Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilms zijn een berucht probleem in de voedingsindustrie: ze zijn moeilijk op te sporen en nog moeilijker te reinigen. Om een uitweg te vinden ontwikkelt de Weense Universiteit voor Natuurlijke Grondstoffen en Bodemcultuur (BOKU) een biofilm-imitatie-testsysteem.

Een biofilm is een gemeenschap van micro-organismen – zoals algen, bacteriën, protozoa en schimmels – die zich inkapselen in een zelfgeproduceerde cellulosematrix. Deze matrix wordt een extracellulaire polymere stof (EPS) genoemd. Het bestaat uit polysachariden, eiwitten, DNA en andere moleculen die door micro-organismen worden uitgescheiden. Wanneer een bacterie zich in een planktonische status bevindt – ofwel als vrije cel – kan het zich hechten aan een contactoppervlak in de productielijn. Als de omstandigheden goed zijn, kan deze cel vervolgens een biofilm produceren. Biofilms ontstaan alleen in vochtige omgevingen met een vast oppervlak. Wanneer de laag zichzelf heeft ontwikkeld, ziet die eruit als een slijmachtige substantie. Dit is de EPS-matrix waarin de micro-organismen zichzelf afsluiten.

Gevaar van biofilms

Biofilms zorgen voor grote problemen in de productie. Bacteriën kunnen elkaars DNA kopiëren. Dit maakt dat biofilms fungeren als collectief brein: bacteriën wisselen informatie uit en nemen eigenschappen van elkaar over. Dit maakt bacteriën sneller resistent en moeilijker te reinigen. Ook brengt het reinigen van biofilms risico’s met zich mee. Wanneer een biofilm wordt afgebroken, bevinden bacteriën zich weer in een planktonische status. In deze fase kunnen ze opnieuw een EPS-matrix bouwen en dus nieuwe biofilms ontwikkelen. Dit houdt in dat iedere bacterie die in een biofilmgemeenschap heeft geleefd, opnieuw een EPS-matrix kan produceren zodra deze is afgebroken.

Innovatief testsysteem

BOKU ontwikkelt een testsysteem waarmee producenten biofilms effectief kunnen opsporen en de reinigingscontrole kunnen versnellen. De universiteit heeft een imitatie-biofilm ontwikkeld genaamd Biomitate, dat aan een testsysteem is gekoppeld. Het testsysteem spoort niet alleen biofilms op, het beoordeelt het bestaande reinigingsproces op efficiëntie. Door gebruik te maken van de kunstmatige imitatie-EPS-matrix en innovatieve testmethoden, kunnen producenten meer inzicht krijgen in het gedrag van micro-organismen in biofilms. Hieruit moet blijken welke aandachtspunten er zijn voor het reinigingsproces, waardoor producenten effectievere reinigings- en decontaminatieconcepten kunnen ontwikkelen.

Biofilms opsporen

Volgens BOKU bestaan er meerdere methodes die biofilms opsporen maar geen van deze beoordeelt het reinigingsproces op efficiëntie. De Biomitate is gekoppeld aan een testsysteem dat de efficiëntie van het reinigingsproces controleert. Samenwerkingspartner Fraunhofer Institute for Process Engineering test dit Biomitate-testsysteem in een industriële omgeving. De Biomitate is vrij van micro-organismen en bestaat enkel uit de EPS die normaliter de matrix van conventionele biofilms vormt. Momenteel controleert Fraunhofer of er bij gebruik van de Biomitate daadwerkelijk geen sprake is van contaminatie.

Hoe werkt de Biomitate?

Het testsysteem bestaat uit verschillende stappen en methoden die de reinigingsefficiëntie tegen biofilms beoordeelt. Momenteel is het testsysteem nog in ontwikkeling. BOKU zit in de vierde fase van het onderzoek: validatie in een industriële omgeving. In deze fase wordt gekeken of het testsysteem doeltreffend is en welke aanpassingen er nodig zijn in de andere fasen van ontwikkeling. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de belangrijkste stappen van de procedure en de ontwikkeling van het testsysteem:

1. Ontwikkeling van de Biomitate:

BOKU ontwikkelt een kunstmatige Biomitate die de structuur van een echte biofilm nabootst. Deze matrix bestaat uit eiwitten en zouten en polysachariden zoals alginaat, gellan en xanthaan. Dit zijn typische componenten die voorkomen in een exopolysacharidematrix. Ofwel: de EPS-matrix.

2. Karakterisering van de Biomitate:

Verschillende eigenschappen van de Biomitate worden gekarakteriseerd door middel van methodes vanuit de reologie en microscopie. Hierdoor kunnen wetenschappers de Biomitate vergelijken met conventionele biofilms. Zo controleren zij of de Biomitate dezelfde karakteristieke eigenschappen heeft als de conventionele variant.

3. Vergelijking met referentie:

De Biomitate wordt in de iteratieve fase vergeleken met de biofilmreferentie. Het doel is om te controleren of de Biomitate dezelfde reinigingseigenschappen kan bereiken als conventionele biofilms. Dit is noodzakelijk aangezien de Biomitate onderdeel is van het testsysteem die de reinigingsprocedure tegen biofilms beoordeelt.

4. Validatie in een industriële omgeving:

Nadat de Biomitate is ontwikkeld en vergeleken met de biofilmreferentie, wordt het testsysteem gevalideerd in een industriële omgeving.

Momenteel past samenwerkingspartner Fraunhofer Institute for Process Engineering dit testsysteem toe in een industriële omgeving. Ze kijken of de Biomitate op dezelfde manier hecht als de echte biofilms.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Melkveehouderijen zien door de uitbraak van het blauwtongvirus dat de melkproductie bij koeien daalt. Het virus treft met name schapen, maar ook de...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket rozijnen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...