Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt' 

Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt' 

Waarin schuilt het grootste gevaar van Listeria moncytogenes in de voedselindustrie? En wat zijn de 'learnings' van recente uitbraken? Tijdens het Food Safety Event op 16 november belichten twee deskundigen de meest recente onderzoeksresultaten die voor kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie 'must know' zijn.

Tijdens de sessie ‘De gevaren van Listeria en de rol van de voedselproducent’ spreken professor Frank Devlieghere van de Universiteit Gent en epidemioloog Eelco Franz van het RIVM over Listeria in de productieketen. Devlieghere gaat de diepte in en maakt een vertaalslag tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Hij zet uiteen welke lessen nieuw onderzoek brengt en welke bevindingen de voedingsindustrie kan halen uit eerdere aanpak om listeria te bestrijden. Franz licht toe wat de uitkomsten zijn van RIVM's meest recente uitbraakonderzoek. Wat kan de voedingsindustrie leren van het uitbraakonderzoek? Hoe kan de ziektelast worden ingedamd? En specifiek: hoe kan de methode Whole Genome Sequencing (WGS) helpen bij het terugdringen van listeria besmettingen. 

Voordelen van WGS 

Het RIVM en de NVWA werken nauw samen bij het opsporen van voedingsgerelateerde uitbraken. Sinds 2019 gebruiken de autoriteiten WGS om bronnen van listeriose te traceren. Samen met epidemiologisch onderzoek vormt dit een beeld van de meest gemaakte fouten binnen de voedselveiligheidscultuur van fabrieken.  

Franz belicht tijdens de sessie welke besmettingen NVWA en RIVM het meest frequent zien. Verder belicht hij hoe WGS de voedingsindustrie kan helpen. “Voedingsbedrijven zijn vaak huiverig over WGS. De industrie lijkt bang te zijn een vingerafdruk achter te laten, maar dat is helemaal niet zo. De overheid weet heel goed hoe hardnekkig Listeria is. ‘Bron gevonden’ betekent niet gelijk ‘fabriek dicht’, dat is wel wat velen denken", stelt hij.  

Baat bij WGS

Franz vertelt dat voedingsbedrijven juist baat hebben bij WGS want, “als producent moet je weten of je een ziekte veroorzaakt. Als je dit vroegtijdig weet heb je als producent genoeg kansen om dit aan te pakken. De NVWA heeft er geen baat bij om fabrieken te sluiten. De autoriteit zal altijd de kans geven om listeria aan te pakken.” Verder geeft WGS inzicht over het soort incident. Is het een incidentele of persistente besmetting? Dat is belangrijk om te weten volgens Franz. Hij adviseert bedrijven zelfs om op eigen initiatief te werken met WGS en zo transparant te zijn richting de NVWA. 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Pathogeen in geitenkaas maakt 136 mensen ziek

Pathogeen in geitenkaas maakt 136 mensen ziek

Rauwmelkse geitenkaas uit Frankrijk maakte tot nu toe 136 mensen ziek. In het product is het enteropathogeen Yersinia enterocolitica aangetroffen....

2 doden en 12 zieken door listeria in plantaardig melkalternatief

2 doden en 12 zieken door listeria in plantaardig melkalternatief

Twaalf Canadezen liepen listeriose op na de consumptie van plantaardige alternatieven voor melk. Het gaat om producten van de merken Silk en Great...

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest...

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: pureestamper alpina uit...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: pureestamper alpina uit de verkoop,...

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde olijven

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: amandelen in gevulde olijven,...

Foto: Shutterstock

Mycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen

Het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) heeft veelgestelde vragen en antwoorden over schimmels en mycotoxinen in voedingsmiddelen...

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van microdosingproducten

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van...

Nu duidelijk is dat de stof muscimol de oorzaak is van de ziekten door het consumeren van producten van het bedrijf Diamond Shruumz, roept het...