VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over CO2

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Duurzaamheid11 jun. 25

    Voor abonnees VMT 4 (2025): Duurzaamheid is meer dan CO2-reductie

    Naast CO2-reductie is behoud van biodiversiteit belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat vereist flexibiliteit van de foodindustrie. Dit en meer in deze uitgave van VMT.

  • Gert Hertong, programmamanager CO2-reductie bij Vreugdenhil Dairy Foods. (Foto's bij artikel: Vreugdenhil)Voor abonnees
    Voor abonnees
    Elektrificatie27 feb. 25

    Voor abonnees Vreugdenhil: 'Elektrificatie hapert door ongelijk speelveld op het...

    Net als steeds meer andere grote industriële bedrijven ziet ook melkpoederproducent Vreugdenhil Dairy Foods haar verduurzaming via elektrificatie haperen. Wat is er nodig om deze impasse te doorbreken? Waar zitten de pijnpunten? Een interview met Gert Hertong, programmamanager CO2-reductie bij Vreugdenhil.

  • De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.
    Elektrificatie21 nov. 24

    Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

    FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

  • CO225 okt. 24

    Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

    Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

  • Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    eiwittransitie7 okt. 24

    Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

    Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

  • foto: shutterstock
    Albert Heijn7 mei 24

    Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

    Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze producten - bestaand uit 50% kip en 50% rund - de CO2-uitstoot omlaag brengen. Albert Heijn vertelt aan VMT over het geheim achter de strategie.

  • eiwittransitie12 mrt. 24

    'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

    Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

  • Vis12 mrt. 24

    Federatie wil visverspilling in kaart brengen

    De Visfederatie is een pilot 'monitoring voedselverspilling' begonnen. Volgens de brancheorganisatie is visverspilling nooit eerder in kaart gebracht.

  • 599435528
    Duurzaamheid18 dec. 23

    CBL blij met minder strenge controle wegwerpplastic

    Het CBL is blij dat de inspectie tijdelijk minder streng gaat controleren of ondernemers zich houden aan de regels rond wegwerpplastic.

  • Duurzaamheid & MVO21 jun. 22

    Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt...

    Een compacte biovergister die restproducten uit de bakkerij ter plekke omzet en afval tot een verdienmodel maakt. Dat moet bakkerijen afhelpen van hun afval- en retourproblemen en voedselverspilling tegengaan. Spencer Schols en Robert Kooloos van Circ leggen uit hoe dat werkt.

Meer artikelen

  1. Keihard stikstofpakket gaat in sommige gebieden pijn doen
  2. Interview: Oatly strijdt voor verplichte weergave van 'klimaatschade' op foodproducten
  3. Trending in 2022: Ook MKB moet duurzaamheidsvragen gaan stellen
  4. Melitta zuivert lucht via een muurschildering
  5. Britse voedingsindustrie kampt met tekort aan CO2 met kortere houdbaarheid als gevolg
  1. RCC: Albert Heijn mag geen klimaatneutrale melk claimen
  2. Lowlander wil subsidie voor bierdrinken: 'Dit verdient net zo goed subsidie als het isoleren van spouwmuren'
  3. Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces
  4. Bierbrouwer Lowlander introduceert klimaatpositieve lager met en zonder alcohol
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen