Appelverwerker bouwt na brand nieuwe energiezuinige fabriek met optische sorteerder als paradepaardje

Appelverwerker bouwt na brand nieuwe energiezuinige fabriek met optische sorteerder als paradepaardje
Het water waar de appels in worden gewassen, is gekoeld door energie van zonnepanelen.

Na een felle brand die de hele fabriek van VS Apple Industries in de as legde, krabbelde de appelverwerker weer op. De fabriek en de productielijnen zijn volledig opnieuw opgebouwd. Waterkoeling door zonne-energie, elektrische procestanks en een hoger niveau van digitalisering zorgen voor meer transparantie en een voedselveiliger appelproduct. Een inkijkje in de nieuwe productie van het familiebedrijf uit Marknesse.

Sinds 1990 produceert familiebedrijf VS Apple Industries vanuit een productielocatie in Marknesse fruitproducten. Van gesneden stukjes appel tot fruitpuree's en fruitvullingen. De producten worden afgezet in de ambachtelijke bakkerij, de industriële bakkerij en de zuivelindustrie om te verwerken in bijvoorbeeld appelflappen, appeltaarten en toetjes.

De nieuwe productieruimte voor de verwerking van verse appels
De nieuwe productieruimte voor de verwerking van verse appels

Verse appelproductie en processing

Het bedrijf bestaat uit twee productiegedeeltes. De versproductie waar vers gesneden en geschilde appels worden verwerkt die binnen 24 uur bij de klant zijn en 5 tot 7 dagen houdbaar zijn. Het tweede gedeelte van de productie is het processing-deel. Hier worden de langer houdbare producten gemaakt. Door een verhittingstap zijn de producten langer houdbaar. Denk aan fruitpuree's in aseptische zakken.

Fruitpuree in aseptische zakken
Fruitpuree in aseptische zakken

Herbouw fabriek na brand

Het bedrijf draaide goed totdat de familie De Vente werd opgeschrikt door een brand in de zomer van 2019. De oorzaak van de brand is nooit precies duidelijk geworden, wel is helder dat de brand het volledige bedrijf in de as legde. Het bedrijfspand en de productielijnen moesten helemaal van nul af aan worden opgebouwd.

Op dinsdag was de brand, op vrijdag draaiden we vanuit Polen.”

Herbouw fabriek

"Op dinsdag was de brand, op vrijdag draaiden we vanuit Polen. We hebben tijdelijk vanuit een productielocatie daar gewerkt om toch nog een aantal vaste klanten te kunnen voorzien van producten. Al vrij snel werd duidelijk dat het opnieuw opbouwen van de locatie in Marknesse alle aandacht moest krijgen omdat langere tijd vanuit het buitenland werken geen langdurige optie was", aldus Hugo de Vente. Na de start van de herbouw rolden in maart 2021 weer de eerste appels over de band. En vandaag de dag draait VS Apple Industries weer productievolumes als nooit tevoren.

Wat eerder nog veel met de hand gebeurde, is nu gedigitaliseerd.
Wat eerder nog veel met de hand gebeurde, is nu gedigitaliseerd.

Meer digitalisering en traceability

De Vente neemt VMT mee naar de nieuwe productieruimtes. De opbouw van de productie en de routing is hetzelfde gebleven als voor de brand. Wat wel anders is, is het doorvoeren van een stukje digitalisering en traceability. Daar waar eerder nog veel met de hand gebeurde, is dat nu gedigitaliseerd. "We gebruiken geen bestaand ERP, alhoewel we wel met ERP-leveranciers hebben gepraat hoor. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om ons eigen systeem te ontwikkelen", vervolgt De Vente.

Arjan (links) en Hugo de Vente runnen samen de productie van VS Apple Industries
Arjan (links) en Hugo de Vente runnen samen de productie van VS Apple Industries

Voedselveilig en energiezuinig

Het pand is natuurlijk spiksplinternieuw. Dat betekent nieuwe gladde vloeren en geen hoekjes en gaatjes. Bij de opbouw van de fabriek is goed gekeken naar het hygiënisch ontwerp, zoals gladde lasnaden in de machines voor makkelijker reinigen. Om zowel de kwaliteit, versheid als voedselveiligheid te waarborgen, beschikt het bedrijf over het FSSC22000-certificaat en een SKAL-certificaat. Daarnaast controleert en toetst VS Apple Industries zijn producten doorlopend. De appelverwerker beschikt over een eigen laboratorium, waar ook de productontwikkeling plaatsvindt. Om de kwaliteit van de fruitbereidingen te waarborgen, verwacht VS Apple Industries van zijn leveranciers dat zij Global G.A.P.-gecertificeerd zijn en dat zij kunnen aantonen dat ze residu-analyses doen.

Een spiksplinternieuw pand betekent nieuwe gladde vloeren en geen hoekjes en gaatjes.
Een spiksplinternieuw pand betekent nieuwe gladde vloeren en geen hoekjes en gaatjes.

Patuline

De belangrijkste beheersmaatregel als het gaat om de mycotoxine patuline, is de ingangscontrole. Als daar schimmel en/of rot in appels wordt gedetecteerd, gaat de partij retour. Eventuele toch nog rotte appels worden er aan het begin van het proces tussenuit gezeefd. Het risico op de vorming van patuline is daarom volgens De Vente minimaal. “De schilmachines kunnen geen rotte appel oppakken. En dan hebben we nog de optische sorteerder. Dat is onze nieuwste machine met vier camera’s. Deze machines haalt ook de beschadigde appels eruit.” De Vente controleert twee keer per jaar in de versproductie op patuline en drie keer per jaar bij de processing.

