LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'

LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'

De voorraad in het magazijn bij olie- en sauzenfabrikant LEVO in Franeker, waar olie de core business vormt, is de afgelopen weken flink geslonken. Bij produceren is een uitdaging. Directeur Simon Rollingswier probeert het hamstergedrag van zijn klanten in de kiem te smoren. "Wij merken het gigantisch. Laten we met elkaar de rust bewaren, er zijn voldoende alternatieven."

De huidige situatie creëren we met elkaar als industrie, niet alleen door het tekort aan zonnebloemzaden, zo stelt Simon Rollingswier, directeur van LEVO, het familiebedrijf wat hij samen met zijn vader, broer en zus bestierd. Met zijn allen waren zijn ze de afgelopen weken continue bezig geweest met klanten bellen om hen gerust te stellen.

Geen aanvoer zonnebloemzaden

Zonnebloemolie is al een aantal weken slecht leverbaar omdat er geen aanvoer is van zonnebloemzaden vanuit Oekraïne. Dat land is een van de grootste leveranciers aan raffinaderijen. En van deze raffinaderijen betrekt LEVO de olie om te verpakken en te verwerken tot eindproduct.

Oorlog heeft impact op alle plantaardige oliën

Door de oorlog in Oekraïne wordt de voorraad zonnebloemolie steeds nijpender. En dat heeft ook impact op andere plantaardige oliën, zegt Rollingswier. “Er zijn voldoende alternatieven. We proberen dan ook al onze vaste klanten te leveren, maar dat gaat alleen als er normaal wordt besteld.”

Ga niet hamsteren. Het is de kettingreactie die de krapte veroorzaakt niet alleen het tekort aan zonnebloemzaden.”

Het familiebedrijf merkte kort na het uitbreken van de oorlog een run op zonnebloemolie. Samen met soja- en palmolie zijn dat de meest gebruikte plantaardige oliën. “We constateren sterk afwijkend bestelgedrag van onze klanten. Sommige klanten bestellen vijf keer zoveel producten. Je begrijpt wat er gebeurt als iedereen dat gaat doen. De boodschap aan onze klanten is dan ook: blijf kalm en ga niet hamsteren. Als iedereen normaal bestelt, kunnen wij onze vaste klanten blijven bedienen."

Vlnr: Frank Rollingswier, Birgit Rollingswier, Jurjen Rollingswier en Simon Rollingswier.
Vlnr: Frank Rollingswier, Birgit Rollingswier, Jurjen Rollingswier en Simon Rollingswier.

Voldoende alternatieven

Er zijn voldoende alternatieven. Denk aan sojaolie of raapolie. "Het is de kettingreactie die de krapte veroorzaakt”, aldus Rollingswier. LEVO krijgt nog steeds grondstoffen binnen en kan leveren, maar moet binnenkomende orders noodgedwongen nog wel naar beneden bijstellen.

We stellen alle binnengekomen orders naar beneden bij.”

Productie is een uitdaging

De sterk toegenomen vraag naar alternatieve oliën wordt behoorlijk gemerkt bij LEVO. Er werken 40 mensen bij het bedrijf. “Het personeel is erg flexibel als we wat langer door moeten of eerder beginnen”, aldus Rollingswier. “Het bij produceren om voldoende voorraad te krijgen is momenteel een grote uitdaging. We stellen nog steeds alle binnenkomende orders naar beneden bij om alle klanten te kunnen voorzien. De reacties zijn niet altijd even leuk, maar 95 procent van onze klanten begrijpt het.” LEVO levert bak- en frituurolie, sauzen en margarines aan groothandels, horeca en industriële bedrijven.

Terugkeer rust op grondstoffenmarkt

Rollingswier verwacht dat de situatie van tijdelijke aard is en hoopt de komende periode weer iets van voorraad op te kunnen bouwen. “Het is van doorslaggevend belang dat er rust komt in Oekraïne. In eerste instantie voor alle getroffen mensen. Daarnaast hopen we dat het wat rustiger zal worden in de grondstoffenmarkt. Mocht het toch langer duren, dan is het niet ondenkbaar dat de schaarste van zonnebloemolie langer aan zal houden en de vraag naar andere oliën hoger.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

Beeld: Shutterstock

Herstructurering Unilever: ijstak afgesplitst en gevolgen voor 7500...

Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat zijn ijsjestak, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, afsplitsen. Ook wil het bedrijf bij zijn...

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en buitenproportioneel'

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en...

Het personeel van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen ging woensdagavond in staking, vertelt FNV. Vorig weekend werd er al gestaakt...

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

(Update) Paaseitjes en andere chocoladeproducten die nu in de schappen liggen, zijn duurder geworden. Economen van ABN Amro, RaboResearch en ING...