Arla Foods schroeft CO2-reductie omhoog om 1,5°C-doel te halen

Arla Foods schroeft CO2-reductie omhoog om 1,5°C-doel te halen

Zuivelcoöperatie Arla Foods wil meer CO2 reduceren: van 30% naar 63%. Het bedrijf heeft de volgende plannen om deze extra reductie te bereiken.

Tussen 2015 en 2020 heeft Arla Foods de uitstoot van haar activiteiten met 24% verminderd. Arla Foods doet een schepje bovenop haar maatregelen op het gebied van productie en logistiek om klimaatverandering verder tegen te gaan. Het bedrijf mikt op een reductie van 63% reductie in Scope 1 en 2 (zie kader onderaan dit artikel voor de uitleg over scope 1,2 en 3).

Van biodiesel tot warmtepomp

Het bedrijf wil de doelstellingen halen door:

  • Een overgang naar fossielvrije brandstoffen zoals biodiesel en biogas voor de volledige vloot melktankwagens en distributievrachtwagens. Ook zet het bedrijf in op elektrische voertuigen. Daarnaast moeten geoptimaliseerde routes zorgen voor minder afgelegde kilometers. En Arla wil logistieke leveranciers motiveren tot het verminderen van hun CO2-uitstoot.
  • een verschuiving naar hernieuwbare stroom door over te gaan op 100% groene stroom in Europa. Dit doet het bedrijf door aankoopovereenkomsten voor groene stroom en investeringen in wind- en zonne-energieprojecten, aangevuld met de aankoop van garanties van oorsprong voor elektriciteit die wordt geproduceerd op Arla-melkveehouderijen.
  • Het energieverbruik verminderen in productievestigingen en kantoren door te investeren in warmtepompen, elektrificatie van boilers en algemene optimalisatie van elektrisch aangedreven apparatuur.

Mondiale opwarming beperken

De nieuwe doelstelling voor 2030 is goedgekeurd door het Science Based Targets-initiatief (SBTi). Dat oordeelt dat deze consistent is met de reducties die vereist zijn voor scope 1 en 2 om de mondiale opwarming tot 1,5°C te beperken, onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs.

Ook duurzame verpakkingen

Arla Foods blijft investeren in duurzaamheidsactiviteiten. De zuivelcoöperatie verhoogt de totale investeringen met 40% waarbij duurzaamheid een belangrijk investeringsgebied is.

Zo is Arla Foods Nederland een aantal jaren bezig om de voetafdruk in de hele keten te verlagen. Duurzame verpakkingen zijn onderdeel hiervan. Verpakkingen van de eigen merken vormen 2% van de CO2-emissies van het bedrijf. Om dit te verlagen wil het bedrijf dat alle verpakkingen in 2025 100% recyclebaar zijn.

Waar mogelijk willen ze bij plastic verpakkingen overschakelen op monomaterialen. Daarnaast willen ze minder en beter plastic gebruiken door over te schakelen op gerecyclede of biobased materialen.

Emissiescopes

De drie emissiescopes van Arla Foods op basis van de definitie van het GHG-protocol:

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...