8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

De zomer is een goed moment om je kennis bij te spijkeren. Misleiding bij milieuclaims voorkomen? Een lekkere en duurzame plantaardige kaas maken? Of insecten verwerken in voeding? Leer meer over deze en meer onderwerpen in de VMT Summerclasses R&D. VMT zet een aantal voor R&D'ers relevante video-colleges voor je op een rij.

Dit is nodig om reststromen goed en duurzaam in te zetten

Voedselverspilling tegengaan past bij het duurzaamheidsgevoel van met name jongere generaties. Veel startups richten zich daarom op de ontwikkeling van producten uit reststromen. Met drie van deze bedrijven Krush (granola), Sunt (bananenbrood) en Falafval (falafel) sprak VMT over specifieke obstakels in deze sector. Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?

Na vleesvervangers zijn plantaardige alternatieven voor kaas bezig met een opmars. In de schappen zijn steeds meer van deze producten te vinden. Maar hoe lastig is het om een plantaardige variant te maken van alle mogelijke kazen? En hoe gezond en duurzaam zijn ze? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Milieuclaim maken? Maak je niet schuldig aan deze 7 zonden van greenwashing

Wat is een milieuclaim precies? Welke milieuclaims mogen op producten vermeld worden? Hoe voorkom je misleiding bij milieuclaims? En wat zijn de 7 zonden van greenwashing? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Het tijdperk van ‘nudging’: hoe staat het met de Nutri-Score en Eco-Score?

Wat is de stand van zaken op gebied van de Nutri-Score en de Eco-Score? Hoe gaan producenten en retailers om met implementatie van de voedselkeuzelogo's? En welke Europese wetgeving komt eraan op gebied van Front-of-Pack labels op levensmiddelen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

De invloed van crises op het huidige voedselsysteem

Bestaat goedkoop eten eigenlijk wel? Waarom verspillen we in het Westen meer dan in andere delen van de wereld? Hoe zouden voedselproducenten anders met voedsel kunnen omgaan? Wat voor langdurige effecten heeft de coronapandemie op de voedselproductie en -consumptie? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie?

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders is bereid om voedingsmiddelen te eten op basis van insecteneiwitten. 80% van de Nederlanders vindt dat voedingsproducenten meer insecten in hun producten moeten verwerken. Wat betekent dit voor producenten van insectenproducten? Durven consumenten insecten vaker op het menu te plaatsen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Hoe ga je om met de spanningsvelden rondom THT en TGT?

Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Hoe weet je als voedingsproducent of je THT of TGT moet gebruiken? En hoe ziet het nieuwe label eruit om verspilling tegen te gaan? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn de afgelopen paar jaar flink in populariteit gestegen. Daarmee is ook de kwaliteit en variatie toegenomen. Tegelijkertijd stellen consument en retailer hogere eisen aan deze producten. Wat is het belangrijkste bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak? Leer meer in deze VMT Summerclass R&D.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. 'Bij een groot deel van onze smaaktesten gaat het om veggie en vegan producten'
  2. Startup duikt in vegan ontwikkeling: 'Wij zijn de veganizer van het huidige aanbod van gemaksvoeding'
  3. Suikerreductie in frisdrank: 'Amerikaanse jongeren waarderen ook zure, gefermenteerde smaken'
  4. Dit zijn de redenen waarom foodbedrijven investeren in alternatieve eiwitten
  5. Minder suiker in Belgische zuivel door andere recepturen en nieuwe technieken
  6. Productinnovaties juli: drinkwater van zeewater, Nescafé ijs met echte koffie en vegan ramen
  7. WUR en Those Vegan Cowboys werken samen aan caseïneproductie door gisten
  8. Startup maakt stabiele en houdbare cannabis ingrediënten: 'Wij maken wit poeder van bruin plakkerig spul'
  9. On topic: De potentie van fermentatie, ook voor plantaardige eiwitten
  10. Startup Cano-Ela ontdekt potentie koolzaad: 'Onze producten vervangen eiwitten, olie en vezels'
  1. Bakkerij zet in op nieuwe samenstelling bakkerszout: minder natrium, meer…?
  2. Voedingscentrum: 'Veel verschil in zout- en suikergehaltes barbecuesauzen'
  3. Cressen-keizer Rob Baan trekt van leer: 'Voedingsindustrie wordt steeds gewetenlozer'
  4. Startup Meatable ontwikkelt kweekvleesworstjes
  5. Populariteit 'vergeten' fonio-graan neemt toe door graancrisis
  6. Europese sapproducenten kunnen technologie suikerreductie testen
  7. Naast eiwit ook vet belangrijk bij plantaardig: vetdruppel uit zonnebloempit gedraagt zich als melkvet
  8. Hoe om te gaan met onzekerheden in de food supply chain?
  9. 'Productontwikkelaar, praat ook eens met de afdeling inkoop of met een teler'
  10. Zo versnelt Nestlé de lancering van nieuw assortiment