Zo ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit

Zo ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit
Als handelaar of verwerker van biologische producten ben je verantwoordelijk voor álle commerciële uitingen op verpakking, website en advertenties.

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in biologische wetgeving. Hoe ziet de nieuwe biologische wetgeving eruit? Wat is de laatste stand van zaken en wat houdt de wetgeving precies in? Hoe gaat de industrie hiermee om? Tijdens het Food Law Event krijg je alle benodigde informatie rondom biologische wetgeving.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Stand van zaken

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in biologische wetgeving. Het voorstel van de Europese Unie in de Green Deal is om 25% van de landbouw biologisch te krijgen. Het is een groeimarkt en er gebeurt veel. Silvia Gawronski, advocaat bij Van Traa Advocaten en Marian Blom, Organic regulation officer and project manager bij Bionext, geven een overzicht van de nieuwe biologische wetgeving, wat deze inhoudt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Arjon Kalter, oprichter van Rwenzori Premium Vanilla, importeur van biologische vanille, vertelt vanuit de industrie over zijn ervaringen met biologische wetgeving.

Silvia Gawronski

Silvia is associate partner bij Van Traa Advocaten in Rotterdam en gespecialiseerd in voedsel & warenwetgeving. Zij heeft ook ruime ervaring in procederen tegen beslissingen en handelingen van verschillende overheden (NVWA, DCMR, IL&T, SZW, Skal). Silvia maakt deel uit van de Praktijkgroep Internationale Handel van Van Traa en adviseert over Quality, Health, Safety & Environment / (Q)HSE, variërend van voedsel- en productveiligheid, compliance van innovatieve producten, e-commerce, biologische kwaliteit, etikettering en verpakkingen, inspecties en boetes, tot opslag en transport, import/export en afval.

Marian Blom

Marian Blom werkt sinds 2006 als projectleider wetgeving bij Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische landbouw en voeding. Ze is belangenbehartiger voor ondernemers in de biologische productieketen in Nederland. Daarnaast is ze vicevoorzitter van de Europese belangenorganisatie IFOAM Organics Europe. Haar werkgebied omvat alle aspecten van de biologische wet, van de regels voor het spenen van biggen en de eisen aan biologische jam tot import uit Zuid-Korea.

Arjon Kalter

Arjon Kalter is ruim 20 jaar actief in de biologische sector als kwaliteitsmanager, auditor en adviseur op het gebied van risicobeheersing binnen aanvoerketens van biologische grondstoffen. In 2020 is Arjon met de onderneming Rwenzori Premium Vanilla gestart. Dit bedrijf werk samen met boeren in Oeganda, koopt hun vanille en verwerk deze in Nederland tot biologisch gecertificeerd vanille extract. Bij de bedrijfsvoering van deze onderneming zijn de verschillende elementen van de biologische wetgeving en de veranderingen daarin zeer relevant. Denk hierbij aan de manier hoe de boeren zijn georganiseerd in Oeganda, de regels omtrent de import van biologische producten van buiten de EU en het risicomanagement rond de biologische integriteit.

Bekijk het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.