Webinar: gevolgen verwerking en etikettering bij alternatieve grondstoffen

WEBINAR - De impact van de huidige grote wereldgebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne, de pandemie en klimaatverandering is groot op de grondstoffenmarkt. Wat betekent het kiezen van een alternatieve grondstof of aanvoerketen voor je product? Hoe ga je om met etikettering? Deze en veel meer vragen komen aan bod in dit VMT-webinar op 19 mei.
Delen:

Stijgende prijzen, onzekerheid en stokkende aanvoer nopen voedselproducenten te zoeken naar alternatieven. Denk aan zonnebloemolie, granen, maïs, suikerbieten en sojabonen. Maar welke alternatieven zijn toepasbaar, veilig, beschikbaar en duurzaam? Wat betekent het voor de keten? Welke mogelijke gevaren brengt het met zich mee, welke voedselveiligheids- of duurzaamheidsissues liggen op de loer? Welke hobbels in (EU-)wetgeving en etikettering kom je tegen en hoe ga je daarmee om? Word in 1,5 uur bijgepraat door experts en zorg dat je checklist in orde is.

Programma webinar 19 mei

10:00u | De probleemstelling

Door sectorexpert Ceel Elemans, Sector Banker Food, ING

Wat is voor de ondernemers in de voedingsindustrie de impact van de stijgende grondstofprijzen, logistieke kosten en energieprijzen? Hoe kunnen de bedrijven het beste omgaan met de verschuivingen die er zijn? Hoe groot is de afhankelijkheid van Nederlandse producenten van de wereldmarkt en van bepaalde grote leveranciers? Welke alternatieven zijn er binnen de EU? Hoe speelt de krapte op de arbeidsmarkt een rol? En wat doet de zoektocht naar voedselzekerheid met de duurzaamheidsambities van bedrijven?

10:20u | Alternatieven voor oliën en vetten

Door Frans Claassen, Directeur MVO de Ketenorganisatie

Het gebrek aan zonnebloemolie heeft directe gevolgen voor de voedingsindustrie, aangezien de olie wordt verwerkt in een breed scala van producten zoals kant-en-klaarmaaltijden, vleesproducten, vleesvervangers, koek, gebak en broodbeleg. Maar ook raapzaadolie, koolzaadolie, sojaolie en palmolie zijn minder beschikbaar vanwege klimaateffecten. Prijzen zijn ongekend hoog en producenten moeten op zoek naar alternatieven. Veel levensmiddelenbedrijven moeten vanwege geringe beschikbaarheid van zonnebloemolie hun producten herformuleren. Wat zijn de uitdagingen qua smaak, functionaliteit, vetzuursamenstelling, houdbaarheid, beschikbaarheid en prijs en niet te vergeten het aspect van het aanpassen van de etiketten? Een praktisch aspect is de impact op de processing: het toepassen van een ander soort olie kan een behoorlijke impact hebben op bijvoorbeeld de vervuiling van de lijn tijdens productie, waardoor de schoonmaak frequentie omhoog moet en de output wordt verlaagd.

10:45u | De flexibiliteit van de toezichthouder en retailer bij etikettering

Kees ten Wolde, Regulatory Affairs Manager Pepsico

Frans Claassen, Directeur MVO de Ketenorganisatie

Het (tijdelijk) vermelden van alternatieve ingrediënten op etiketten heeft heel wat voeten in de aarde. Om die reden vragen de brancheverenigingen om tijdelijke versoepelingen in de etiketteringswetgeving. Welke voorwaarden zijn er wel? Hoe ga je om met de allergenenwetgeving? Waar moet je verder op letten? Hoe ga je om met claims? En certificeringen als deze even niet voorhanden zijn. En eventueel: hoe kijken de afnemers van de producten, de supermarkten naar de huidige situatie. Geven deze de voedselproducenten voldoende ruimte om mee te bewegen?