Eivervanger van Plant B is gemaakt van Duitse witte lupine

Eivervanger van Plant B is gemaakt van Duitse witte lupine

De Duitse start-up PLANT B gebruikt lokale witte lupine voor een plantaardig alternatief voor ei.

Thomas Starz, oprichter en CEO van PLANT B zegt dat PLANT B Egg de enige plantaardige vloeibare ei-vervanger is met lupine als grondstof. Het kant-en-klaar versproduct bestaat uit 7 ingrediënten. Starz: “Met de modernste technologieën en een complex en innovatief productieproces zijn wij erin geslaagd om de ingewikkelde structuur, de verschillende smaken, eiwitten en functionaliteiten van het klassieke kippenei zo goed als te evenaren.”

Quiche en muffins

Volgens de startup is het ei-alternatief geschikt voor grote keukens of voor de thuiskok. Het bevat geen suikers, gluten of soja. Het bevat met 77 kcal per 100 gram 50% minder calorieën vergeleken met een kippenei, claimt de startup. Het heeft een Nutri-Score A.

Toepassingen variëren van spaghetti carbonara, noodles, quiche, muffins tot taart. Het bedrijf heeft verschillende testen uitgevoerd bij bedrijven in de levensmiddelen- en bakkerijsector.

Lokale lupine

Het hoofdingrediënt, witte lupine, groeit in Noord-Duitsland. Ze oogsten in de herfst, zodat bijen en vlinders de lupine nog lange tijd als voedselbron kunnen gebruiken.

CO2-uitstoot lager

PLANT B Egg wordt geproduceerd in Duitsland. Volgens de resultaten van de Eaternity Score veroorzaakt PLANT B Egg gemiddeld 91,7% minder CO2-uitstoot en gebruikt het 99,1% minder water per 100g, vergeleken met productie van een klassiek kippenei.

Het ei-alternatief is verkrijgbaar in een 200ml Tetra Pak. Dit is gelijk aan circa 4 eieren of een literpak. De verpakkingen zijn 100% recyclebaar.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.