Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilms zijn een berucht probleem in de voedingsindustrie: ze zijn moeilijk op te sporen en nog moeilijker te reinigen. Om een uitweg te vinden ontwikkelt de Weense Universiteit voor Natuurlijke Grondstoffen en Bodemcultuur (BOKU) een biofilm-imitatie-testsysteem.

Een biofilm is een gemeenschap van micro-organismen – zoals algen, bacteriën, protozoa en schimmels – die zich inkapselen in een zelfgeproduceerde cellulosematrix. Deze matrix wordt een extracellulaire polymere stof (EPS) genoemd. Het bestaat uit polysachariden, eiwitten, DNA en andere moleculen die door micro-organismen worden uitgescheiden. Wanneer een bacterie zich in een planktonische status bevindt – ofwel als vrije cel – kan het zich hechten aan een contactoppervlak in de productielijn. Als de omstandigheden goed zijn, kan deze cel vervolgens een biofilm produceren. Biofilms ontstaan alleen in vochtige omgevingen met een vast oppervlak. Wanneer de laag zichzelf heeft ontwikkeld, ziet die eruit als een slijmachtige substantie. Dit is de EPS-matrix waarin de micro-organismen zichzelf afsluiten.

Gevaar van biofilms

Biofilms zorgen voor grote problemen in de productie. Bacteriën kunnen elkaars DNA kopiëren. Dit maakt dat biofilms fungeren als collectief brein: bacteriën wisselen informatie uit en nemen eigenschappen van elkaar over. Dit maakt bacteriën sneller resistent en moeilijker te reinigen. Ook brengt het reinigen van biofilms risico’s met zich mee. Wanneer een biofilm wordt afgebroken, bevinden bacteriën zich weer in een planktonische status. In deze fase kunnen ze opnieuw een EPS-matrix bouwen en dus nieuwe biofilms ontwikkelen. Dit houdt in dat iedere bacterie die in een biofilmgemeenschap heeft geleefd, opnieuw een EPS-matrix kan produceren zodra deze is afgebroken.

Innovatief testsysteem

BOKU ontwikkelt een testsysteem waarmee producenten biofilms effectief kunnen opsporen en de reinigingscontrole kunnen versnellen. De universiteit heeft een imitatie-biofilm ontwikkeld genaamd Biomitate, dat aan een testsysteem is gekoppeld. Het testsysteem spoort niet alleen biofilms op, het beoordeelt het bestaande reinigingsproces op efficiëntie. Door gebruik te maken van de kunstmatige imitatie-EPS-matrix en innovatieve testmethoden, kunnen producenten meer inzicht krijgen in het gedrag van micro-organismen in biofilms. Hieruit moet blijken welke aandachtspunten er zijn voor het reinigingsproces, waardoor producenten effectievere reinigings- en decontaminatieconcepten kunnen ontwikkelen.

Biofilms opsporen

Volgens BOKU bestaan er meerdere methodes die biofilms opsporen maar geen van deze beoordeelt het reinigingsproces op efficiëntie. De Biomitate is gekoppeld aan een testsysteem dat de efficiëntie van het reinigingsproces controleert. Samenwerkingspartner Fraunhofer Institute for Process Engineering test dit Biomitate-testsysteem in een industriële omgeving. De Biomitate is vrij van micro-organismen en bestaat enkel uit de EPS die normaliter de matrix van conventionele biofilms vormt. Momenteel controleert Fraunhofer of er bij gebruik van de Biomitate daadwerkelijk geen sprake is van contaminatie.

Hoe werkt de Biomitate?

