Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo investeert € 50 miljoen in een nieuwe fabriek voor de verwerking van peulvruchten in het Duitse Offstein. In eerste instantie focust het bedrijf op eiwitconcentraat, zetmeel en peulen van de favaboon (tuinboon).

Met de nieuwe productielocatie kan bedrijf voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten voor voedingsmiddelen en dierenvoeding. Ze zien dat peulvruchten aanzienlijk populairder worden met erwten en tuinbonen als meest favoriet.

Tuinbonen

Beneo koopt de favabonen in bij lokale landbouwers die SAI-gecertificeerd zijn (Sustainable Agriculture Initiative). Voor de productie van eiwit en zetmeel uit tuinbonen en peulen gebruikt Beneo het hele gewas. Het gekozen productieproces gebruikt volgens het bedrijf weinig energie vergeleken met alternatieve processen.

Bouw gestart

De werkzaamheden voor de bouw van de fabriek zijn al gestart en zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden afgerond. Beneo zal in de tussentijd de onbewerkte ingrediënten verwerken in tijdelijke productiefaciliteiten, totdat de nieuwe fabriek volledig operationeel is. Begin juni 2022 kunnen klanten daarom al tuinbooneiwit kopen. Op de locatie in Offstein komen er 25 arbeidsplaatsen bij.

Vleesvervangers

Het eiwitconcentraat en de zetmeel uit tuinbonen kunnen verwerkers toepassen voor eiwitverrijking en textuurverbetering van alternatieven voor vlees en zuivel, en voor (glutenvrije) bak- en graanproducten.

De peulen en het zetmeel van de tuinbonen worden in dierenvoeding gebruikt als plantaardig eiwit of vezelbron voor duurzame huisdiervoeding, aquacultuurvoer en veevoer.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...