Vlnr: Frank Rollingswier, Birgit Rollingswier, Jurjen Rollingswier en Simon Rollingswier.
Vlnr: Frank Rollingswier, Birgit Rollingswier, Jurjen Rollingswier en Simon Rollingswier.

Voldoende alternatieven

Er zijn voldoende alternatieven. Denk aan sojaolie of raapolie. “Het is de kettingreactie die de krapte veroorzaakt”, aldus Rollingswier. LEVO krijgt nog steeds grondstoffen binnen en kan leveren, maar moet binnenkomende orders noodgedwongen nog wel naar beneden bijstellen.

We stellen alle binnengekomen orders naar beneden bij.”

Productie is een uitdaging

De sterk toegenomen vraag naar alternatieve oliën wordt behoorlijk gemerkt bij LEVO. Er werken 40 mensen bij het bedrijf. “Het personeel is erg flexibel als we wat langer door moeten of eerder beginnen”, aldus Rollingswier. “Het bij produceren om voldoende voorraad te krijgen is momenteel een grote uitdaging. We stellen nog steeds alle binnenkomende orders naar beneden bij om alle klanten te kunnen voorzien. De reacties zijn niet altijd even leuk, maar 95 procent van onze klanten begrijpt het.” LEVO levert bak- en frituurolie, sauzen en margarines aan groothandels, horeca en industriële bedrijven.

Terugkeer rust op grondstoffenmarkt

Rollingswier verwacht dat de situatie van tijdelijke aard is en hoopt de komende periode weer iets van voorraad op te kunnen bouwen. “Het is van doorslaggevend belang dat er rust komt in Oekraïne. In eerste instantie voor alle getroffen mensen. Daarnaast hopen we dat het wat rustiger zal worden in de grondstoffenmarkt. Mocht het toch langer duren, dan is het niet ondenkbaar dat de schaarste van zonnebloemolie langer aan zal houden en de vraag naar andere oliën hoger.”

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema’s Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.

  1. Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te houden.
  2. Voedselzekerheid (nog) niet in gevaar, stijgende voedselprijzen zorgen voor grootste knelpunten
  3. Ketenpartners doen dringende oproep naar alle actoren en de overheid
  4. VN-Voedselchef: 'Oorlog verandert Oekraïne van graanschuur in broodtrommel'
  5. Heineken trekt zich helemaal terug uit Rusland en neemt zijn verlies
  6. Jos Hugense van Meatless over inflatie: ‘Vleesvervangers worden duurder, maar vlees wordt nog duurder’
  7. 30% van de Fevia leden legt mogelijk deel productie stil
  8. Louise Fresco over Oekraïne: ‘We hebben straks een logistiek-, energie- en voedselaanvoerprobleem’
  9. Nestlé verkoopt geen Kitkat en Nesquik meer aan Rusland
  10. Nestlé reageert op kritiek Zelenski: ‘We maken geen winst in Rusland’
  1. ING: bakkerij industrie moet kostenstijging doorbelasten aan supermarkt en consument
  2. FrieslandCampina schrapt banen in Leeuwarden en Rotterdam
  3. Voedselzekerheid in gevaar? Deze langere termijn gevolgen kan de oorlog in Oekraïne veroorzaken
  4. Fabrikanten luiden noodklok over voortbestaan als gevolg van oorlog Oekraïne
  5. Eigenaar Johma verwijdert geld Russische oligarchen uit investeringen
  6. Unilever, Coca-Cola, Pepsico en Heineken stoppen investeringen en export Rusland
  7. Zwanenberg sluit Struik fabriek vanwege kostenstijgingen
  8. EU komt met nieuwe economische sancties voor Rusland (update)
  9. Heineken en Danone stoppen nieuwe investeringen in Rusland
  10. Oekraïne is meer dan een ‘graanschuur’: dit betekent het land voor de voedingsindustrie