Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken

Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt een last onder dwangsom van maximaal 1 miljoen euro op aan brouwer Heineken vanwege het niet naleven van de regels rondom statiegeld. Sinds 1 april is statiegeld op blik verplicht, maar Heineken produceert nog steeds blikjes zonder statiegeld die op de Nederlandse markt worden gebracht.

Daarmee overtreedt het bedrijf de wet, want alle nieuwe blikjes moeten voorzien zijn van een statiegeldlogo, aldus de Inspectie. De dwangsom bedraagt 15 eurocent per onterecht in de handel gebracht blikje, tot een maximum van 1 miljoen euro. Als bij het bereiken van dit maximumbedrag nog steeds geen sprake is van naleving, kan de ILT de dwangsom verhogen.

Heineken gaat stapsgewijs over

Heineken heeft eerder gezegd stapsgewijs over te gaan op het maken van statiegeldblikjes. De laatste van zijn biermerken zouden dan begin mei worden voorzien van een statiegeldlogo. De ILT had Heineken tot zaterdag de tijd gegeven om hier wat aan te doen, maar daar voldeed Heineken dus niet aan.

Geen dwangsom voor Grolsch

Ook bij brouwer Grolsch worden nog blikjes zonder statiegeld geproduceerd. De ILT legt Grolsch echter geen dwangsom op. Volgens een woordvoerster van de Inspectie kon Grolsch aantonen dat hun productieprocessen vanaf vrijdag zo zijn ingericht dat er wel blikjes met statiegeldlogo in omloop komen.

‘Hoop op flinke boetes’

Het kabinet zei eerder deze week te hopen op flinke boetes van de ILT voor Heineken en Grolsch vanwege de kwestie. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) sprak daarbij van ‘handhaving die ook pijn doet’. Ook in de Tweede Kamer werd verontwaardigd gereageerd op de zaak.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Op 6 juni vindt het VMT Food Law Event weet plaats

Het Food Law Event van VMT is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie.

  1. Producenten reageren op krimpflatie: ‘De conclusie ‘dat doen ze stiekem’ is volstrekt onterecht’
  2. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts
  3. Is plantaardige melk limonade? Wederom discussie rondom belastinginvoering
  4. Foodwatch: ‘We worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met misleiding’ (podcast)
  5. Afschaffing btw groente en fruit aan zijden draadje? Onderzoek laat kabinet twijfelen
  6. NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
  7. Stappenplan: zo pas je een etiket aan bij benodigde wijzigingen
  8. 10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de foodsector
  9. Einde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze gids en checklist moeten duidelijkheid geven
  10. Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start
  1. Tip van jouw advocaat: Een zwaluw maakt nog geen zomer. Een grutto maakt wel een milieuclaim.
  2. Geen EU-merkinschrijving als er ‘fucking’ in het merk staat
  3. Oprichter Picnic reageert op beschuldiging overtreden wet: ‘Er wordt een spel gespeeld met etikettering in Europa’
  4. Verordening 1169/2011 ‘op de schop’: dit betekent het voor de voedingsindustrie
  5. Europese Commissie doet voorstel voor aanpakken misleidende milieuclaims
  6. Verleiden of misleiden met voedingsclaims: waar regelgeving en marketing botsen
  7. QA’ers over 3 bottlenecks bij etikettering: ‘Interpretatieverschillen veruit grootste probleem’
  8. Agitatie om allergenenregels? Praktische tips om ermee te dealen
  9. Stappenplan: zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen
  10. Gratis whitepaper Nutri-Score: belangrijkste punten van A tot E op een rij