ERP-systeem voor zuivelbedrijven: 7 vragen en antwoorden

ERP-systeem voor zuivelbedrijven: 7 vragen en antwoorden

Een ERP-systeem is het centrale zenuwstelsel van zuivelbedrijven. Als deze bedrijven voor de keuze van een ERP-systeem staan, zijn er volgens Jorn Ballas, Industry Expert Food & Beverages bij aanbieder CSB System Benelux een aantal punten die je daarbij in overweging moet nemen, omdat de effecten 'tot ver in de toekomst zullen reiken'.

Zuivelmanagers moeten rekening houden met een groeiend aantal factoren in hun bedrijf. De productie is onderhevig aan invloeden van buitenaf. De factoren: volatiele prijzen en vraag, de maatschappelijke vraag naar meer duurzaamheid en transparantie, toenemende eisen aan kwaliteitsborging, of veranderende milieuomstandigheden.

Permanente digitalisering

Deze factoren dwingen de zuivelindustrie om -soms vrij dure- veranderingen door te voeren. "De dagelijkse gang van zaken is al moeilijk genoeg. Zuivelbedrijven moeten hun brutomarges veiligstellen door de productiekosten te optimaliseren. Klantgerichte en flexibele productie is nodig om je bedrijf concurrerend te houden. Dan ontkom je niet aan permanente digitalisering", aldus Ballas.

7 vragen

Prangende vragen: hoe dit te bereiken? Welke oplossingen zijn te gebruiken? Hoe vermijd je klassieke problemen? Uiteindelijk komt het vaak neer op dezelfde zeven vragen die door veel bedrijfsleiders, IT-managers en fabrieksmanagers worden gesteld:

  1. Waarom zijn zoveel zuivelbedrijven ongelukkig met hun IT-oplossingen?
  2. Wat is beter, gespecialiseerde software of "best of breed"?
  3. Waarom wint een standaardoplossing het meestal van een individuele oplossing?
  4. Waarom is integratie de belangrijkste factor voor succes?
  5. Waarom heeft u bedenkingen bij een oplossing die op het eerste gezicht ideaal leek?
  6. Waarom is het belangrijk om referentieklanten te bezoeken?
  7. Waarom is de current-state analyse een belangrijk element in de leveranciersselectie.

De antwoorden van CSB System lees je hier.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.