Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces

Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces

KENNISPARTNER - Consumenten vragen steeds vaker om duurzame producten. Ook de overheid heeft duurzaamheidseisen gesteld voor 2030. Redenen genoeg voor producenten om hun productie en daarmee hun producten te willen verduurzamen. Dat valt in de praktijk nog niet altijd mee. Laaghangend fruit plukken lukt nog wel. Maar daarna kunnen ze vaak nog wel advies gebruiken. Lees hier wat de mogelijkheden zijn voor een duurzamere productie.

Zeker op het gebied van procesautomatisering is nog veel winst te behalen wat duurzaamheid betreft. Zo kan alleen al de analyse van bestaande data waardevolle inzichten opleveren. Maar ook kan met intelligente software een grote stap gezet worden naar bijvoorbeeld CO2-reductie.

CIP-proces kan geoptimaliseerd worden

De veelvoorkomende CIP-installatie is op veel productielocaties een onzuinige verslinder. Water, chemicaliën en energie; in het kader van voedselveiligheid zien we toch vaak dat er ruimschoots gereinigd en gedesinfecteerd wordt, om risico’s te vermijden. Studies tonen aan dat maar liefst 80% van de CIP’s in productie-omgevingen niet efficiënt omgaan met water, chemicaliën en energie. Daarom is bij het CIP-proces vaak echt nog winst te behalen op het gebied van duurzaamheid én tijd.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om aan het geprogrammeerde proces extra software toe te voegen. Deze software geeft advies hoe de instellingen van het reinigings- en desinfectieproces geoptimaliseerd kunnen worden. Wanneer de instellingen inderdaad aangepast worden kijkt de software verder, hoe ook deze instellingen weer geoptimaliseerd kunnen worden. Zo kom je in relatief korte tijd tot een reductie van water, schoonmaakmiddelen en energie.

Instellingen aanpassen blijft mensenwerk

Het is niet zo dat de software de programmering overneemt. De operator zal altijd de adviezen voor de betere instelling moeten accepteren en uitvoeren.

In eerste instantie wordt de data van zo’n vijftig tot honderd reinigingsrondes geanalyseerd. Het betreft bestaande data, zoals flowmetingen, conductiviteitsmetingen, temperatuur etc. Aan de hand van deze dataset worden algoritmes ontwikkeld, specifiek voor de betreffende CIP-installatie. Deze algoritmes worden vervolgens geïnstalleerd en ingeregeld. Samen met de operators wordt gekeken naar de zogenaamde golden CIP, de ronde die als optimaal beschouwd wordt en die als standaard voor het toekomstige proces dient. Deze golden CIP kan eenvoudig gevonden worden, omdat de software duidelijke schema’s en grafieken weergeeft van de eerdere batches. Ook de verbetervoorstellen zijn inzichtelijk gemaakt op een dashboard.

Wanneer de verbetervoorstellen door de operator doorgevoerd worden, ontstaan CIP-runs die steeds beter worden. Na verloop van tijd kan er een nieuwe standaard golden CIP aangewezen worden. Zo ontstaat een steeds optimaler CIP-proces.

Ook wanneer afwijkingen van het proces optreden wat betreft water- of chemicaliënverbruik kan de applicatie dit aangeven. Er kan snel ingegrepen worden, zodat de ongewenste situatie niet blijft voortduren.  Ook dit levert weer een duurzaamheidsstap op.

Processen inzichtelijk maken en koppelen

De CIP-reiniging is een voorbeeld van een procesonderdeel, waarbij in de meeste gevallen veel te bereiken valt in het kader van besparingen. Maar zo zijn er nog veel meer procesonderdelen in een productie-omgeving die de moeite van het bekijken waard zijn. Juist ook het koppelen en afstemmen op elkaar van de verschillende onderdelen – die vaak van verschillende leveranciers zijn – kan waardevol zijn.

Soms wordt gedacht dat het inschakelen van adviseurs niet direct iets oplevert. De kosten van adviseurs zijn immers direct aantoonbaar, en de opbrengsten niet. Toch kan het zoals in bovengenoemde gevallen waardevol zijn om externen een scan uit te laten voeren van de verschillende procesonderdelen. In de meeste gevallen levert dit een scala aan besparingen op en kunnen er grote stappen gezet worden op weg naar verduurzaming van het productieproces. Daarmee kunnen vervolgens gegarandeerd duurzamere producten op de markt gezet worden.

Auteur: Bert Smid, Client Manager bij Actemium, kennispartner van VMT

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven die optimaliseren en digitaliseren met moderne software'

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de voedingsmiddelenindustrie. Wereldwijd werden er 450 zakelijke besluitvormers van productie- en distributiebedrijven in voeding en dranken ondervraagd, waarvan 110 specifiek gericht op de Benelux. "Hierdoor kunnen we met een wereldwijde blik lokaal inzoomen. Deze inzichten willen we delen met de markt", vertellen Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, VP EU Sales.

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw...

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook...

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en...

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er...

Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST

Wageningse eivervanger van biergist maakt debuut in VS op IFT FIRST

De Nederlandse foodtech startup Revyve maakt zijn debuut op de Amerikaanse markt tijdens de IFT FIRST 2024 in Chicago in juli. Met de innovatieve...

Beeld: Shutterstock

Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook...

Etikettering vormt een belangrijk onderdeel voor het op de markt brengen van levensmiddelen. Er gelden verschillende wetten en regels voor...

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt duurzame opties

Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt...

Hoe maakt een foodbedrijf de juiste keuzes in verduurzaming? Wat is het effect van bepaalde maatregelen op een product, de verwerking en de keten?...

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en...