Paneldiscussie: Hoe werkt een voedselveiligheidscultuur?

Paneldiscussie: Hoe werkt een voedselveiligheidscultuur?

Food Safety Culture is een lastig onderwerp binnen de voedingsindustrie. Wat maakt Food Safety Culture nu zo belangrijk? Tijdens het Food Safety Event op 16 november gaan vier experts in discussie over de voedselveiligheidscultuur binnen de levensmiddelenindustrie.

Voedselveiligheidscultuur is gemeengoed voor iedere voedingsmiddelenproducent. De gehele keten heeft ermee te maken, maar hoe breed is die voedselveiligheidscultuur nu precies? Wat houdt Food Safety Culture in?Als voedselveilig produceren breed gedragen wordt binnen de organisatie, zal de kans op een voedselveiligheidsincident met producten lager zijn. Tijdens de paneldiscussie gaan vier voedselveiligheidsexperts op twee stellingen in over Food Safety Culture. De panelleden betreffen kwaliteitsmanagers Tieke Reijnen, van Amarant Bakkers Holding, Maarten Bastings, van Hello Fresh en Maarten Molenaar, van Do it Organic. Verder neemt Geert-Jan Rens, Senior Consultant Business Assurance bij KTBA, deel en wordt het gesprek geleid door Jori Broens, Manager Consultancy Netherlands bij KTBA.

Inhoud van de discussie

Aan de hand van inhoudelijke stellingen gaan de panelleden met elkaar in gesprek over voedselveiligheidscultuur binnen de praktijk. Bij iedere stelling wordt beredeneerd vanuit verschillende invalshoeken zoals leiderschap, communicatie, betrokkenheid en risicobewustzijn. De stellingen gaan in op actuele onderwerpen binnen de voedselveiligheidscultuur in de industrie. Zoals voedselveiligheidscultuur en de duurzaamheidsagenda. Welke onderwerpen precies aan bod komen verklapt VMT nog niet. Wil je de gespreksonderwerpen niet missen? Meld je dan aan voor het Food Safety Event op 16 november.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

De renpaarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen worden onder "erbarmelijke omstandigheden" naar Nederland en België vervoerd, om ze daar een nieuwe identiteit te geven, meldt House of Animals. De afbeelding komt uit een video die de organisatie plaatste op haar website.

Vlees van afgedankte racepaarden illegaal in snacks? NVWA: 'geen aanwijzingen hiervoor'

Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen met hulp van Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de menselijke voedselketen terecht. Dat stelt het Nederlandse House of Animals op basis van eigen onderzoek. De NVWA stelt in een reactie aan VMT echter dat ze "geen aanwijzingen heeft dat er op dit moment vlees van illegaal geslachte paarden op de Nederlandse markt is".

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door duurzaamheid te integreren in het certificeringsschema voor voedselveiligheidsmanagement. Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, licht de recente ontwikkelingen toe en benadrukt het belang van synergie tussen voedselveiligheid en duurzaamheid.

3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'

3 tips: 'Meer intern auditeren zorgt voor betere voedselveiligheid'

Naleving, uitvoering en compliance van voedselveiligheidsnormen moeten uiteraard goed worden gemonitord. Kundige monitoring zorgt voor minder risico's op ernstige gezondheidsgevaren bij de consument. Meer interne audits door de QA-manager en meer training kunnen daarbij helpen, zo zegt Peterpaul Salari van certificeerder DNV. Hij geeft drie tips.

Foto: shutterstock

EFSA komt met nieuwe richtlijn voor gebruik zoetstof erythritol

In opdracht van de Europese Commissie (EC) beoordeelde de European Food Safety Authority (EFSA) opnieuw de veiligheid van zoetstof erythirol (E 968). EFSA adviseert een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 0,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voorheen ontbrak de ADI en gold er alleen wet- en regelgeving voor de toepassing van het additief.

Pathogeen in geitenkaas maakt 136 mensen ziek

Pathogeen in geitenkaas maakt 136 mensen ziek

Rauwmelkse geitenkaas uit Frankrijk maakte tot nu toe 136 mensen ziek. In het product is het enteropathogeen Yersinia enterocolitica aangetroffen....

2 doden en 12 zieken door listeria in plantaardig melkalternatief

2 doden en 12 zieken door listeria in plantaardig melkalternatief

Twaalf Canadezen liepen listeriose op na de consumptie van plantaardige alternatieven voor melk. Het gaat om producten van de merken Silk en Great...

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest...

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: pureestamper alpina uit...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: pureestamper alpina uit de verkoop,...

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde olijven

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: amandelen in gevulde olijven,...

Foto: Shutterstock

Mycotoxinen in voedsel: antwoorden op meestgestelde vragen

Het Duitse Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) heeft veelgestelde vragen en antwoorden over schimmels en mycotoxinen in voedingsmiddelen...

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van microdosingproducten

Muscimol is de oorzaak van 39 zieken na het eten van...

Nu duidelijk is dat de stof muscimol de oorzaak is van de ziekten door het consumeren van producten van het bedrijf Diamond Shruumz, roept het...