Reiniging en listeria voorkomen

Ter verificatie van de schoonmaak worden er maandelijks omgevingsonderzoeken gedaan met listeriasponzen en agarplaatjes. Er wordt veel water gebruikt tijdens het proces. De verseproductenruimte is een natte omgeving waar de putjes goed worden gecontroleerd. Aan het eind van iedere productiedag vindt er een reiniging plaats die vier uur duurt. Eerst een reinigingsstap met water, gevolgd door een reinigingsstap met schuim voor desinfectie.

Alle appelproducten worden op order geproduceerd
Alle appelproducten worden op order geproduceerd

Eigen waterzuivering

Het pand is voorzien van een geavanceerde luchtbehandelingsinstallatie, een koelingsinstallatie en het dak ligt vol met zonnepanelen. Ook vindt er warmteterugwinning plaats. Daarmee wordt er gekoeld en het kantoor verwarmd. Het bedrijf in Marknesse heeft buiten een eigen waterzuivering. Daar vindt een aerobe waterzuivering plaats waardoor het restwater op het oppervlaktewater kan worden geloosd. "Het lagedrukwater dat we gebruiken om appels te wassen, wordt gekoeld door energie die is opgewekt door zonnepanelen. Helaas brengen wij nog niet het effluent terug in onze fabriek. Dat is nog toekomstmuziek."

Investering in procestanks op stroom

De machines en productielijnen zijn met de bouw van de nieuwe fabriek  veranderd. Er is geïnvesteerd in indampingscapaciteit. Er zijn ten opzichte van de oude situatie nu drie procestanks bij gekomen. Er zijn twee tanks met een grote indampcapaciteit en twee tanks voor de fruitvullingen. Alle procestanks worden door middel van stoom, dat door de stoomketel wordt geproduceerd, verhit. "Er is steeds meer vraag naar geen-suikertoevoeging. Een appel bestaat uit vocht en suiker. We kunnen nu met twee procestanks onder vacuüm koken en met twee ervan kunnen we producten indampen en daarmee een relatief consistent product leveren. Het gaat dan om producten als appelmoes en fruitvulling. In principe wordt er niets aan de producten toegevoegd, maar desgewenst kan er ascorbinezuur of citroenzuur worden toegevoegd. De pasteurisatietemperatuur verschilt per product. Onder de 80 graden Celsius voegen we eventueel ascorbinezuur toe."

In de herbouwde fabriek zijn er energiezuinige procestanks bij gekomen
In de herbouwde fabriek zijn er energiezuinige procestanks bij gekomen

Productie

Er worden klasse 2-appels gebruikt. Het zijn vooral appels van het ras Elstar en Jonagold. Deze appelrassen zijn jaarrond verkrijgbaar en hebben de beste bakeigenschappen. Aan het begin van het seizoen is het vochtgehalte in de appels nog wat hoger. Naarmate het seizoen vordert drogen de appels meer in. "We verwerken ongeveer 10 miljoen kilogram appels per jaar, zo’n 5000 kilogram per uur. De vershandel is topsport. Alles wordt op order geproduceerd", zo vervolgt De Vente, die samen met zijn broer Arjan de productie aanstuurt. Arjan is verantwoordelijk voor de versproductie, Hugo voor het kwaliteitsmanagement en de processing-kant van de fabriek. Samen met vader Jan-Wijbrand is Arjan eigenaar van VS Apple Industries.

'We verwerken ongeveer 10 miljoen kilogram appels per jaar, zo'n 5000 kilogram per uur. De vershandel is topsport. Alles wordt op order geproduceerd'”

Optische sorteerder telt schilletjes en stoot klokhuizen uit

De nieuwe optische sorteerder selecteert op kleurverschillen door middel van camera’s. De blokjes met schil, klokhuis of een steeltje worden uitgeschoten. "Zo kunnen we klantspecifiek appelstukjes sorteren. De machine kan zelf tellen en telt de schilletjes die nog maximaal op de appelstukjes mogen zitten. Bij de verwerking wordt bijna alles van het fruit gebruikt. In het geval van de appel worden de schillen en klokhuizen verzameld in een schillentank die door een stroopfabrikant worden verwerkt tot appelstroop."

De nieuwe optische sorteerder selecteert op kleurverschillen door middel van camera’s.
De nieuwe optische sorteerder selecteert op kleurverschillen door middel van camera’s.
Een korte leadtime, binnen 24 uur van order tot productie tot levering, zorgt voor constante versheid en kwaliteit.”

Proces verder optimaliseren in fabriek

VS Apple Industries heeft ervoor gekozen om het transport in eigen beheer te houden. "Je bent dan veel flexibeler en bovendien is de chauffeur ons visitekaartje", aldus De Vente. Het productie- en transportproces van het bedrijf is volledig transparant en eenvoudig door de klant te volgen. Een korte leadtime, binnen 24 uur van order tot productie en levering, zorgt voor constante versheid en kwaliteit.

Hugo de Vente

Maar De Vente is nog niet klaar met het optimaliseren van het proces in de fabriek. “Natuurlijk zijn we er trots op dat we heel snel weer op het oude niveau van voor de brand zijn gekomen. Een deel van het personeel is gelukkig behouden gebleven en heeft er weer echt zin in. Maar ook wij hebben helaas te maken met personeelstekort. Dat is voor ons een reden om bijvoorbeeld bij het inpakproces te kijken naar robotisering. Ook bij de aan- en afvoer onderzoeken we de mogelijkheden om verder te automatiseren”, besluit De Vente.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...