Efficiënter, sneller en met meer overzicht werken? Zo pak je dat aan

Efficiënter, sneller en met meer overzicht werken? Zo pak je dat aan

KENNISPARTNER - Een kreukelige controlelijst, verregende pakbon of een afwijkende meetwaarde waarvan de uitzendkracht niet weet wat hij ermee moet. Ze komen voor in het gemiddelde voedingsmiddelenbedrijf. Vaak leeft bij verschillende lagen in de organisatie de gedachte dat het ook anders kan, efficiënter, sneller en met meer overzicht. En dat is nodig, want je hebt verschillende doelstellingen om te halen. Maar hoe en waar begin je?

Een goed vertrekpunt is het concreet benoemen van de doelstellingen van de organisatie en de daarmee samenhangende doelstellingen van de verschillende afdelingen. De wetgeving, klanteneisen en audits zijn een vast gegeven. De global sustainability goals voor 2030 en 2050 zijn dit ook. Daarnaast zullen op dit moment waarschijnlijk de energiekosten verlaagd moeten worden en de productie verhoogd. Maar vooral moet de kwaliteit bewaakt worden. Hoe ga je die doelstellingen realiseren, welk inzicht of welke informatie heb je daarvoor nodig?

Processtappen in kaart brengen

Een volgende stap kan zijn om vanuit verschillende afdelingen naar het proces te kijken, om verschillende afdelingen het proces stap voor stap te laten ontleden. Bij iedere processtap komen veel handelingen kijken en niet iedereen heeft altijd inzicht in die verschillende handelingen of hoe ze samenhangen met andere procesonderdelen. Zo is bijvoorbeeld de ontvangst van grondstoffen al een heel proces op zich. Welke vrachtwagen komt aan, bij welke order hoort hij en zijn de papieren in orde? Hoe lang zijn de grondstoffen houdbaar en voldoen ze aan de specificaties? Welke specificaties? Wie neemt welk monster? Wachten we op de uitslag, of mag er al gelost worden en waar dan? Is de aankomsttemperatuur in orde? Gegevens die van belang zijn voor onder andere afdelingen als de kwaliteitsdienst, inkoop, logistiek en productie.

Inzicht in proces- en informatiestromen

Daarom is naast inzicht in de processtappen ook inzicht in de informatiestromen zo belangrijk. De informatie die bij de ene afdeling vergaard wordt, is vaak cruciaal voor de andere. Door de vele databronnen is het ophalen en in relatie brengen van informatie vaak een handmatige, tijdrovende klus.

Het schematisch uittekenen van de proces- en informatiestromen biedt je inzicht. Geen lappen tekst, maar een eenvoudig schema met bolletjes, plaatjes en lijnen. Door de stromen grafisch in beeld te brengen zijn ze leesbaar voor iedereen in de organisatie. Van planner tot orderpicker. En dat is belangrijk, want zo praat je met elkaar over hetzelfde.

Optimalisatie en doelstellingen realiseren door inzicht

Om de verschillende en vaak ook uiteenlopende doelstellingen te kunnen behalen is het vervolgens belangrijk om te weten waar je het proces kunt optimaliseren. En op welk moment je nog kunt bijsturen of de producteigenschappen kunt beïnvloeden. Wanneer is welke informatie beschikbaar? Wat moet je in je productieproces veranderen om je businessdoelstellingen te kunnen realiseren? Door de schematische voorstelling is het overzichtelijk gemaakt waar geoptimaliseerd kan worden.

Een coördinerende automatiseringslaag

Het optimaliseren en automatiseren van werkprocessen kan vanuit een coördinerende laag als MES (Manufacturing Excecution System). In het voorbeeld van de vrachtauto met grondstoffen kan de weegbrug gekoppeld worden aan MES, net als de kentekenregistratie, het panel met de instructies voor de chauffeur en de laboratoriumuitslagen. Maar ook de pomp die de goederen naar de silo pompt en het voorraadsysteem dat registreert hoeveel binnenkomt. Ook het ERP-systeem, waarin de orderflow staat, kan gekoppeld worden.

Kortom, deze functionele automatiseringslaag biedt inzicht en overzicht van de voortgang en afwijkingen in de productie. MES zorgt voor een efficiëntere implementatie van de productieorders en helpt je bij het bereiken van een optimale inzet van mensen en middelen.

Enkele voorbeelden van functionaliteiten:

  • Order-/batch-sturing: optimaliseren van de productstro­men rekening houdend met reinigingsprocedures (CIP).
  • Koppelen van productiedata uit verschillende deelsyste­men en machines
  • Inline metingen en controles op de productkwaliteit (i.v.m. voedselveiligheid)
  • Tracking en tracing van de producten (i.v.m. registratie)
  • Voorraadregistratie (correct verbruik van de voorraden i.v.m. bijvoorbeeld THT)
  • Energiemetingen (t.b.v. optimaliseren van het energie­verbruik)
  • Receptbeheer (o.a. vastleggen/versiebeheer van de re­cepten en instellingen)
  • Digitale rapportages (optimalisatie van de informa­tiestromen)

Niet alles tegelijk, klein starten levert quick wins op

Een dergelijk proces hoeft niet in een keer uitgevoerd te worden. Actemium heeft decennialange ervaring in het optimaliseren en beheren van productieomgevingen bij voedselproducenten. De adviseurs weten als geen ander wat technisch mogelijk is. Maar graag starten ze juist vanuit de doelstellingen van de producent. Wat heb je echt nodig om je doelstellingen te kunnen behalen? Laten we nou eens starten door helder inzicht in de werkstromen en data en hun onderlinge samenhang te verkrijgen.

En start dan met het automatiseren van de kleinere projecten. Afhankelijk van het succes van deze quick wins kan een langetermijnplanning gemaakt worden. Onder begeleiding van de technische adviseurs zal ook voor een beheersbaar systeem gezorgd worden, zodat wijzigingen direct aangepast worden in het totaalplaatje.

Een dergelijke aanpak levert efficiency op en een overzichtelijke stroom van managementinformatie. Het maakt het aansturen en beïnvloeden van het proces eenvoudiger en maakt dat de organisatiedoelen haalbaar worden.

Auteur: Bas Hazewinkel, Client Manager bij Actemium, kennispartner van VMT

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

De teams in de grootste chocoladefabriek ter wereld hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om van de fabriek een ‘smart factory’ te maken.

'Factory of the Future' Barry Callebaut duikt diep in data-analyse

'De operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken', vertelt digital innovation manager Bram Van Genabet van Barry Callebaut in een interview met VMT. 'Dit zorgt voor zo efficiënt mogelijke processen. Vandaag collecteren we de meeste data van onze machines. Zeven jaar geleden werd er heel weinig data gecapteerd.'

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...

Beeld: Shutterstock

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als...

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse...

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het...

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Deze 10 trends bepalen nu de Duitse voedingsindustrie

Ondanks economische onzekerheid blijft de investeringsbereidheid binnen de Duitse voedings- en drankenindustrie opmerkelijk stabiel. Dat concludeert...

Beeld: Shutterstock

Commissie herziet Europese 'ontbijt' richtlijn: dit zijn de...

Een belangrijk doel van de Europese Boer tot bord-strategie is het 'bevorderen van een gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem'. Om hier stappen...

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw...

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook...

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en...