De Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over

De Bruin neemt machines Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing over
Het Terlet Vacuum-Gassing system.

De Bruin Process Equipment is een naam die wellicht nog niet bij iedereen een belletje doet rinkelen. Maar bij namen als Van Meurs en Terlet Vacuüm-gassing is dat wel anders. Die twee producten zijn in de afgelopen jaren onderdeel geworden van De Bruin en zorgen dat het bedrijf steeds breder actief wordt op het gebied van tankbouw, begassen en afvullen.

“De Terlet vacuüm-gassingsystemen zijn al meer dan zestig jaar lang een begrip in de wereld van melkpoeder en infant formula. Van Meurs levert complete afvuloplossingen voor de voedselindustrie”, zegt Wim ten Dam. Ten Dam maakte de overstap van Terlet naar De Bruin en hij is enthousiast over zijn nieuwe werkgever. “De Bruin is een dynamisch bedrijf met veel kennis in huis, dat kansen pakt waar het ze ziet. We zijn nu vooral bezig met het uitbouwen van onze naam.”

Unieke afvulmachines

Ten Dam zet zich vooral in om de overgenomen activiteiten van de Terlet vacuüm-gassingmachines en Van Meurs bij klanten onder de aandacht te brengen. “De Van Meurs is een bag-in-box machine, een zak in een doos om het simpel te zeggen. Denk aan zaken als melk, eigeel of fruitsappen die in een zak worden afgevuld op een dusdanige manier dat de houdbaarheid verlengd wordt. De afvulmachine is ook geschikt voor het afvullen van vaten, emmers en steriele containers. Afhankelijk van de toepassing kunnen wij half- of volautomatische afvulmachines leveren.”

De Van Meurs bag-in-box machine heeft een vulklep waardoor afvullen probleemloos werkt.
De Van Meurs bag-in-box machine heeft een vulklep waardoor afvullen probleemloos werkt.

De toegevoegde waarde van de Van Meurs machine schuilt vooral in de unieke vulklep. “Daarmee is het mogelijk om de zak voor het vullen te vacumeren, de zak met product te vullen en stoom of een inert gas bovenop het product te injecteren voordat de zak wordt gesloten. Dit in combinatie met een geavanceerde PLC besturing, die alle drukken, temperaturen, luchtstromen en dergelijke regelt, kan De Bruin een probleemloze afvulling garanderen. Bij collega’s zie je veelal dat er grotere kamers gebruikt worden waardoor er meer mogelijke invloeden van buitenaf aanwezig zijn.”

Begassing

De Bruin levert en onderhoudt sinds kort ook de Terlet vacuüm-gassingsystemen. “Die zijn bedoeld voor melkpoeder om melk te maken maar ook voor infant formula. Vooral die laatste groep vereist zeer kritisch werken, niet alleen vanwege de doelgroep maar ook vanwege toegevoegde zaken zoals vitamines, vet en andere preparaten.”

Het melkpoeder wordt na het vullen van het blik en het plaatsen van de deksel begast met een inert gas, zoals stikstof in combinatie met CO2. Daardoor wordt het langer houdbaar omdat bijvoorbeeld het vet in het melkpoeder niet meer kan reageren met de zuurstof. Het blik gaat daarna door naar de sluitmachine die het definitief afsluit.

“Ons systeem springt er met name uit doordat we het snel kunnen aanpassen op de gevraagde capaciteit en soort blik. We kunnen moeiteloos overschakelen naar een één-, twee-, drie- en vierkamersysteem en kunnen daarbij wel 300 blikken per minuut behandelen. We kunnen garanderen dat het restzuurstofpercentage minder is dan één procent.”

Dit artikel is gesponsord door De Bruin Process Equipment.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...