Update over het gebruik van fruit afbeeldingen en herkomstetikettering op levensmiddelen

Wanneer mag je fruit afbeelden op verpakkingen? Is een smaak-disclaimer nodig als je zowel aroma als echt fruit gebruikt? En hoe zit het ook al weer met de regels voor vrijwillige herkomstetikettering? Tijdens de Food Law Update op dinsdag 8 juni beantwoorden Ebba Hoogenraad van Hoogenraad & Haak en Marloes Kneppers van de FNLI deze en meer vragen.

Het voorkomen van misleiding is en blijft altijd een bron van verhitte discussies. De afgelopen tijd zijn er verschillende kaders beschikbaar gekomen in Nederland en daarbuiten. Uitganspunt daarbij is artikel 7 van Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (VIC) en de beroemde Teekanne-uitspraak.

Afbeeldingen op verpakkingen

Onlangs heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nieuwe richtlijnen gegeven ten aanzien van afbeeldingen op verpakkingen en het gebruik van bijvoorbeeld een smaakdisclaimer. Wanneer mag je fruit afbeelden en is er een smaak-disclaimer nodig als je zowel aroma en echt fruit gebruikt? Wat geldt er bij vanille?

Herkomstetikettering

En hoe zit het ook alweer met de regelgeving aangaande vrijwillige herkomstetikettering? Inmiddels zijn deze regels een jaar van kracht, maar wat is de verdere uitleg van de regels? Tijdens de Food Law Update gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)) uitgebreid in op bovenstaande onderwerpen en leggen zij aan de hand van praktische voorbeelden uit hoe de voedingsindustrie hiermee om kan gaan. Ook leggen zij een link met België en hoe de regels daar precies in elkaar steken.

Ebba HoogenraadEbba Hoogenraad

Advocaat | Hoogenraad & Haak

Ebba Hoogenraad is advocaat sinds 1985 en partner bij advocatenkantoor Hoogenraad & Haak, gespecialiseerd in IP, advertising en food. Met haar team richt Ebba zich onder meer op de levensmiddelensector.  Ebba adviseert over labelling, begeleidt recalls en staat met regelmaat cliënten bij in procedures bij de Reclame Code Commissie, de rechter en de NVWA over food law vragen en reclamerechtkwesties. Ebba is redactielid van Intellectuele Eigendom en Reclamerecht (IER) en Waar & Wet en schrijft ‘tip van de advocaat’ vmt.nl.

marloes kneppersMarloes Kneppers

Manager Consument & Informatie FNLI

Marloes Kneppers is sinds mei 2018 Manager Consument & Informatie bij de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). In deze rol is ze nauw betrokken bij de dossiers rondom het beleid en interpretatie van de voedselinformatieverordening (EU) nr. 1169/2011. Ook vertegenwoordigt zij de FNLI in verschillende gremia, zoals: het Regulier Overleg Warenwet. Zij studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de HAS in Delft en deed daarna een Open Master Life Sciences aan de VU Amsterdam.

Bekijk hier het gehele programma of meld je aan

banner Food Law Update