Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo haakt aan bij populariteit peulvruchten, investeert in verwerkingsfabriek

Beneo investeert € 50 miljoen in een nieuwe fabriek voor de verwerking van peulvruchten in het Duitse Offstein. In eerste instantie focust het bedrijf op eiwitconcentraat, zetmeel en peulen van de favaboon (tuinboon).

Met de nieuwe productielocatie kan bedrijf voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten voor voedingsmiddelen en dierenvoeding. Ze zien dat peulvruchten aanzienlijk populairder worden met erwten en tuinbonen als meest favoriet.

Tuinbonen

Beneo koopt de favabonen in bij lokale landbouwers die SAI-gecertificeerd zijn (Sustainable Agriculture Initiative). Voor de productie van eiwit en zetmeel uit tuinbonen en peulen gebruikt Beneo het hele gewas. Het gekozen productieproces gebruikt volgens het bedrijf weinig energie vergeleken met alternatieve processen.

Bouw gestart

De werkzaamheden voor de bouw van de fabriek zijn al gestart en zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden afgerond. Beneo zal in de tussentijd de onbewerkte ingrediënten verwerken in tijdelijke productiefaciliteiten, totdat de nieuwe fabriek volledig operationeel is. Begin juni 2022 kunnen klanten daarom al tuinbooneiwit kopen. Op de locatie in Offstein komen er 25 arbeidsplaatsen bij.

Vleesvervangers

Het eiwitconcentraat en de zetmeel uit tuinbonen kunnen verwerkers toepassen voor eiwitverrijking en textuurverbetering van alternatieven voor vlees en zuivel, en voor (glutenvrije) bak- en graanproducten.

De peulen en het zetmeel van de tuinbonen worden in dierenvoeding gebruikt als plantaardig eiwit of vezelbron voor duurzame huisdiervoeding, aquacultuurvoer en veevoer.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.