Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

In dit artikel gaan we dieper in op waarom een goede technologische partner een cruciale rol speelt in het bevorderen van de voedingstransitie en welke "ingrediënten" van essentieel belang zijn voor dit succesvolle proces.

De voedingstransitie

De wereldwijde voedingstransitie moet de voedingsindustrie duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker maken. Voedingsmiddelenbedrijven spelen een centrale rol in deze voedingstransitie door de productie van plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Zo speelt Cosun een cruciale rol in deze transitie door hun portfolio aan ingrediënten die voortkomen uit plantaardige grondstoffen, zoals suikers, vezels en eiwitten afkomstig van gewassen zoals suikerbieten, aardappelen en wortelen. Deze diversiteit aan plantaardige producten zijn duurzaam, gezond en verbeteren de smaak en textuur.

Inuline

Een voorbeeld is inuline, een voedingsvezel. Dit ingrediënt speelt een essentiële rol in vele plantaardige ingrediënten en producten. Sensus, gevestigd in Zwolle, is een dochteronderneming van Cosun. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de productie van voedingsvezels. Ze streven ernaar wereldwijd een toonaangevende rol te blijven vervullen in de inulineproductie. Om deze ambitie waar te maken, zet het bedrijf zich in voor investeringen in de kwaliteit en capaciteit van cichoreiverwerking. Bovendien versterkt Sensus haar positie als leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten door te kiezen voor langdurige samenwerking met cichoreitelers. Foodbedrijven zoeken voor deze processen technologische partners die gespecialiseerd zijn in fabrieksontwerp, automatisering en maintenance.

Samenwerking Sensus en Actemium

Sensus en Actemium bundelden hun krachten om de productie van plantaardig producten te optimaliseren. Het is van belang op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen op het gebied van de automatisering en besturingstechniek, om de betrouwbaarheid en veiligheid van het productieproces te waarborgen. Softwaremigratie en 24/7 ondersteuning zijn van groot belang in de voedingsmiddelenindustrie. Dat geeft de ruimte om te kunnen inspelen op de veranderende eisen en de continuïteit van de productie wordt gegarandeerd.

Hiermee probeert Actemium een belangrijke bijdrage te leveren aan Sensus' positie als een vooraanstaande leverancier van hoogwaardige inuline-gebaseerde ingrediënten en ondersteunen ze de groeiende vraag naar gezonde en duurzame voedingsmiddelen in de markt. Samen benadrukken ze het belang van technologische vooruitgang in de voedingstransitie naar meer plantaardige opties.

Goede systeemintegratie

In de voedingstransitie naar meer plantaardige voeding, spelen zowel innovatie, beheersbaarheid als optimalisatie van het productieproces een cruciale rol. Goede systeemintegratie vervult een belangrijke positie in deze verschuiving door te innoveren, te zorgen voor betrouwbare besturingssystemen, het optimaliseren van processen en het realiseren van uitbreidingsinvesteringen zonder stilstand. Samen met de voedingsmiddelenindustrie dragen technologische partners bij aan een duurzamere, gezondere toekomst voor voeding. De samenwerking tussen technologische partners en producenten is een sleutel tot het succes van deze voedingstransitie.

Dit artikel is gesponsord door Actemium.

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering is de sleutel tot succesvol kwaliteitsmanagement'

IFS Food Versie 8 vanaf volgend jaar verplicht 'Continue verbetering...

In april dit jaar werd IFS Food versie 8 gepubliceerd. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen plaatsvinden vanaf 1 oktober 2023 en zijn voor alle gecertificeerde bedrijven verplicht per 1 januari 2024. Waarom was de nieuwe versie nodig en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige? IFS Directeur Stephan Tromp en IFS Integrity Program Auditor Hanneke Vriend geven antwoord op deze vragen.

Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

Rapport presenteert trends voor de voedings- en drankensector in 2024

2023 heeft een behoorlijk aantal uitdagingen met zich meegebracht. Dat weten de voedingsmiddelen- en drankenbedrijven maar al te goed. Maar in plaats van te focussen op de obstakels van de afgelopen twaalf maanden, bereiden besluitvormers uit de sector zich voor op wat er gaat komen.

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Voedselveiligheid: de gevaren aan de inkoopkant

Het vernieuwde NVWA-informatieblad 64 van november vorig jaar heeft het nodige stof doen opwaaien. Inhoudelijk is er nauwelijks iets gewijzigd, maar nog altijd is er volgens de NVWA onvoldoende aandacht voor de voedselveiligheid aan de inkoopkant. In dit artikel belicht Paul Besseling, Food Safety Consultant bij Précon Consultancy Group de problematiek van verschillende kanten. Een oplossing blijkt niet eenvoudig, maar komt wel dichterbij.

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Blue Band Heerlijk Romig

Flora Food Group verandert naam Blue Band Roombeter naar Blue Band...

Flora Food Group (voorheen Upfield) verandert de naam van Blue Band Roombeter naar Blue Band Heerlijk Romig. Dit doet de producent nadat een...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

Productinnovaties september: pistache- en kardamom buns

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. De productinnovaties van september: pistache- en kardamom buns,...

Beeld: Marmir

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met...

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa: 'Weghalen logo was lastige, maar weloverwogen keuze'

Foodproducenten uiten kritiek op Nutri-Score bij tv-programma Kassa:...

Tv-programma Kassa vroeg aan levensmiddelenfabrikanten of ze van plan zijn om Nutri-Score op hun verpakking te plaatsen. Meerdere grote...

'Automatisering is meer dan machines'

'Automatisering is meer dan machines'

In de huidige onstabiele markt worstelen bedrijven in de voedings- en drankenindustrie met veel uitdagingen: inflatie, stijgende kosten, verstoringen...

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het onderwerp ultrabewerkte voeding om?  

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het...

Ultrabewerkte voeding een term die doet al een aantal jaar de ronde. In het afgelopen jaar won het flink aan aandacht door de publicatie van...