Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom een goede technologische partner een cruciale rol speelt in het bevorderen van de voedingstransitie en welke "ingrediënten" van essentieel belang zijn voor dit succesvolle proces.

De voedingstransitie

De wereldwijde voedingstransitie moet de voedingsindustrie duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker maken. Voedingsmiddelenbedrijven spelen een centrale rol in deze voedingstransitie door de productie van plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Zo speelt Cosun een cruciale rol in deze transitie door hun portfolio aan ingrediënten die voortkomen uit plantaardige grondstoffen, zoals suikers, vezels en eiwitten afkomstig van gewassen zoals suikerbieten, aardappelen en wortelen. Deze diversiteit aan plantaardige producten zijn duurzaam, gezond en verbeteren de smaak en textuur.

Inuline

Een voorbeeld is inuline, een voedingsvezel. Dit ingrediënt speelt een essentiële rol in vele plantaardige ingrediënten en producten. Sensus, gevestigd in Zwolle, is een dochteronderneming van Cosun. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de productie van voedingsvezels. Ze streven ernaar wereldwijd een toonaangevende rol te blijven vervullen in de inulineproductie. Om deze ambitie waar te maken, zet het bedrijf zich in voor investeringen in de kwaliteit en capaciteit van cichoreiverwerking. Bovendien versterkt Sensus haar positie als leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten door te kiezen voor langdurige samenwerking met cichoreitelers. Foodbedrijven zoeken voor deze processen technologische partners die gespecialiseerd zijn in fabrieksontwerp, automatisering en maintenance.

Samenwerking Sensus en Actemium

Sensus en Actemium bundelden hun krachten om de productie van plantaardig producten te optimaliseren. Het is van belang op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen op het gebied van de automatisering en besturingstechniek, om de betrouwbaarheid en veiligheid van het productieproces te waarborgen. Softwaremigratie en 24/7 ondersteuning zijn van groot belang in de voedingsmiddelenindustrie. Dat geeft de ruimte om te kunnen inspelen op de veranderende eisen en de continuïteit van de productie wordt gegarandeerd.

Hiermee probeert Actemium een belangrijke bijdrage te leveren aan Sensus' positie als een vooraanstaande leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten en ondersteunen ze de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voedingsmiddelen in de markt. Samen benadrukken ze het belang van technologische vooruitgang in de voedingstransitie naar meer plantaardige opties.

Goede systeemintegratie

In de voedingstransitie naar meer plantaardige voeding, spelen zowel innovatie, beheersbaarheid als optimalisatie van het productieproces een cruciale rol. Goede systeemintegratie vervult een belangrijke positie in deze verschuiving door te innoveren, te zorgen voor betrouwbare besturingssystemen, het optimaliseren van processen en het realiseren van uitbreidingsinvesteringen zonder stilstand. Samen met de voedingsmiddelenindustrie dragen technologische partners bij aan een duurzamere, gezondere toekomst voor voeding. De samenwerking tussen technologische partners en producenten is een sleutel tot het succes van deze voedingstransitie.

Dit artikel is gesponsord door Actemium.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...