Het testsysteem bestaat uit verschillende stappen en methoden die de reinigingsefficiëntie tegen biofilms beoordeelt. Momenteel is het testsysteem nog in ontwikkeling. BOKU zit in de vierde fase van het onderzoek: validatie in een industriële omgeving. In deze fase wordt gekeken of het testsysteem doeltreffend is en welke aanpassingen er nodig zijn in de andere fasen van ontwikkeling. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de belangrijkste stappen van de procedure en de ontwikkeling van het testsysteem:

1. Ontwikkeling van de Biomitate:

BOKU ontwikkelt een kunstmatige Biomitate die de structuur van een echte biofilm nabootst. Deze matrix bestaat uit eiwitten en zouten en polysachariden zoals alginaat, gellan en xanthaan. Dit zijn typische componenten die voorkomen in een exopolysacharidematrix. Ofwel: de EPS-matrix.

2. Karakterisering van de Biomitate:

Verschillende eigenschappen van de Biomitate worden gekarakteriseerd door middel van methodes vanuit de reologie en microscopie. Hierdoor kunnen wetenschappers de Biomitate vergelijken met conventionele biofilms. Zo controleren zij of de Biomitate dezelfde karakteristieke eigenschappen heeft als de conventionele variant.

3. Vergelijking met referentie:

De Biomitate wordt in de iteratieve fase vergeleken met de biofilmreferentie. Het doel is om te controleren of de Biomitate dezelfde reinigingseigenschappen kan bereiken als conventionele biofilms. Dit is noodzakelijk aangezien de Biomitate onderdeel is van het testsysteem die de reinigingsprocedure tegen biofilms beoordeelt.

4. Validatie in een industriële omgeving:

Nadat de Biomitate is ontwikkeld en vergeleken met de biofilmreferentie, wordt het testsysteem gevalideerd in een industriële omgeving.

Momenteel past samenwerkingspartner Fraunhofer Institute for Process Engineering dit testsysteem toe in een industriële omgeving. Ze kijken of de Biomitate op dezelfde manier hecht als de echte biofilms.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan...

Overal zien we de scooters, e-bikes en busjes voorbij razen van de verschillende online bezorgers van maaltijden en maaltijdboxen. Schuilt er achter deze relatief nieuwe tak in de foodbranche een potentieel voedselveiligheid gevaar? Want hoe hebben deze bedrijven de voedselveiligheid geborgd, zoals het gevaar van Listeria in maaltijdboxen of samengestelde maaltijden? En wat zijn die risico's eigenlijk?

Madhura Rao

'Retail beïnvloedt keten door voedselveiligheidslabels'

De retailsector oefent door voedselveiligheidslabels invloed uit op de manier waarop wereldwijd voedsel wordt geproduceerd, verpakt, vervoerd en opgeslagen. Dat zegt promovenda Madhura Rao in een proefschrift dat ze onlangs publiceerde.

'Perslucht voldoet vaak niet aan kwaliteitsverwachtingen'

'Perslucht voldoet vaak niet aan kwaliteitsverwachtingen'

KENNISPARTNER - Hoe schoon is de perslucht in uw productieproces eigenlijk? Net als bij stoom, water en energie, wordt er bij perslucht nog vaak van uitgegaan dat de kwaliteit wel goed is. "Echter bij nagenoeg alle eerste metingen die wij uitvoeren, blijkt de perslucht niet aan de kwaliteitsverwachtingen te voldoen", zegt Martin Vink, general manager van BEKO TECHNOLOGIES.

'Bedrijven moeten nu aanhaken'

De zesde editie van het VMT Food Event heeft als extra aandachtspunt China. Het land staat flink in de belangstelling. Chinaexpert en oudtoptafeltennisster Bettine Vriesekoop zal op het event inzicht geven in de Chinese samenleving. Daarnaast geven experts inzicht in de voedselveiligheid, mogelijk-heden voor R&D en samenwerking.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: verkeerde vervaldata kalkoengehakt

Belgische recalls en waarschuwingen januari: verkeerde vervaldata...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: verkeerde vervaldata kalkoengehakt, te hoog gehalte aan gewasbeschermingsmiddelen mungbonen en onvermeld allergeen melk bij tzatziki.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.