Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt' 

Hoe pak je het gevaar van Listeria aan? RIVM: 'WGS helpt' 

Waarin schuilt het grootste gevaar van Listeria moncytogenes in de voedselindustrie? En wat zijn de 'learnings' van recente uitbraken? Tijdens het Food Safety Event op 16 november belichten twee deskundigen de meest recente onderzoeksresultaten die voor kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie 'must know' zijn.

Tijdens de sessie ‘De gevaren van Listeria en de rol van de voedselproducent’ spreken professor Frank Devlieghere van de Universiteit Gent en epidemioloog Eelco Franz van het RIVM over Listeria in de productieketen. Devlieghere gaat de diepte in en maakt een vertaalslag tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Hij zet uiteen welke lessen nieuw onderzoek brengt en welke bevindingen de voedingsindustrie kan halen uit eerdere aanpak om listeria te bestrijden. Franz licht toe wat de uitkomsten zijn van RIVM's meest recente uitbraakonderzoek. Wat kan de voedingsindustrie leren van het uitbraakonderzoek? Hoe kan de ziektelast worden ingedamd? En specifiek: hoe kan de methode Whole Genome Sequencing (WGS) helpen bij het terugdringen van listeria besmettingen. 

Voordelen van WGS 

Het RIVM en de NVWA werken nauw samen bij het opsporen van voedingsgerelateerde uitbraken. Sinds 2019 gebruiken de autoriteiten WGS om bronnen van listeriose te traceren. Samen met epidemiologisch onderzoek vormt dit een beeld van de meest gemaakte fouten binnen de voedselveiligheidscultuur van fabrieken.  

Franz belicht tijdens de sessie welke besmettingen NVWA en RIVM het meest frequent zien. Verder belicht hij hoe WGS de voedingsindustrie kan helpen. “Voedingsbedrijven zijn vaak huiverig over WGS. De industrie lijkt bang te zijn een vingerafdruk achter te laten, maar dat is helemaal niet zo. De overheid weet heel goed hoe hardnekkig Listeria is. ‘Bron gevonden’ betekent niet gelijk ‘fabriek dicht’, dat is wel wat velen denken", stelt hij.  

Baat bij WGS

Franz vertelt dat voedingsbedrijven juist baat hebben bij WGS want, “als producent moet je weten of je een ziekte veroorzaakt. Als je dit vroegtijdig weet heb je als producent genoeg kansen om dit aan te pakken. De NVWA heeft er geen baat bij om fabrieken te sluiten. De autoriteit zal altijd de kans geven om listeria aan te pakken.” Verder geeft WGS inzicht over het soort incident. Is het een incidentele of persistente besmetting? Dat is belangrijk om te weten volgens Franz. Hij adviseert bedrijven zelfs om op eigen initiatief te werken met WGS en zo transparant te zijn richting de NVWA. 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

foto: shutterstock

Voedselveiligheid grondstoffen uit Oekraïne onder de maat, zegt...

Het gebruik van grondstoffen uit Oekraïne geeft door de oorlog substantieel meer kans op voedselveiligheidsrisico's. Dat blijkt uit een rapport van...

Belgische recalls en waarschuwingen mei: listeria in kip curry

Belgische recalls en waarschuwingen mei: listeria in kip curry

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: listeria in kip curry, onvermeld...

Engels rundergehakt veroorzaakt uitbraak met Salmonella typhimurium in Denemarken

Engels rundergehakt veroorzaakt uitbraak met Salmonella typhimurium...

In maart en april 2024 registreerde het Deense Voedselveiligheidsinstituut 53 gevallen van mensen die besmet waren met Salmonella typhimurium. Deense...

Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Rat veroorzaakt recall van brood in Japan

Een Japans bedrijf heeft een terugroepactie voor brood uitgevaardigd na de ontdekking van resten van een rat in twee pakken brood.

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook...

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Top 3 virale oorzaken van voedselinfecties

Virussen zijn de kleinste microben die we kennen. Desondanks zijn virussen de afgelopen jaren steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen grillworst, onjuiste houdbaarheidsdatum op ei- en rundvleesschotel

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen grillworst,...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...