Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Versie 6 van FSSC 22000-schema is gepubliceerd

Stichting FSSC heeft op 31 maart 2023 de nieuwste versie 6 van het FSSC 22000-schema gepubliceerd. FSSC is een van de beheerssystemen voor voedselveiligheid binnen de voedingsindustrie.

De versie 6 is geüpdatet met de eisen van ISO 22003-1:2022. Verder zijn er aangescherpte vereisten in verwerkt om organisaties te helpen bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN. Tot slot is er feedback vanuit een ontwikkelingsenquête met tweeduizend respondenten in verwerkt.

Overgangsperiode

Er is een overgangsperiode van twaalf maanden ingesteld waardoor organisaties en certificatie-instellingen zich kunnen voorbereiden op implementatie en het verkrijgen van accreditatie. Er zullen vanaf 1 april 2024 audits uitgevoerd worden naar versie 6 en alle organisaties moeten de V6-upgrade-audit vóór 31 maart 2025 voltooien.

Voedselverspilling

Een van de meest innovatieve veranderingen aan het schema is de toevoeging van eisen aan voedselverlies en -verspilling. Organisaties moeten een gedocumenteerd beleid en doelstellingen hebben die hun strategie beschrijven om voedselverlies en -verspilling binnen hun organisatie en de gerelateerde toeleveringsketens te verminderen. Deze eisen ondersteunen een ketenbrede aanpak die bijdraagt aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's).

Alle versie 6-schemadocumenten, het upgradeproces en het overzicht van de belangrijkste wijzigingen zijn gratis te downloaden op de website van FSSC.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Belgische recalls en waarschuwingen april: gewasbeschermingsmiddel in aubergine en metaal in kip

Belgische recalls en waarschuwingen april: gewasbeschermingsmiddel in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel residuen,...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is...

Gedurende een klein half jaar was er sprake van een E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten vanwege consumptie van rauwmelkse kaas.

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...