Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan

Brand in cacaoloods van Vollers in Westzaan

In een cacaoloods van het bedrijf Vollers aan de Achterspring in Westzaan heeft woensdagavond een urenlange brand gewoed. De brand heeft lang geduurd omdat brandende cacaobonen moeilijk zijn te blussen volgens Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

Volgens het Zaans nieuwsmedium De Orkaan waren de loodsen in Westzaan van Vollers nog gloednieuw voor de brand. Ze werden opgeleverd in 2022. Op de website spreekt het bedrijf zelf van een 'cacaoloods 4.0'. "50 meter lang, 40 meter breed en 24 meter hoog: alle drie de in 2022 nieuw gebouwde opslagloodsen op de terminal van Hoogtij torenen de hemel in. Dit magazijn is een volautomatische opslag waar cacaobonen via containers en schepen binnenkomen. Bij aankomst komen de bonen via neerlaatbare transportbanden in de opslagcompartimenten die tot 10 meter hoog gevuld zijn. De cacaobonen worden uit de opslagplaatsen gehaald, via kranen en transportbanden, en vervolgens op vrachtwagens of binnenschepen geladen."

Video

Bron video: Nikos.112

Brand

Volgens het ANP begon de brand woensdagavond en heeft uren gewoed op 20 meter hoogte in drie gebouwen. Meer dan 150 mensen waren bezig met de brandbestrijding. Doordat cacaobonen zeer vettig zijn, was het lastig om de brand te blussen. Er kwam veel rook vrij. Woensdagavond werd hierom een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. Volgens de veiligheidsregio zijn er geen andere stoffen gemeten dan de normale stoffen die bij verbranding vrijkomen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Hoofdvestiging

Voor de duidelijkheid, de locatie waar de brand heeft gewoed betreft niet de hoofdvestiging aan de Sardiniëweg in Amsterdam. Of de brand gevolgen heeft voor de levering van cacaobonen vanuit Vollers, is nog niet bekend.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.