Zo ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit

Zo ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in biologische wetgeving. Hoe ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit? Wat is de laatste stand van zaken en wat houdt de wetgeving precies in? Hoe gaat de industrie hiermee om? Tijdens het Food Law Event krijg je alle benodigde informatie rondom biologische wetgeving.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Stand van zaken

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in biologische wetgeving. Het voorstel van de Europese Unie in de Green Deal is om 25% van de landbouw biologisch te krijgen. Het is een groeimarkt en er gebeurt veel. Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten en Marian Blom, Organic regulation officer and project manager bij Bionext, geven een overzicht van de nieuwe biologische wetgeving, wat deze inhoudt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Arjon Kalter, oprichter van Rwenzori Premium Vanilla, importeur van biologische vanille, vertelt vanuit de industrie over zijn ervaringen met biologische wetgeving. 

Silvia Gawronski

Silvia is associate partner bij Van Traa Advocaten in Rotterdam en gespecialiseerd  in voedsel & warenwetgeving. Zij heeft ook ruime ervaring in procederen tegen beslissingen en handelingen van verschillende overheden (NVWA, DCMR, IL&T, SZW, Skal). Silvia maakt deel uit van de Praktijkgroep Internationale Handel van Van Traa en adviseert over Quality, Health, Safety & Environment / (Q)HSE, variërend van voedsel- en productveiligheid, compliance van innovatieve producten, e-commerce, biologische kwaliteit, etikettering en verpakkingen, inspecties en boetes, tot opslag en transport, import/export en afval.  

Marian Blom

Marian Blom werkt sinds 2006 als projectleider wetgeving bij Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw en voeding. Ze is belangenbehartiger voor  ondernemers in de biologische productieketen in Nederland. Daarnaast is ze vicevoorzitter van de Europese belangenorganisatie IFOAM Organics Europe. Haar werkgebied omvat alle aspecten van de biologische wet, van de regels voor het spenen van biggen en de eisen aan biologische jam tot import uit Zuid-Korea.

Arjon Kalter

Arjon Kalter is ruim 20 jaar actief in de biologische sector als kwaliteitsmanager, auditor en adviseur op het gebied van risicobeheersing binnen aanvoerketens van biologische grondstoffen. In 2020 is Arjon met de onderneming Rwenzori Premium Vanilla gestart. Dit bedrijf werk samen met boeren in Oeganda, koopt hun vanille en verwerk deze in Nederland tot biologisch gecertificeerd vanille extract. Bij de bedrijfsvoering van deze onderneming zijn de verschillende elementen van de biologische wetgeving en de veranderingen daarin zeer relevant. Denk hierbij aan de manier hoe de boeren zijn georganiseerd in Oeganda, de regels omtrent de import van biologische producten van buiten de EU en het risicomanagement rond de biologische integriteit.

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.

Uitstel ontbossingswetgeving 1 stap verder: Europese Raad keurt uitstelling goed

Uitstel ontbossingswetgeving 1 stap verder: Europese Raad keurt...

De Europese Raad keurt de uitstel van de ontbossingswetgeving met een jaar goed. Nu is het wachten op de definitieve goedkeuring van het Europese Parlement.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

Foto: Pixabay

Update: Salmonella Umbilo-uitbraak door rucola

Sinds de uitbraak in Denemarken van Salmonella Umbilo door rucola uit Italië is vastgesteld, is het aantal ziektegevallen opgelopen naar 23.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in...

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die...

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen....

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig...

Beeld: Shutterstock

Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet...

Europese lidstaten mogen het niet zomaar verbieden om vleesbenamingen te gebruiken voor plantaardige producten, zolang de betekenis van de...

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand...

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk...