Jumbo sluit aan bij Open Chain Tony's Chocolonely voor duurzamere chocolade

Jumbo sluit aan bij Open Chain Tony's Chocolonely voor duurzamere chocolade
Joke Aerts, Open Chain Lead Tony’s Chocolonely: “We willen een voorbeeld zijn van hoe je de chocolade-industrie kan veranderen."

Jumbo Supermarkten heeft zich aangesloten bij Tony's Open Chain. De supermarktketen wil bijdrage aan de missie van Tony's Chocolonely en zet zich naar eigen zeggen in voor slaafvrije chocolade. Dit betekent dat Jumbo cacao voortaan inkoopt via Tony's Chocolonely en volgens zijn 5 samenwerkingsprincipes, waaronder een hogere prijs betalen voor 100% traceerbare cacao.

Tony’s Open Chain is een business-to-business initiatief van Tony’s Chocolonely dat andere chocoladeproducenten uitnodigt om missiepartner te worden. Dit houdt in dat aangesloten chocolademakers zich inzetten voor hetzelfde doel, namelijk slaafvrije chocolade. Jumbo gaat cacaoboeren een eerlijke prijs betalen voor cacao. Daarbij gaat het om veel huismerk- en ook seizoenchocolade. Boeren die zijn aangesloten bij cacaocoöperaties krijgen volgens Jumbo een leefbaar inkomen voor hun traceerbare bonen.

Volgend jaar op de markt

Tony’s Chocolonely is de afgelopen jaren veel samenwerkingen met andere merken aangegaan rondom zijn missie. Partijen als HEMA, Albert Heijn, Plus, Aldi en Ben & Jerry’s maakten al eerder de overstap naar Tony’s Open Chain. Nu is ook Jumbo missiepartner geworden. "Verduurzaming van onze ketens vinden we al jaren belangrijk, ook voor cacao. Nu zetten we een volgende stap en kiezen we voor samenwerking met Tony’s Open Chain", Boukje Staring, Senior Lead Assortimentsmanager van Jumbo. De eerste producten liggen vanaf de zomer 2024 in de winkel. Vanaf volgend jaar zijn de nieuwe huismerkchocoladerepen, chocoladeletters en kerstkransjes verkrijgbaar in de (online) winkels van Jumbo. Daarna volgt ook de paaschocolade.

Tony’s Open Chain

De Tony’s Open Chain kent vijf samenwerkingsprincipes waar missiepartners aan moeten voldoen. Eén daarvan is het betalen van een hogere cacaoprijs, zodat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Verder moeten alle ingekochte cacaobonen traceerbaar zijn en verwacht Tony’s dat Jumbo de boeren helpt bij de productie hiervan. Het volgende principe van Tony’s Open Chain luidt dat chocoladeproducenten langdurige samenwerkingsverbanden aangaan. Na één jaar proefdraaien kunnen boeren rekenen op een samenwerkingscontract dat zekerheid biedt voor de komende vijf jaar. Tot slot moeten missiepartners investeren in direct contact met professionele cacaoboeren en aangesloten landbouwcoöperaties.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Sunt verwerkt vooral bananen die in Europese havens overtollig zijn. Nu verwerken ze ook bananen van Albert Heijn met een deukje of die te rijp zijn....

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...