07-11-2023 | VMT webinar: Wat is er nieuw bij IFS Food 8?

07-11-2023 | VMT webinar: Wat is er nieuw bij IFS Food 8?

Voor voedingsmiddelenbedrijven is het vanaf 1 oktober 2023 mogelijk om audits volgens de IFS Food versie 8 uit te voeren. Vanaf 2024 is dit voor de IFS-gecertificeerde bedrijven verplicht. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen en wat komt er voor de bedrijven bij kijken?

De volgende onderwerpen staan centraal tijdens het VMT webinar:

  • We bespreken de status van onaangekondigde audits, de IFS ‘sterstatus’ en nieuwe scores en wat betekent dit voor bedrijven?
  • Verder bespreken we de voedselveiligheidscultuur - vanuit het perspectief van een auditor en vanuit het bedrijfsleven.
  • We praten ook over hoe IFS bedrijven en IFS Risk Management ondersteunt.

Introductie

IFS Management GmbH (IFS) is een joint venture van de Franse retailvereniging FCD en de Duitse retailvereniging HDE. IFS ontwikkelt wereldwijd erkende productveiligheids- en kwaliteitsnormen en -programma's voor bedrijven binnen de toeleveringsketen van voedsel en consumptiegoederen. In de IFS Committees zijn veel retailers, leveranciers en certificatie-instellingen vertegenwoordigd. Het is een mondiaal netwerk dat de kwaliteit van onze normen waarborgt en aansluit bij de marktverwachtingen.

Food version 8

Food versie 8 audits starten op 1 oktober en zijn verplicht vanaf 1 januari 2024. In deze nieuwe versie vind je een geoptimaliseerd protocol, een nieuwe definitie van de B-score en de introductie van een ‘sterstatus’ om onaangekondigde audits onder de aandacht te brengen. De updates maken het efficiënt werken met de standaard mogelijk voor alle betrokken partijen.

IFS Risk Management and PIA

Bedrijven die IFS-gecertificeerd zijn, kunnen de IFS Trend Risk Monitor gebruiken voor updates over relevante risico's in hun supply chain en ontvangen maandelijks het Trend Risk Report. Als extra hulpmiddel voor het beoordelen van de productintegriteit hebben IFS en Nederlandse retailers de IFS PIA ontwikkeld. Het heeft tot doel het bewustzijn te vergroten en de risico's met betrekking tot productintegriteit en voedselfraude binnen de toeleveringsketen te beheersen. IFS PIA beoordeelt de productieprocessen, de administratieve procedures, de toeleveringsketen en de manier waarop het bedrijf omgaat met grondstoffen gerelateerde risico's.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.