Paneldiscussie: Hoe werkt een voedselveiligheidscultuur?

Paneldiscussie: Hoe werkt een voedselveiligheidscultuur?

Food Safety Culture is een lastig onderwerp binnen de voedingsindustrie. Wat maakt Food Safety Culture nu zo belangrijk? Tijdens het Food Safety Event op 16 november gaan vier experts in discussie over de voedselveiligheidscultuur binnen de levensmiddelenindustrie.

Voedselveiligheidscultuur is gemeengoed voor iedere voedingsmiddelenproducent. De gehele keten heeft ermee te maken, maar hoe breed is die voedselveiligheidscultuur nu precies? Wat houdt Food Safety Culture in?Als voedselveilig produceren breed gedragen wordt binnen de organisatie, zal de kans op een voedselveiligheidsincident met producten lager zijn. Tijdens de paneldiscussie gaan vier voedselveiligheidsexperts op twee stellingen in over Food Safety Culture. De panelleden betreffen kwaliteitsmanagers Tieke Reijnen, van Amarant Bakkers Holding, Maarten Bastings, van Hello Fresh en Maarten Molenaar, van Do it Organic. Verder neemt Geert-Jan Rens, Senior Consultant Business Assurance bij KTBA, deel en wordt het gesprek geleid door Jori Broens, Manager Consultancy Netherlands bij KTBA.

Inhoud van de discussie

Aan de hand van inhoudelijke stellingen gaan de panelleden met elkaar in gesprek over voedselveiligheidscultuur binnen de praktijk. Bij iedere stelling wordt beredeneerd vanuit verschillende invalshoeken zoals leiderschap, communicatie, betrokkenheid en risicobewustzijn. De stellingen gaan in op actuele onderwerpen binnen de voedselveiligheidscultuur in de industrie. Zoals voedselveiligheidscultuur en de duurzaamheidsagenda. Welke onderwerpen precies aan bod komen verklapt VMT nog niet. Wil je de gespreksonderwerpen niet missen? Meld je dan aan voor het Food Safety Event op 16 november.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyseVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.