8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

De zomer is een goed moment om je kennis bij te spijkeren. Misleiding bij milieuclaims voorkomen? Een lekkere en duurzame plantaardige kaas maken? Of insecten verwerken in voeding? Leer meer over deze en meer onderwerpen in de VMT Summerclasses R&D. VMT zet een aantal voor R&D'ers relevante video-colleges voor je op een rij.

Dit is nodig om reststromen goed en duurzaam in te zetten

Voedselverspilling tegengaan past bij het duurzaamheidsgevoel van met name jongere generaties. Veel startups richten zich daarom op de ontwikkeling van producten uit reststromen. Met drie van deze bedrijven Krush (granola), Sunt (bananenbrood) en Falafval (falafel) sprak VMT over specifieke obstakels in deze sector. Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?

Na vleesvervangers zijn plantaardige alternatieven voor kaas bezig met een opmars. In de schappen zijn steeds meer van deze producten te vinden. Maar hoe lastig is het om een plantaardige variant te maken van alle mogelijke kazen? En hoe gezond en duurzaam zijn ze? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Milieuclaim maken? Maak je niet schuldig aan deze 7 zonden van greenwashing

Wat is een milieuclaim precies? Welke milieuclaims mogen op producten vermeld worden? Hoe voorkom je misleiding bij milieuclaims? En wat zijn de 7 zonden van greenwashing? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Het tijdperk van ‘nudging’: hoe staat het met de Nutri-Score en Eco-Score?

Wat is de stand van zaken op gebied van de Nutri-Score en de Eco-Score? Hoe gaan producenten en retailers om met implementatie van de voedselkeuzelogo's? En welke Europese wetgeving komt eraan op gebied van Front-of-Pack labels op levensmiddelen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

De invloed van crises op het huidige voedselsysteem

Bestaat goedkoop eten eigenlijk wel? Waarom verspillen we in het Westen meer dan in andere delen van de wereld? Hoe zouden voedselproducenten anders met voedsel kunnen omgaan? Wat voor langdurige effecten heeft de coronapandemie op de voedselproductie en -consumptie? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie?

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders is bereid om voedingsmiddelen te eten op basis van insecteneiwitten. 80% van de Nederlanders vindt dat voedingsproducenten meer insecten in hun producten moeten verwerken. Wat betekent dit voor producenten van insectenproducten? Durven consumenten insecten vaker op het menu te plaatsen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Hoe ga je om met de spanningsvelden rondom THT en TGT?

Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Hoe weet je als voedingsproducent of je THT of TGT moet gebruiken? En hoe ziet het nieuwe label eruit om verspilling tegen te gaan? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn de afgelopen paar jaar flink in populariteit gestegen. Daarmee is ook de kwaliteit en variatie toegenomen. Tegelijkertijd stellen consument en retailer hogere eisen aan deze producten. Wat is het belangrijkste bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak? Leer meer in deze VMT Summerclass R&D.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart

Eiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en...

In Nederland is 39,7% van de eiwitten die de consument koopt in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Zo blijkt uit de eerste gezamenlijke...

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van maart: FreeBrew craft soda en Arla Jörd Haverdrink

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...