De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

In de snelgroeiende markt van alternatieve eiwitten, waar kwaliteitscontrole en consistentie van vitaal belang zijn, onderscheidt NIR-technologie zich als een revolutionair instrument. Deze geavanceerde analysetechniek biedt producenten real-time, nauwkeurige gegevens over bijvoorbeeld: as, vet, vochtgehalte, eiwit en zetmeel.

Zo is het mogelijk met een NIR-analyse de samenstelling en zuiverheid van grondstoffen, tussen- en eindproducten te waarborgen. Vooral in een sector die streeft naar hoge voedingswaarden en veiligheidsnormen, heeft de snelheid en betrouwbaarheid van NIR-analyses een significante impact.

Samenwerking

Geen enkele sector innoveert alleen. Dit geldt des te meer voor alternatieve eiwitten. Een samenwerking met een ervaren analytische partner, die vooroploopt in technologische ontwikkelingen zoals NIR, is cruciaal.

NutriControl ontwikkelt samen met vele organisaties passende ijklijnen en parameters speciaal voor de alternatieve eiwitsector. Dit is een proces waar data verkregen met een NIR-instrument wordt gecombineerd met resultaten van nat-chemische analyses uitgevoerd in een laboratorium.

NIR’s groene analysemogelijkheden

Waar traditionele analysetechnieken vaak leiden tot vernietiging van monsters, met bijkomende kosten en milieu-impact, excelleert de NIR-technologie door zijn non-invasieve benadering, vrij van de chemicaliën die vaak geassocieerd worden met nat-chemische analyses. Deze methode garandeert gedetailleerde en kwalitatief hoogstaande resultaten zonder schade toe te brengen aan de monsters. Bijkomend voordeel is dat monsters niet eerst vervoerd moeten worden naar een laboratorium.

Voordelig

Vergeleken met traditionele nat-chemische analyses is NIR-technologie kostenefficiënter. In een conventioneel laboratorium brengt elke afzonderlijke analyse extra kosten met zich mee. Met een NIR-instrument, draagbaar of tafelmodel, en een passende ijklijn kunnen organisaties profiteren van onbeperkte scans zonder extra uitgaven. Het resultaat is een snellere terugverdientijd, wat organisaties de mogelijkheid biedt om financiële middelen vrij te maken voor andere innovatieve inspanningen.

Innovatie in analyse: NIRGO

NIRGO is een voorbeeld van hoe technologische vooruitgang bijdraagt aan verbeteringen in voedselanalyse. Dit instrument, een resultaat van de samenwerking tussen NutriContol en SiWare en gebaseerd op Near-Infrared (NIR) technologie, heeft de interesse van professionals in de industrie gewekt vanwege zijn vermogen om nauwkeurige analyses uit te voeren.

Het belangrijkste voordeel is de mogelijkheid om tests op locatie uit te voeren, wat een snellere reactietijd bij besluitvorming mogelijk maakt. Hoewel het een compacte oplossing is, erkennen gebruikers de betrouwbaarheid van de gegevens die het oplevert, wat essentieel is in de context van voedselveiligheid en naleving van regelgeving.

Dit artikel is gesponsord door NutriControl.