Biofilms elimineren? Zo pak je dat aan 

Biofilms elimineren? Zo pak je dat aan 

Reinigings- en ontsmettingsprocedures in levensmiddelenbedrijven zijn vaak onvoldoende om ongewenste bacteriën die hardnekkig vastgehecht zijn aan oppervlakken te verwijderen. Tijdens het Food Safety Event van 16 november gaat Koen de Reu, Senior Researcher bij ILVO, in op het gevaar van biofilms binnen de voedingsindustrie. Laurent Delhalle, Senior Scientist bij University of Liege, legt aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hóe je biofilms het beste kan elimineren.

De belangrijkste overlevingsstrategie van pathogenen en bederforganismen is samenwerking. Het vormen van een eenheid tussen de verschillende ongewenste bacteriën maakt hen sterker en veerkrachtiger of stressbestendiger dan wanneer ze ‘alleen zijn’. In voedselproductiebedrijven kan dat grote gevolgen hebben in de vorm van voedselbederf, voedselbesmetting en uiteindelijk recalls van levensmiddelen.

Onderzoek van Biofilms

Onderzoekers van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) onderzochten biofilms in de voedingsindustrie. Ze vonden een uitgebreide diversiteit aan bacteriën in biofilms op vele voedselcontactoppervlakken in de levensmiddelenindustrie. Het maakt dan niet uit of het om bijvoorbeeld zuivel, eieren, sauzen of vleeswaren gaat. Deze biofilms zijn niet zelden sterker dan de reiniging of desinfectie die wordt toegepast.

Tijdens de sessie

De Reu, onderzoeker bij ILVO, gaat tijdens het Food Safety Event in op het gevaar van biofilms als potentiële bron voor bederforganismen en pathogenen. Hij behandelt ook de impact van de samenwerking tussen de bacteriën in biofilms. De structuur van een biofilm is namelijk een veilige haven voor bederforganisme en pathogeen. Daarnaast gaat Delhalle aan de hand van praktijkvoorbeelden in op strategieën zoals enzymatische reiniging voor het beheersen van biofilms in de voedingsindustrie. Tot slot wordt de problematiek verder toegelicht vanuit de praktijk van de voedingsindustrie.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit.