Pieter Pot stopt nieuwe wijn in oude flessen

Pieter Pot introduceert een circulaire wijnfles. Ten opzichte van een reguliere, eenmalig bruikbare wijnfles stoot de circulaire fles zo’n 36% minder CO2 uit, zegt de verpakkingsvrije online supermarkt.
Delen:

Het bedrijf begint met een hervulbare wijnflessen voor zes varianten biologische wijn. Het statiegeld op de fles bedraagt maar liefst 2 euro. Jouri Schoemaker, CEO van Pieter Pot licht de keuze voor een hervulbare fles toe: “Glas wordt vaak gepositioneerd als duurzame keuze, terwijl het enorm veel energie kost om glas te recyclen, wat resulteert in een hoge CO2-uitstoot.”

Life Cycle Assessment

Pieter Pot liet een Life Cycle Assessment (LCA) uitvoeren voor circulaire wijnflessen en daaruit blijkt dat het herbruikbare systeem 36% minder CO2 uitstoot dan het wegwerpsysteem.

Bierflessen

Hiernaast introduceert Pieter Pot ook hervulbare bierflesjes gevuld met biologisch en aardgasvrij geproduceerd speciaalbier. Schoemaker: “Een volledige ommezwaai naar statiegeld op álle speciaalbieren ontbreekt nog altijd in de sector.  Door een statiegeldsysteem volledig te omarmen kunnen bierflesjes gemiddeld wel 25 keer hergebruikt worden. De markt voor speciaalbier groeit nog altijd en daarom is een statiegeldsysteem extra belangrijk”, vindt Schoemaker. “In 2021 werd in Nederland een kleine anderhalf miljoen hectoliter speciaalbier verkocht. Dat zijn zo’n 1 op de 8 verkochte bierflesjes, waarvan het leeuwendeel nu in de glasbak belandt”.

Over Pieter Pot

Pieter Pot, opgericht in 2019, is de eerste online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bij de consument bezorgt door producten in glazen weckpotten te verpakken. Lege potten worden weer mee teruggenomen om te wassen en opnieuw te vullen; een circulair proces dat het grote aantal (plastic) verpakkingen terugdringt. Het bedrijf hoopt in 2022 met de circulaire wijn- en bierflessen 200.000 verpakkingen te besparen.